Quantcast
Channel: Minnenas Journal
Viewing all 2076 articles
Browse latest View live

Anders Zorns glömda fotoskatt

$
0
0
Dokumentärt. Marknad i Warszawa 1903.

Dokumentärt. Marknad i Warszawa 1903.

Flitig fotograf. Anders Zorn (1860–1920) är en av Sveriges genom tiderna mest kända målare. I en ny fotobok och utställning möter vi honom nu också som en, för sin tid, nyskapande fotograf. Bilderna är ett urval av ett tusental bilder som i många år legat glömda på Zornmuseet i Mora. Anders Zorn var tidigt intresserad av fotografi och skaffade sig sin första kamera runt 1890. Hans fotografier var förlagor till både målningar och etsningar, vilket inte var så ovanligt bland konstnärer. Bilderna är ibland suddiga, dubbelexponerade eller tagna i en ovanlig vinkel vilket tyder på experimentlusta. Många visar nakna kvinnor i Stockholms skärgård och Dalarna, men där finns även bilder från familjens vardag och resor utomlands.

guide002_lowres

Glad kulla. Olof Anna vid Vikahärbret.

Glad kulla. Olof Anna vid Vikahärbret.

Gilla oss på Facebook 

Besök vår webbshop

 

 

 


Solfilmen

$
0
0

solfilm.play.oppetarkiv

Här är den klassiska Solfilmen!

Denna film visades först i svartvitt år 1963, men kom senare i färg. Solens tecknare är Sverker Lund, och det är hans egna gäspningar och suck som man hör i klippet.

 

 

På besök i pappas barndomshem

$
0
0

Syskonsämja. Det här är min syster Ulla och jag fotograferade sommaren 1944. Vi är födda 1941 respektive 1943. Det är pappa Gustav som har tagit bilden vid sin hemgård, hemmanet i Blåfors, Ålundsby, två mil uppströms från Byske. Där bedrevs den tidens jordbruk och alla armar behövdes. Vi som bodde i Umeå åkte upp med pappa på semestern och våra föräldrar hjälpte också till på gården. Våra kläder är hemsydda eller stickade av mamma Margit.
Inskickat av Arne Carlsson, Askim.

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder

Raggare!

Cyklarna tog dem till 20 städer

$
0
0

Många mil. Det är sommaren 1946 och de tre väninnorna Stina Sallborn, Sonja Sandell och Inez Andersson är under tre veckor på en lång cykelsemester till Norge. Från Eksjö cyklade de via Motala och Karlstad till Oslo – de sista tio milen fick de lift på ett lastbilsflak av några unga militärer. Där­ifrån till Strömstad och båtresa med skeppet Bohuslän till Göteborg. Sedan trampade de hem igen via Jönköping. Under sin 125 mil långa tur for de genom 20 städer. Det var en hel del strapatser på vägen, bland annat ett förskräckligt regnoväder då de tog av sig och cyklade i baddräkter!
Inskickat av Viveka Rostedt, Eksjö.

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder

Museets mästerverk visas upp

$
0
0

100 i topp. Nationalmuseum är stängt för en stor renovering och beräknas inte öppna igen förrän 2018. Dock arrangeras tillfälliga utställningar på andra platser i Stockholm. 100 fantastiska målningar visas på Konstakademien under sommaren. Där får vi chansen att stifta bekantskap med några av Nationalmuseums mest kända och populära konstverk. Bland målningarna finns såväl porträtt och landskap som stilleben och historiska berättelser. Den äldsta målningen är från början av 1500-talet och den yngsta från tidigt 1900-tal. Bruno Liljefors jagande katt, Rembrandts kökspiga och Hanna Paulis sommarfrukost är tre av mästerverken. 

Gilla oss på Facebook 

Besök vår webbshop

Loppisar kantar vägarna

$
0
0

IMG_7901om3

När regnet var som värst så packade jag och min vän Michis ner våra kläder och for ut till Gotland. Här, mitt ute på landet, bor hennes kära far. Och här skulle vi få tillbringa några lugna dagar.

När båten kommit i land så körde han oss genom ett regnigt landskap. Att naturen är sin egen här på Gotland blev tydligt redan från bilen. Det slog mig att alla träden var så korta jämfört med de på fastlandet. Överallt växte det vilda blommor, det fanns fält av klöver och havre. Till min lycka fann jag att det inte bara var regnet som duggade, även loppisskyltarna duggade tätt längs vägkanten!

Överallt stod de, och vi behövde såklart gå in och kika på några. I en loppis stod vackert porslin uppstapplad och jag fann en gungstol som var målad i art deco-stil. Vacker, men svår att ta hem på båten.

IMG_8922

IMG_0997om

Ute vid Ala fann vi en till, här fanns gamla leksaker från 50-talet, kläder och 70-talsblommiga möbler. Mycket var också nyare än så, och jag lyckades fynda en sweatshirt i neon med en smiley till min vän som älskar 80- och 90-talsplagg.

I självaste Visby finns också några ställen man kan hålla utkik efter. Vi gick förbi Memo Antik som hade väldigt vackra möbler, superfina glasburkar för 50 kronor styck, utsökta smycken och slipsnålar från förr. Dock har jag hört att det är billigare på Gotland om man har tålamod och inte åker just när det är som mest turister, utan håller sig till slutet av augusti eller början av september.

Efter alla loppisar var det dags att åka ut till den dramatiska naturen och fota loppisfynd! Det blev otroliga fotografier som jag kommer att lägga upp så fort som möjligt.IMG_8788
IMG_8794

I prinsessans hem

$
0
0

forlovning.play.filmarkiv

Hur såg det ut i en prinsessas hem?

Få en inblick i 1920-talets finare hem och vackra mode! När prinsessan Astrid och kronprins Leopold av Belgien ska förlova sig år 1926, lyckas filmen fånga det nyförälskade paret och en familj som tycks vara lite ovan med att stå framför filmkameran.

8 år senare dog Astrid i en tragisk bilolycka vid Vierwaldstättersjön i Schweiz.

 

Vill du ser mer 20-tal?

Missa inte:

Prinsessan Astrid och Leopolds bröllopskort!

En äkta Gatsby-fest!

Webbshoppen – fullproppad med nostalgi!

 

 

 


Kärleken krävde körvana

”Håll på Volvo, den håller”

Dags för en shoppingrunda

$
0
0

Vår familjebil. Vi köpte den första folkvagnen i slutet av 50-talet och just den här bilen kallade vi för Grålle, eftersom den var grå. Vi bodde i Övre Tjärna någon kilometer utanför Borlänge i Dalarna. Sökarlampan på taket var bra att lysa med efter älgar i skogen. Det fanns även ett takräcke för packningen när familjen åkte på campingsemester. Här har mamma parkerat utanför någon affär i Borlänge. Det är 1961.
Inskickat av Kia Andersson, Smedjebacken.

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder

Fartygen som tog oss över Atlanten

$
0
0

????????????????????????????????????????????Lyx och dramatik. Amerikafeber heter en nyöppnad utställning på Sjöfartsmuseet Akvariet. Där berättas historien om Svenska Amerika Linien som grundades för 100 år sedan. Med hjälp av filmer, föremål och personliga porträtt får besökaren stifta bekantskap med de människor som reste över Atlanten – emigranter, lyxresenärer och besättning – och uppleva hur livet ombord kan ha tett sig. Det berättas också om hur rederiets båtar under andra världskriget tjänstgjorde som utväxlingsfartyg för bland annat krigsfångar. Rederiet lades ned 1975, då det inte längre var lönsamt med passagerartrafik per båt över Atlanten.

 

 

Korsade havet. Kungsholm, byggt 1953, var ett av fartygen i rederiets stolta flotta.

Korsade havet. Kungsholm, byggt 1953, var ett av fartygen i rederiets stolta flotta.

Gilla oss på Facebook 

Besök vår webbshop

Syrran vill inte åka med

$
0
0

Barnvagnsfynd. Syskonen Carina, 1 ½ år, och Håkan Gustafsson, 4 ½ år, är på besök hos farmor och farfar i Stora Aleryd i Östergötland. De har hittat en gammal barnvagn från 50-talet och här skulle det minsann skjutsas. Lillasyster vill inte åka med, det märks tydligt, och då blir ”chauffören” besviken. Bilden är från 1973.
Inskickat av Carina Svedberg, Hökerum.

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder

1920-talets snabba fordon

$
0
0

fartvidunder.play.filmarkiv

Spana in de snabba motorcyklarna i M.C.K. Speeds tävling och se racerföraren Mertzs Mercedes-Benz med sina 180 hästkrafter!

Man får även en glimt av herrar i höga hattar under ministerskiftet och riktiga hästkrafter när det är dags för tävling på Civila Ryttarförbundet och Solvalla.

Här ligger historier gömda

$
0
0

IMG_8806 IMG_8859

Tänk att jag inte har satt min fot här på 20 år.

Första gången jag var på Gotland var med min familj. Jag var 5-6 år gammal och åkte med mina tre storebröder och mamma. Jag minns Visby som väldigt spännande, det var fint redan i ett barns ögon. Vi fick gå på Kneippbyn och träffa Pippi Långstrump två dagar i rad efter att vi frågade mamma, om vi betalade andra gången med barnpengen. Och det gjorde vi förstås!

Nu när jag satte ner foten här i Visby så visste jag inte vilka minnen som skulle slå mig. En doft, en gränd, ett torn kan ju väcka massa minnesbilder som har legat gömda under flera år. Och visst var det så.

Jag och Michis vandrade längs gatorna, bort från turiststråken och fann helt fantastiska små hus. Den här staden känns som vilken idyll vid medelhavet som helst. Men dramatiska vågor slår emot stenstranden och historien syns överallt.

IMG_8702om

IMG_8738om


Jag har alltid varit intresserad av historia och mitt drömyrke som barn var att bli arkeolog. Så att få se och besöka staden som en gång var en sådan viktig hamn för tusen år sedan är i sig lite magiskt. Speciellt eftersom så mycket finns kvar från medeltiden (hela 11 kyrkoruiner och den 3,4 km långa ringmuren).

En massa känslor upp när jag gick in i den vackra kyrkoruinen S:ta Karin på Stora Torget, ruinen som man ofta ser på en massa vykort och som jag minns från att jag var liten. Nu var det som att det satt någonting i väggarna. Tänk, en gång byggdes det här upp och under århundranden har folk låtit det stå kvar och mer eller mindre tagit hand om det.IMG_8819 IMG_7899

När vi fikade hittade vi en stor trädgård precis vid några andra stora ruiner. Barnen sprang och lekte vid ruinerna och väggarna tornade upp sig kring oss. De är runt 1000 år gamla, från 1200-talet och vi fick veta att här, vid S:t Hans och S: Pers kyrka, fanns förr en av Gotlands första stenkyrkor, och dessförinnan hade det varit en hednisk offerplats. Så marken har används under så många år.

Man kan bara ana vilka känslor som folk har haft här, när de sett de gått på dessa stigar. Ibland blickar historien tillbaka på en.
IMG_8917 IMG_1466om


Bakom varje ”smart” politiker står en PR-byrå

$
0
0

Icke valda påverkare. De blir allt fler som styr och ställer utan att vara folkvalda. Gränsen mellan att vara folkvald och jobba för en PR-byrå börjar allt mer suddas ut. Skillnaden förändrar idén om samhällsdemokrati i grunden. En politiker väljs för att kunna verkställa sina löften till folket. En PR-byrå har ingen valt, de smyger under radarn för folkligt missnöje vid nästa val. De har uppfostrat politiker till att prata snömos då de intervjuas. Om en politiker ifrågasätts i nyheterna för en besparing på 10 miljoner (av 40) blir svaret: ”Nu satsar vi 30 miljoner på ungdomsidrotten!” Vilket upprepas tio gånger under intervjun. (Så gjorde Stockholms idrottsborgarråd för några år sedan.) 

I boken Makt utan mandat som utkom under våren nämns att de är över 2 000 till antalet och växer allt mer som en maktfaktor. ”De påverkar politiken utan att vara förtroendevalda”, säger Stefan Svallfors, en av författarna, och fortsätter: ”Under våra intervjuer har de oftast uttryckt sig respektlöst om riksdagsledamöter. De ser sig som smartare än de folkvalda och beskriver traditionell politik som långsam och tråkig.”

Ja, ibland kan politik upplevas som tråkig och långsam men det är demokratins kärna att alla ska få säga sitt innan beslut tas. Det finns sällan några ”quick fixes”. Kompromiss är ett hedersord inom politiken.

Den gamle Centerledaren Thorbjörn Fälldin fick utstå mycket kritik på 1970-talet då han drog kärnkraftsfrågan i långbänk. Men det fanns åtminstone en uppriktig önskan om att förankra beslutet i demokratisk ordning och en önskan om en bred majoritet i en fråga som berör våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Så heder åt långbänken!

Webbshoppen – fullproppad med nostalgi!

‘Cadillac’ med Hep Stars

Tjo och tjim och dragspel

$
0
0

Tältande ungdomar. Vi var ett stort gäng ungdomar från Svedala, 20–23 år gamla, som midsommaren 1966 tältade vid Bringsmarken vid Skånes sydkust. Många andra hade också åkt dit så tälten stod tätt packade. På midsommarafton drog alla till Granhyddan, ett dansställe en bit därifrån. En i gänget hade dragspel med sig och det var mycket tjo och tjim. Polisen drog igenom lägret då och då men det var aldrig några större bråk. På bilden är jag och min fästman Nisse som så småningom blev min make.
Inskickat av Inger Åkesson, Svedala. 

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder

Så ståtliga hattar

$
0
0

IMG_0532 IMG_0401

Vilken dag det var i söndags!

Vädret strålade i Stockholm och vid Hallwylska Palatsets vackra innergård, omgiven av arkitektur från slutet av 1800-talet, möttes man av alla möjliga hattar och eleganta människor.

Här kunde man se vackra och nätta koaffer, vida hattar, höga hattar, små hattar och extravaganta hattar. De bars av folk i alla åldrar; från små barn till mor- och farföräldrar. Alla skulle vi nämligen gå i Hattparaden!
IMG_0391IMG_0554
IMG_0605

Vi strosade längs Strandgatan i Stockholm och lät havsbrisen nypa tag i håret. Vid Djurgården satte vi oss i grönskan för picknick. Precis som man har gjort i alla tider.

Det var så roligt att få vitsas runt alla eleganta människor! Marika, som startade Hattparaden förra året, hade hela två huvudbonder med sig och kunde snabbt byta till en mindre koaff när vinden tog tag för hårt i hennes större hatt. Hon är själv en expert på koaffer och håller i flera kurser för de som själva är intresserade av att plira ihop en egen koaff. En bit bort satt även läraren för Hatteljén och hennes elever. De bar helt fantastiska huvudbonader som de hade gjort alldeles själva.

IMG_0594IMG_0576
IMG_0584

Själv lät jag mig inspireras av sekelskiftets stora och dekorerade hattar. Jag har ju tusen hattar hemma men till denna extravaganta Hattparad så kände jag att jag ville ha något alldeles särskilt. Så i veckan åkte jag ut till Independent Kostym, det enorma kostymförrådet i Frihamnen där man kan hyra äldre teaterkläder från alla möjliga decennier. Där hittade jag min stora svartblåa hatt. Till den hade jag på mig en paljettbeklädd vintagestass med en underklänning från 1960-talet och min gammelfarmor Annies sammetscape.

Efter Hattparaden så gick jag, Susanna, Kris och Cassandra tillbaka till Hallwylska Palatset för att kika på de historiska gömmorna där! Vilka otroliga rum det finns här inne på museet, här har tiden stått still sen sekelskiftets början. Byggnaden var ett av de första i Stockholm som hade vatten och el i alla rum och kan man se tydliga spår av den då rika, excentriska familjen von Hallwyl som en gång ägde det. Snart kommer det ett blogginlägg om äventyret där borta; bland utsökta porslinkoppar och vassa vapen.

IMG_0475 IMG_0425 IMG_0568

Följ med på en dieseldoftande resa

$
0
0

I början av förra seklet smygstartade den motorrevolution som skulle komma att förändra hela vårt samhälle. De första bilarna började rulla på våra vägar och traktorer tog allt mer över hästens roll på åkern.

Vi anpassade oss snabbt och i mitten av 1900-talet, efter två världskrig och en depression, började ekonomins hjul att snurra allt fortare. När allt fler människor kom i arbete, parat med samhällsreformer, fick vi råd att köpa bilar, motorcyklar och traktorer.

Njut av alla fantastiska läsarbilder som tidningen Lands och Minnenas Journals läsare har skickat in.

Här möter du en unik bildskatt med bilar, traktorer och tvåhjulingar från 1900-talets början och fram till 1970-talets slut.

00 Omslag v1.indd

Klicka här så kan du köpa boken. 

Viewing all 2076 articles
Browse latest View live