Quantcast
Channel: Minnenas Journal
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2076

Nu klämtar klockan för rökarna: Då blossade vi överallt

$
0
0

Det var modernt, tufft och tryggt att röka. Gärna nära barnen och i bilen. Vi gör en resa genom tobaksdimmorna och minns utan saknad en tid när det blossades överallt.

Sommaren 2005 blev det förbjudet att röka på restaurang och nu diskuteras förbud på uteserveringar, lekplatser och i andra miljöer. Dessutom ska tobaksvarorna gömmas undan i de flesta butiker. Allt för att de cirka 10 procent av befolkningen som fortfarande röker varje dag ska fimpa eller röka mindre.
Motivet är gott. Enligt Socialstyrelsen dör årligen 12  000 personer på grund av rökning, cirka 200 dödsfall årligen beror på passiv rökning.
”Rökning är den riskfaktor som står för den största andelen av den totala sjukdomsbördan i Sverige näst efter högt blodtryck som i sig även har tobaksbruk som en riskfaktor. Varannan som röker dör i förtid av sin rökning och förlorar i genomsnitt tio år av sin förväntade livstid”, skriver Folkhälsomyndigheten.

I reklamen. Vad sägs om en mysig stund med räkor och cigaretter. (1969)
I reklamen. Vad sägs om en mysig stund med räkor och cigaretter. (1969)
I reklamen. ”Jag har också gått över till Prince”, blev en legendarisk slogan. (1970)
I reklamen. ”Jag har också gått över till Prince”, blev en legendarisk slogan. (1970)

Sådana mördande fakta stod inte i centrum under en tid när vi rökte överallt. Långt in på 1970-talet, åtminstone, blossade vi vid köksbordet, i bilen, på jobbet och nära barnen. Kändisar ”gick över till Prince” i annonserna och politiker som Olof Palme tände gärna en Kent framför pressfotografernas kameror.
För kvinnor blev cigaretten en bit in på 1900-talet ett tecken på frigjordhet. I filmens värld hade stjärnor som James Dean alltid en cigarett i mungipan. Pipa blev en symbol för trygghet och godmodighet, tänk Thorbjörn Fälldin. Cigarren gav en aura av myndighet och pondus, tänk Winston Churchill.
Kort sagt var det många förebilder som bolmade – rökningsmotståndarna var få och fick väl inte luft under vingarna förrän de vetenskapliga rapporterna blev så många att inte ens tobaksindustrin kunde argumentera emot längre.

I dag har Sverige relativt sett färre rökare än andra jämförbara länder vilket bland annat beror på snustraditionen. Frågan om snuset ska jagas lika hårt som cigaretten är omdiskuterad. Döm själv!

Hos kungen. Gustaf V var en inbiten rökare som plockade fram cigaretten överallt. (1940-tal)
Hos kungen. Gustaf V var en inbiten rökare som plockade fram cigaretten överallt. (1940-tal)

10 fakta om tobak genom tiderna

Rökning är känt sedan flera tusen år tillbaka i Sydamerika. De förste européer som kom i kontakt med tobak var sannolikt Columbus och hans män när de anlände till Bahamas 1492.
Cigarettrökningen fick fart i slutet av 1800-talet när tillverkningen mekaniserades. Den svenska uppfinningen av säkerhetständstickan gjorde rökandet enklare.
Under åren 1920–45 stod det svenska, statliga tobaksmonopolet för tio procent av statens inkomster.
Tobaksbolag som Philip Morris ville få fler att börja röka och sponsrade till exempel den populära serien Lucy Show i TV på 1960-talet.
För 50 år sedan rökte 50 procent av alla män och 10 procent av kvinnorna i Sverige. Idag är det 9 procent av männen och 11 procent av kvinnorna som röker varje dag.
1957 dog filmstjärnan Humphrey Bogart i lungcancer och 1964 visade Terry-rapporten på ett samband mellan cigarettrökning och lungcancer, vilket uppmärksammades stort.
År 1977 blev det obligatoriskt med varningstext på tobakspaketen.
Under 1990-talet förbjöds rökning på tåg, flygplan och skolgårdar. Arbetsplatser blev efterhand helt rökfria.
På gymnasiets årskurs två röker 28 procent av pojkarna och 29 procent av flickorna varje dag, nästan varje dag eller ibland. Siffrorna är de lägsta sedan mätningarna startade på 70-talet.
Cirka 26 procent av den vuxna manliga befolkningen i Sverige och 6 procent av den kvinnliga snusar dagligen eller ibland.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2076