Quantcast
Channel: Minnenas Journal
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2076

Världsunik jaktflygbåt i Linköping

$
0
0

Snabbast. Efter några års kunnig renovering av Svensk flyghistorisk förenings arbetsgrupp i Tullinge har världens enda bevarade exemplar av den italienska jaktflygbåten Macchi M.7 från 1918 fått en plats i Flygvapenmuseums basutställning i Linköping. Sannolikt har jaktflygbåten deltagit i första världskriget. Men mycket av dess historia är fortfarande okänd. Till exempel vem som på italienska i flygplanet skrev ”Fred och inte mera krig” och vem som reagerade på budskapet med att på tyska skriva ”Vem har skrivit detta!”.
– Om Macchi M.7 ska kallas för flygplan är väl lite osäkert, det är mer en kanot med vingar och en alldeles förträfflig sexcylindrig motor, säger Torsten Nilsson på Flygvapenmuséet. För piloterna måste det ha varit en helt obeskrivlig arbetsmiljö. Att fara fram i närmare 200 kilometer i timmen i luften med en motor som säkert läckte både olja och kylvatten och en propeller över huvudet, det är inget som jag avundas någon, säger Torsten Nilsson. Flygplanstypen kom till Sverige och användes några år på 1920-talet. Macchin var ett av de snabbaste flygplanen på sin tid. Men bland piloterna blev den aldrig särskilt populär eftersom den drog upp vattnet från sjön och gjorde piloterna genomblöta. Efter avslutad utprovning hamnade Macchin i magasin och motorn monterades ur för att användas i ett annat flygplan.
– I mitten på 1990-talet fick vi tag i en originalmotor till Macchin och genom en bytesaffär kom den så småningom till Sverige, berättar Torsten Nilsson om det idag kompletta, unika exemplaret. Macchi M.7 är ytterligare ett skäl att besöka det imponerande Flygvapenmuséet som har 50 flygplan i sin basutställning.

Ursprunget. Macchi M.7 när det begav sig för nästan 100 år sedan.
Ursprunget. Macchi M.7 när det begav sig för nästan 100 år sedan.

Plats: Flygvapenmuseum i Linköping.
Öppettider: September–maj, tisdag–söndag kl. 11.00–17.00, juni-augusti alla dagar kl. 11.00–17.00.
Övrigt: Fri entré, läs mer på www.flygvapenmuseum.se


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2076