Quantcast
Channel: Minnenas Journal
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2076

Flickorna på skäret är värt besöket

$
0
0

I Skäret mellan Arild och Jonstorp i Skåne känns en doft av nybakade bullar och kaffe. Det är berömda Flickorna Lundgrens kafé som bjuder in till en fika. Sedan 1938 har de lockat kända som okända hit.

Flickorna som från början var sju till antalet har genom sitt kafé blivit en stor turistattraktion som dessutom fått kunglig glans. För den svarar Gustaf VI Adolf vilken efter ett första besök som kronprins redan 1945 blev en trogen gäst under sina resor till sommarresidenset Sofiero. Slottet beläget strax utanför Helsingborg fick han i bröllopsgåva av Gustaf V när han 1905 gifte sig med Margareta av Connaught. Hon gick bort 1920 och kronprinsen gifte om sig tre år senare med Louise Mountbatten.
– Alltsammans började med att Gustaf VI Adolf 1945 såg solförmörkelsen i Mölle uppe på Kullabergs naturreservat, berättar Ella Fejne, 94, och den enda kvarlevande av de sju systrarna. På vägen mot Sofiero blev han kaffetörstig och ställde med sitt sällskap kosan mot vårt kafé. Han blev omedelbart förtjust i vår trädgård och slog sig ner som vilken gäst som helst bland de andra.

Sista systern. Ella Fejne, 94, är den enda kvarlevande av systrarna Lundgren. Här syns hon tillsammans med nuvarande ägaren, sonen Mats Fejne och hans hustru Ann-Lie Bratås Fejne.

Ella minns kungen som både kunnig och nyfiken. När det gällde trädgården jämförde han och diskuterade med andra vad som fanns på Sofiero och ställde frågor om de olika växterna. Majestätet gjorde varje gång ett besök till Kakboden och valde bland de olika bakverken som låg upplagda där. Favoriten nummer ett var vaniljhjärtat. Det njöt han gärna av.
– Vid ett tillfälle tyckte drottning Louise att det blev för många goda kakor. Då lånade hovmarskalken vår telefon och ringde till Sofiero och avbeställde efterrätten till kvällens middag, berättar Ella. Huset har anor ändå från 1732. Ursprungligen ett gammalt fiskartorp i korsvirkesstil som flickornas pappa Alexander köpte 1927 för att familjen skulle ha ett fritidshus.
– Pappa betalade 150 riksdaler, berättar Ella och huset var i uselt skick. Alexander och hans hustru Anna hade en arrendegård i Döshult  medan Alexanders bror Charles fick ta över familjegården på Skäret. De fick sju barn och hade ett framgångsrikt jordbruk med grönsaks- och blomsterodling.
– Far längtade till Kullabygden och tyckte att den stora familjen borde ha ett rekreationsställe att åka till. Han var en stor naturmänniska och trivdes just i sin barndomsbygd Skäret.

Kaksugen tupp. Inte bara kafégästerna fick sina kakfavoriter. Här ses några av systrarna från vänster Britt-Marie, Rut, Anna, Ella och Marta se till att tuppen och hönorna också fick smaka på godsakerna.

1927 kom hans chans. Av fiskaren och före detta sjömannen Jöns Petter Nilsson köpte Alexander Lundgren på auktion huset. Det var i stort behov av reparation. Samtidigt friköpte han tomten på 1 000 kvadratmeter av sin bror. Alexander Lundgren satte igång med den omfattande reparationen. Men han gick ändå försiktigt fram. Han behöll rumsindelningen liksom den gamla bakugnen. Inventarier och möbler beställdes av möbelsnickaren från trakten. 1930-talet började lyckligt men snart dök det upp mörka moln på den ljusa familjehimlen. 1932 brann boningshuset i Döshult ner till grunden och inget gick att rädda. Sedan gick ett företag Alexander Lundgren gått i borgen för i konkurs och dessutom kom Kreugerkraschen. För att försöka klara ekonomin hyrdes stugan ut några somrar men det räckte inte. Två av de äldsta systrarna kom då på idén att öppna ett kafé. Yngsta systern Ella erinrar sig att de läste tidningar som hade reportage om kafékulturen i södra Europa. Familjeskaran satt under mörka vinterkvällar och drömde om att försöka starta något själva. Ebba och Greta som under sin skoltid studerade i Helsingborg följde med vad som hände runt om i världen på ett annat sätt än de på gården. De berättade om vad de läst i ”Home and Garden” och det gav inspiration åt alla.
Sommaren 1938 öppnade man för första gången. Visserligen utan vatten och elektricitet men succén var ett faktum från första bakverk och kaffetår. Trädgårdsmöbler och porslin hade stor åtgång och måste hela tiden förnyas. Nästa sommar var situationen annorlunda. Då hade elektriciteten kommit till Skäret. Under 40-talet fortsatte verksamheten trots krigstider och en brand i bageriet 1944 där hela huset ödelades. Detta stoppade inte verksamheten. Ett nytt bageri byggdes och gästerna fortsatte att strömma till. Nu var tiden för lagstadgad semester och att allt fler skaffade sig bil. När kriget var slut 1945 kom så kronprins Gustaf VI Adolf till ”Flickorna”.
– Jag tror han var här ett sjuttiotal gånger fram till sin bortgång 1973, säger Ella Fejne. På fyrtiotalet uppmärksammades också ”Flickorna” av dåtidens media. Främst veckotidningar. Inte minst i samband med det kungliga besöket. Prins Wilhelm gjorde tillsammans med fotografen Gustaf Boge en kortfilm om nordvästra Skåne för Svensk Filmindustris räkning och även utländsk press bland annat Berlingske Tidende i Köpenhamn skrev om Flickorna Lundgrens export av spettekakor till USA.

Låt er väl smaka! Här kommer Ella Lundgren (som nu heter Fejne och syns ovan på bild) med kaffebricka till kaffesugna gäster 1948.

Under femtiotalet gick flickornas föräldrar ur tiden. Men affärerna blomstrade. Tiden gick och flickorna gifte sig, alla ville inte stanna i företaget. De äldsta sytrarna Anna och Greta flyttade från trakten. När sextiotalet började köptes systern Rut ut för att hon i stället ville satsa på keramikarbete. Marta, Brittmarie och Ella, de tre återstående fortsatte rörelsen och sjuttiotalet blev en glansperiod när alla bussresor började.  Nils Poppe och Fredriksdals teater gjorde att bussresenärerna stannade till hos Flickorna Lundgren på Skäret. 1988 tog Ella Fejnes son Mats över ansvaret tillsammans med framlidna hustrun Anki. Han har väl tagit tillvara traditionerna från sina släktingar. Men också gjort en hel del varsamma moderniseringar. 1995 byggde han ett växthus med plats för ett hundratal gäster även dagar då solen lyste med sin frånvaro. Här finns massor av blommor och växter som fikon, oliv och persikoträd med en damm i förgrunden. Två kastanjeträd planterades som markering för var den nya delen började. I entrén till själva kaféet står alltjämt de två numera stora träden som varit med sedan kaféets öppnande. 2004 räckte inte det gamla köket i stugan till utan det byggdes ett nytt och större. Ann-Lie gjorde entré 2011 och de har tillsammans utvecklat företaget. När det firades 75-års jubileum 2013 byggdes ytterligare ett nytt kök och i dag serveras mat tillagad på bygdens råvaror. Däribland klassiker som Äggakaga och Lertallrikasill. Mats, Ann-Lie och mamma Ella kan i dag se ut över en blomstrande trädgård och gäster som mumsar i sig läckerheter som både fått Gastronomiska Sällskapets diplom och White Guide Cafés utmärkelse ”Värt en resa”.

Nybakat. Flickorna Lundgren öppnades 1938 av systrarna Greta, Anna, Ebba, Marta (bilden), Rut, Britt-Marie och Ella Lundgren.

Lundgren på Skäret har långa anor
Alexander Lundgren 1878–1953.
Anna Lundgren, hustru till Alexander Lundgren 1880–1952.
Döttrarna:
Anna Lundgren (gift Nilsson)1911–1978.
Greta Lundgren (gift Holmqvist) 1912–2002.
Ebba Lundgren, 1915–1939.
Marta Lundgren, (gift Fänge) 1917–1987.
Rut Lundgren (gift Frisk) 1918–1980.
Brittmarie Lundgren (gift Hasselbrandt) 1921–2005.
Ella Lundgren, (gift Fejne) född 1922.
Mats Fejne, son till Ella Fejne, född 1956.
Ann-Kristin Fejne, 1956–2008, gift med Mats Fejne.
Ann-Lie Bratås Fejne, 1960- gift med Mats Fejne.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2076

Trending Articles


Nu finns vandringsled för alla till Ålands näst högsta berg


Benjamin Ingrosso om att vara gay


Grabbarnas hovkvaliteter


Gotländsk mönsterskatt


ronex klocka.


Mugg svart Sköld


Dödsfallsnotiser


Han är Jennifer Browns nya kärlek


Ernst Kirchsteigers tuffa kris med hustrun


Fredrik Reinfeldt och Roberta Alenius bryter upp