Det finns svenskar som spelat en avgörande roll i världshistorien och räddat tiotusentals människoliv. Ändå var deras gärningar länge okända för många på hemmaplan.
Jag måste erkänna att jag aldrig hört talas om Harald Edelstam förut. Men så fick jag möjligheten att läsa den här boken och tog chansen att lära mig mer om en människa som är en betydande del av vår historia.”
Så skriver den unga bokbloggaren Emelie Eliasson om Mats Fors nya roman Natt över Oslo (Hoi förlag). Emelie är inte ensam om att ha varit okunnig om den svenska hjälten Harald Edelstam eller om svenska hjältar överhuvudtaget. Vi har nämligen inte vågat lyfta fram dem eller har inte begripit vilka insatser de faktiskt gjorde. Länge teg svenska myndigheter om Raoul Wallenbergs dödliga öde i Sovjet av rädsla för att stöta sig med den mäktige stormakten. Mannen som räddade tiotusentals judar undan en säker död i Budapest 1944 var under olika perioder nästan mer hyllad i USA än i hemlandet. Först på senare år har mäktiga biografier av Ingrid Carlberg och Bengt Jangfeldt belyst detaljerna i Wallenbergs liv och gärning för en bredare läsekrets.

Namnen Raoul Nordling var kanske ännu mindre uppmärksammad. Den svenske diplomaten spelade en avgörande roll för att rädda Paris när den tyska ockupationsmakten 1944 planerade att lägga staden i ruiner innan den föll i de allierades händer. Filmen Mannen som räddade Paris som hade premiär häromåret berättade historien som säkert var en nyhet för många. Nu finns tack och lov också boken När Sverige generalkonsul räddade Paris av Margareta Beckman (Lind & Co) med hittills okänt källmaterial. Författaren Mats Fors har redan gjort både bokliga och filmiska insatser för att lyfta fram diplomaten Harald Edelstam. Hans nya bok är den första i en trilogi och berättar i romanform om Edelstams tid i Oslo. Edelstam, med täcknamnet Svarta nejlikan, kom till den norska huvudstaden mitt under brinnande ockupation 1942. Han lyckades rädda livet på hundratals judar och motståndsmän genom att smuggla ut dem till Sverige.

Hans gärningar i Norge krockade med sedvanligt diplomatiskt beteende liksom hans agerande under militärkuppen i Chile 1973. Då räddade han politiska flyktingar undan militärjuntan genom att ge flyktingarna en fristad på den svenska ambassaden. De tre hjältemodiga svenska diplomaterna vågade i en akut kris sätta sin humanism och solidaritet i första rummet och, om det krävdes, utmana protokoll och formella regelverk. Vi ska inte avslöja för mycket om handlingen i nya romanen om Edelstam. Men säkerligen kommer alla som läser den, att likt Emelie, få upp ögonen och bli imponerad av en riktig svensk hjälte.