Uttrycket ”fyllan och villan” härrör från 1800-talets Falun. Då fanns där ett värdshus dit folk vallfärdade för att få sig ett järn innanför västen. Tyvärr blev det oftast lite för mycket av den varan, därav uttrycket.
Den som ska bli på ”fyllan och villan” på riktigt måste åka till Falun och ta till kröken. Det är därifrån det klassiska uttrycket kommer. Villan var ett populärt utvärdshus i Falun under 1800-talet. Hit kom människor från stadens alla sociala skikt, för att släcka törsten under de ljusa sommarnätterna. Här satt allt från pigor och hökare till borgare och landsfiskaler tillsammans, och skålade och sjöng nätterna igenom.
Utvärdshus var populära inrättningar över hela Sverige under 1800-talet. Landet var satt i förändring och städerna moderniserades. Fenomen som semester och rekreation blev något som inte bara rika och adel kunde ägna sig åt. Ett utvärdshus serverade dryck och enklare mat. Ofta fanns det aktiviteter som kägelbanor, och kanske till och med en karusell. Här erbjöds stadsbefolkningen, som inte hade tid eller råd att resa i väg, en flykt från vardagens mödor.
Villan i Falun låg mjukt inbäddad vid foten av Jungfruberget, nära det som i dag är Lugnets Riksskidstadion. Ställets popularitet blev så stor att uttrycket ”fyllan och villan” spreds i Falun. Polisen var bekymrad över det omåttliga drickandet på värdshuset. 1883 tvingades Villan att slå igen sina portar, och nykterhetsrörelsen tog över det populära etablissemanget. Därefter minskade det allmänna intresset för byggnaden. Om det blev roligare eller inte är upp till var och en att avgöra. Tyvärr finns inte byggnaden kvar, den revs. Men i dag finns ett lokalt bryggeri i kvarteret som gör ett prisbelönt öl, ”Falu Röd”. En hyllning till den världsberömda rödfärgsfabriken vid Falu koppargruva.