Allsång, Luciatåg, kafferep eller kräftskiva. Vilken är din favorit bland svenska sedvänjor? Var med och påverka när Unesco nu vill utöka världsarvslistan med seder och traditioner.
Sedan 1972 har FN-organet Unesco listat byggnader som tillhör vårt världsarv. Nu utökas listan med seder, bruk och traditioner som anses värda att bevara till eftervärden. Flera länder har redan satt i gång att lista traditionella företeelser som mongolisk strupsång, kinesisk kalligrafi och argentinsk tango. Kina har hittills fört upp 29 traditioner på sin lista och Norge var först i Skandinavien med att haka på Unescos nya världsarvslista.
Sverige har också sagt ja och vill att ett råd skapas som listar typiska svenska sedvänjor. Men vad är ett typiskt svenskt världsarv? Är surströmmingskalaset, Allsång på Skansen eller näverluren typiska företeelser som bör bevaras? Eller rent av vår förkärlek för att stå i kö?
Det som kan listas enligt Unesco är
Muntliga traditioner och uttryck, inklusive språket.
Framföranden.
Sociala sedvänjor, riter och högtider.
Kunskap och sedvänjor om naturen/rymden.
Traditionellt hantverk.
(Källa: Svd.se)

Kyrkbåten
Dalarna
2006

Allsång på skansen
2005

Västerås Juli 1947

1920-tal


Sverige 1940-tal


Orsa Spelmän
1996
Några av Sveriges mest älskade traditioner
Älvdalsdialekt. ”Auwawau wa fin du ir!” (Oj, vad fin du är) Mannen från Älvdalen uppvaktar flickan från Rättvik på rejäl Älvdalsdialekt. Älvdalskan har talats i tusen år och anses av många vara vårt ursprungliga språk.
Dragspel. Benny Andersson är ytterligare en i raden av alla svenska handklavershjältar som får våra hjärtan att bälga lustfyllt.
Hälsingehambon. I folkdräkt dansar sig folk genom Hälsinglands vackra natur med tjusiga snedsteg i hambotakt.
Midsommardansen. Traditionen att dansa kring midsommarstången håller i sig genom seklen. Små grodorna hoppar och räven raskar alltjämt.
Folkets park. Vem uthärdade arbetsveckan utan utsikten om en virvlande lördagskväll på dansbanan och med en förhoppning om evig kärlek.
Allsång på Skansen. Oavsett om det regnar eller vad programledaren heter så kan ingen svensk låta bli att sjunga med. På plats på Djurgården eller framför TV-n.
Näverlur. En föregångare till telefonen. Den som hört en näverlur ljuda exotiskt bland fäbodar en dimmig morgon lär aldrig glömma det.
Surströmmingskalas. En svensk tradition som doftar ända bort till Bryssel men som EU vill få ett stopp för.
Luciafirande. Hur skulle vi härda ut i vintermörkret om inte Lucia kom och lyste upp vårt hus?
Semlan. Detta älskade bakverk som gett många människor något att se fram emot i den isande februarikylan.
Kyrkrodden på Siljan. Folket runt Siljan älskar sin årliga kyrkrodd som drar mängder av turister till det vackra Dalarna. Leksand är magiskt!
Kräftskivan. Svenskarna kräva dessa traditioner, som Albert Engström inte sa. Men vad vore augusti utan ett rejält kräftkalas?
Köbildning. Svenskarna är ett tåligt folk som älskar och vårdar sina köer. Nåde den som försöker tränga sig förbi denna traditionellt demokratiska jämställdhet.
Spelmansstämma. Nyckelharpa, fiol, folkdans och mygg kännetecknar den svenska musiksommaren.
Fäbod. Sommarlivet på fäboden har sin egen oskattbara kultur med boskapsskötsel, odlingar, ystade ostar, kulning och musik.
Camping. Tack vare vår enastående natur in på knuten är vi bäst i världen på att campa.
Kafferep. Sju sorters kakor och skvaller – en tradition med evigt liv?