Quantcast
Channel: Minnenas Journal
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2076

12 snilleblixtar som gjorde skillnad: Aina hjälpte miljoner att gå med rollatorn

$
0
0

Du möter dem överallt. Äldre människor som tar sig fram med hjälp av r0llatorn. Aina Wifalks uppfinning blev en världssuccé som gett miljontals människor en ny rörlighet i livet.

Aina Wifalk finns med på ”Wall of fame” i Aros Congress Center i Västerås och i år beslöt Västerås att uppkalla en gata efter henne. Men i breda kretsar är nog denna kreativa och empatiska människa rätt okänd, också bland dem som dagligen tar sig fram med hennes uppfinning; rollatorn.

Hon föddes i Lund 1928 och påbörjade en utbildning till sjuksköterska, men tvingades avbryta den sedan hon drabbats av polio 1949. Aina sadlade om och utbildade sig till kurator. Hon fick jobb på ortopediska kliniken i Västerås, från 1968 arbetade hon som handikappkurator i Västerås kommun med uppgift att hjälpa människor med funktionshinder. Aina tog sig fram på käppar och det slet sönder hennes axlar. År 1976 tvingades hon sluta arbeta och fick sjukbidrag. I den vevan föddes idén om ett skonsammare hjälpmedel för människor med rörelsehinder. Två år senare lämnade hon in förslaget om ett gånghjälpmedel på hjul till en statlig utvecklingsfond. Där insåg man möjligheterna och sköt till pengar så att företaget Etac kunde göra konstruktionen. Rollatorn var född och har senare utvecklats och anpassats på olika sätt efter brukarnas behov.

Rollatorn brukar ha tre eller fyra hjul, en sits så att personen även kan sitta och vila sig, och en korg för mindre bagage. Enkelt och genialt och ett bevis för att nöden är uppfinningarnas moder. Aina Wifalk uppfann också manupeden, ett träningsredskap där man tränar både armar och ben, samtidigt som man sitter i en stol eller rullstol. Ainas engagemang för funktionshindrade visade sig även  i föreningslivet. Hon startade Lunds Invalidförening 1952 och senare bland annat Riksföreningen för trafik- och polioskadade i Västerås.

Rullatorn har inte bara ökat friheten för enskilda människor, den har underlättat för personal inom äldrevården och sparat oräkneliga miljoner kronor för skattebetalarna. Aina Wifalk blev inte rik på sin uppfinning. Hon ville att rollatorn skulle bli så tillgänglig som möjligt och tog aldrig patent på den. De royalties som flöt in på försäljningen testamenterade hon till Nordiska Kyrkoföreningen på spanska solkusten där hon själv vistats flera gånger. Aina var nöjd med att livet blivit lättare för funktionshindrade sedan 1940-talet, då hon själv insjuknade. De tekniska hjälpmedlen har utvecklats, konstaterade hon.
— De största bristerna finns numera i människors attityder, sa hon i en intervju. Man hör folk tala om “de handikappade”, men vi är ingen grå massa utan olika individer. Jag hör aldrig någon tala om “de friska” som en enhetlig grupp. Aina Wifalk dog 1983, 55 år gammal.

UPPFINNING. Aina Wifalk fick polio som ung och slet ut sina axlar när hon i många år tvingades ta sig fram med käppar. Då uppfann hon rollatorn.

Visste du att…
… i Sverige förskrivs det cirka 60 000 rollatorer per år, därmed är Sverige det rollator-tätaste landet i världen.
… livslängden för en rollator är 10 till 15 år.
… Dolomite AB i Anderstorp har tillverkat rollatorer för 2,5 miljarder kronor under 30 år.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2076

Trending Articles


Invandrarna som är gripna för färjevåldtäkten misstänks även för mord


Emma och Hans Wiklund separerar


Napp med napphållare


Vägarna till karriär blir fler


Här näckar TV4-stjärnan på hotellet


Gratis vpn för bahnhof kunder LEX Integrity läggs ned 31 Juli


Eric Mårtensson har avlidit


SVT-profilen om sin svåra sjukdom


Matvetepytt med halloumi


Lilly Staffansson Ruljeff