Med mjölktetran skapade Ruben Rausing och hans medarbetare en världssuccé. Tetra Pak är i dag ett av världens största företag men Ruben ville skapa en familjedynasti vilket uteslöt uppfinnaren.
Text Karl Zetterberg Foto Sjöberg Bild
Tetran är en av vår tids mest geniala uppfinningar men utan Erik Wallenbergs snille och Erik Torudds förmåga att sälja produkten vet ingen om hur det blivit med succén. Ruben upprepade ständigt sitt nej till de alla förslag han fick höra. det var först då hans fru sa till honom: ”Har ni försökt?”. Då ändrade sig Ruben och orden kom att bli hans ledstjärna.
Efter det blev han mer öppen för att han själv inte ensam kunde lösa alla problem och en av de som bjöds in i hans närmsta krets var Erik Wallenberg. Då endast 28 år men han visade på en lösning som höll hela vägen. En förkyld Wallenberg gick hem och skissade utifrån olika former – och så fick han snilleblixten: att av ett enda stycke papper vika en tetraeder och fylla den med mjölk, i en och samma process. Förpackningen behövde bara förslutas på tre ställen och kunde tillverkas av ett enda ark papper, med minimalt materialspill. Wallenberg insåg att han funnit lösningen, men Ruben Rausing var ännu inte övertygad. ”Nej, nej, inte de där”, var hans spontana reaktion på de förpackningar som skulle göra honom till mångmiljardär.

En annan av Ruben Rausings framsynta anställningar, försäljningschefen Erik Torudd, kom med nästa briljanta lösning. Att forma papperet till en tub, fylla den med mjölk och först därefter försluta den i portionsförpackningar. Istället för att som nu först vika, sedan fylla och försluta. Den här typen av kontinuerlig fyllning var praktisk, hygienisk och så billig att man höll sig inom gränserna för de statliga regleringarna.
Tetrans segertåg till trots insåg Rausing att nya produkter måste tas fram. En rektangulär eller kvadratisk form var mer praktisk än en pyramid, både vad gällde distribution och förvaring. Efter intensivt internt arbete kom Tetra Brik 1963. Den aseptiska (steril) varianten kom 1969 och blev snart företagets flaggskepp. Genom att tillföra aseptisk teknik försvann behoven av kylkedja, vilket gjorde tillverkningen lönsam och även anpassad för varmare klimat. Detta öppnade upp marknader över hela världen. Då började också de riktigt stora pengarna rulla in. I dag finns Tetra Pak i varje land världen över och skapar miljardinkomster för dynastin Rausing. Uppfinningen minimerade smittande och dödande bakterier i hanteringen av mjölk och andra drycker. Tetra Pak hade med sin uppfinning erövrat världen.
Källa: Boken Tetra: historien om dynastin Rausing och Daniel Esterfors artikel om Tetra Pak.
Familjen Rausing är en av Europas rikaste
För närvarande är Tetra Pak det största matförpackningsföretaget i världen. Det ägs ännu av familjen Rausing, genom Tetra Laval, vilket bildades 1993 efter en sammanslagning av Tetra Pak och Alfa Laval två år tidigare. Företaget fortsätter dra in stora pengar, och familjen är en av Europas rikaste. 1995 köpte Gad Rausings barn Finn, Jörn och Kirsten sin farbror Hans hälft av Tetra Laval. När Gad dog 2 000 ärvde de även den andra hälften och kontrollerar nu hela företaget. Ruben Rausings dröm om en familjedynasti lever i bästa välmåga.
Erik Wallenberg fick äran men ingen förmögenhet
Att Ruben Rausing tog åt sig äran för Tetra Paks storsäljande förpackningar har befläckat hans eftermäle. Samtidigt var det han som skapade möjligheten att ta fram dem. Många stora innovatörer har tagit åt sig äran av andras arbete, med vetskapen att om de inte hade funnits hade innovationerna aldrig kunnat uppstå. Och alla Ruben Rausings anställda var just anställda, vilket medförde att deras idéer tillhörde honom. Holger Crafoord och Erik Torudd belönades med aktier i företaget, men båda köptes ut i god tid innan Tetra Pak blev ett miljardföretag. 1991 mottog Erik Wallenberg Ingenjörsvetenskapsakademins stora guldmedalj för sin uppfinning. En klen tröst med tanke på hur stor och inkomstbringande hans uppfinning blev.

Skapade en stormrik dynasti tack vare sina visioner
Namn: Ruben Andersson, senare Rausing.
Född: 17 juni 1895 i Råå i Raus församling.
Död: 10 augusti 1983 på Simontorp i Sjöbo församling.
Familj: Maka Amelie Elisabeth Varenius och barnen Gad Rausing, Hans Rausing och Sven Rausing.
Yrke: Utbildades på Handelshögskolan I Stockholm. Bildade tillsammans med Erik Åkerlund företaget Åkerlund & Rausing. Grundade Tetra Pak där den banbrytande uppfinningen tillverkades.
Ruben hade en vision om att lösa världssvälten
Ruben Rausing var ambitiös, driven, framåtseende men kunde vara hänsynslös när det krävdes och skapade många fiender. Men han var också generös, särskilt vad gällde att finansiera utvecklandet av ny teknik, och under 1970-talet engagerade han sig djupt i utplånandet av världssvälten.