Quantcast
Channel: Minnenas Journal
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2076

Nyskapande kokbok fyller 40

$
0
0

Få svenska kokböcker har betytt så mycket som Carl Butlers kokbok från 1974.
I den introducerades Medelhavsköket och de enkelt lagade rätterna lockade
även männen till spisen.

I början av 1970-talet stod inte kokkonsten så högt i kurs i Sverige. Att laga mat ansågs förlegat, det skulle gå snabbt och ju mindre tid man tillbringade i köket, desto bättre var det. Få i den yngre generationen visste något om råvaror och tillagningsmetoder utan frysta halvfabrikat och konserver dominerade. Kokböcker var ofta krångliga och utan bilder.

Paradrätt. Biff Butler med sås på champinjoner, grädde, vitt vin och fransk senap. Carl Butler har berättat att idén kom från Paris.

Paradrätt. Biff Butler med sås på champinjoner, grädde, vitt vin och fransk senap. Carl Butler har berättat att idén kom från Paris.

Men Carl Butlers kokbok var något alldeles nytt. Den var generös till formatet och överskådlig med tydliga färgbilder. Ingredienserna var enkla och det mesta lätt att laga. Här mötte svenskarna också Medelhavs­köket med inspiration från Grekland, Italien, Spanien och Frankrike. Det var inte lyxig festmat utan omsorgsfullt lagad vardagsmat som inte kostade så mycket.
Bokens författare Carl Butler föddes 1929 och växte upp i en läkarfamilj i Norrköping med adliga anor. Pappan hoppades att även sonen skulle bli läkare men ett stort matintresse ledde till ett annat yrke. Carl Butler utbildade sig på Hasselbackens restaurangskola i Stockholm och praktiserade hos nestorn Tore Wretman på Riche. Under 50- och 60-talen arbetade han som steward på SAS och fick chans att prova andra länders kök. Han har sagt att han aldrig besökte stjärnkrogarna i Paris och Rom utan att hans ”skola” var de många småkrogarna.

1968 öppnade Carl Butler och textilkonstnären Inez Svensson legendariska Svensson & Butler på Rörstrandsgatan i Stockholm, en kombinerad krog och textilbutik. Nytt var att kök och matsal bara skildes åt av en disk; gästerna kunde se kockarna laga mat vilket skapade en informell och avslappnad stämning.
Sex år senare kom kokboken med restaurangens mat. Den blev en succé, sålde i stora upplagor och översattes till flera språk. En hel del av rätterna står sig väl, och ett slitet exemplar av boken finns fortfarande i många hem.
Carl Butler skrev fler kokböcker och var även en flitig matskribent i Svenska Dagbladet. Han gick bort 2010, 81 år gammal.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 2076