Luciasång för arbetskamraterna
Strikt stil. 1967 var jag med i ett luciatåg på Posten i Farsta. Vi var ett ungt gäng som jobbade där och stämningen var himla trevlig. Men det var också på den tiden när man tilltalade de äldre med fru si och så, eller herr. Vi flickor fick inte ha byxor när vi jobbade i kassan eller bakom disken och när en av oss kom i byxkjol så fick hon gå hem och byta!
Inskickat av Gunnel Malm, Julita.
Motvillig Lucia
Iris uppskattade inte riktigt att bli utnämnd till familjens lucia. 1952.
Inskickat av Iris Nilsson, Ekshärad.
”Farmor, vi är här nu!”
Nyvaken. En tidig luciamorgon lussar barnbarnen Lena, Lisa och Lillevi för farmor. Året är 1976.
Inskickat av May Olsson, Edsbyn.
Ewa lussar för farföräldrarna
Det här är hemma hos farmor Astrid och farfar Olle Johansson. De bodde i en banvaktsstuga i Kil som kallades för Kulverten. Det var ett rum och kök samt kammare på vinden. Tågen stannade utanför, om Olle ville åka med till Norge och köpa margarin och mjöl.
Inskickat av Ewa Hogen, Fagerås.
Snart är julen äntligen här
Förväntansfulla. Det här är mina barn Jan-Ola, 5 år, och Anna-Lena, 7 år. Året var 1977 och de lussade för oss. Det var en stor händelse när advent kom och luciadagen närmade sig. Då denna dag var över visste de att julen med tomten närmade sig och mest väntade de väl på julklapparna som alla barn gör. På den tiden var det inte så mycket klappar som barnen får nu, så nog har tiderna förändrats på dessa år.
Inskickat av Rune Jansson, Kolsva.
Ljusets drottning i dubbel upplaga
Stor och liten. Detta är luciafirande i Väderstad i Östergötland 1952. Den stora lucian heter Ulla och den lilla är jag själv, med batteriväska på ryggen. Tärnan till vänster är min storasyster Ethel och hon till höger är Britt. Platsen är logen Sylvia.
Inskickat av Bibi Björcmann, Boxholm.