På 1940-talet bjöd nalensnajdarna upp till dans på Nalen i Stockholm. Jitterbuggen hade exploderad i populäritet under andra världskriget och Sverige var inte sen på att hänga med i dansen!
Allting började i New York under det mörka 1920-talet. Jitterbuggen var ny, fascinerande och skrämmande. Namnet kommer ifrån det amerikanska uttrycket ”having the jitters”, som brukade beskriva de skakningar som man kunde få efter år av supande. Nu blev det istället en synonym för den till synes okontrollerade dansen som lockade många unga och upprörde de äldre.
Populäriteten för den vilda dansen spred sig. De amerikanska soldaterna bar med sig den ut i kriget till nya platser i världen. I Sverige blev det främsta tillhållet för jitterbuggen Nalen på Regeringsgatan i Stockholm. Här dansades det så att kjolarna flög!
Klicka här och se 1940-talets sprudlande dans. Här finns nalensnajdarna; pojkarna med kortklippt hår i nacken, och smalbrättad hatt. Och tjejerna med sina tjusiga jumprar och sitt fantastiska hår.
Fascinationen för dansen gick aldrig över! Idag vill många unga dansa till den snabba swingen. Tiden då levande orkestrar spelade upp till dans återupplevs på många håll i landet. I Umeå är det Dansfestival i helgen och då kan du bland annat passa på att dansa Lindy Hop på Folketshus. I Uppsala kan man gå till klubben Shake, Rattle and Roll och dansa boogie woogie på söndag. Själv har jag varit på dansstället Chicago i Stockholm och lärt mig lindy hop, i fantastisk 1930-tals miljö. Ingen är för gammal eller för ung!
Så pass på, låt inte benen svika!
Jag vill va’ fri
sjunger och ler
är ej som andra i vårat kvarter
jag är en Jitterbug från Söder
- ’Jitterbugg från söder’, Alice Babs, år 1940.