Måste alla inom flottan ha en sjömanstatuering? Frågan var riktad till min pojkvän vars arm kläs av en ros, en kompass och en hög fyr. Han jobbar inom marinen och fartyget hade öppet hus. Den nyfikna mannen fortsatte att fråga om Gustens kollega hade jobbat en kortare tid på båten eftersom han inte hade några tatueringar alls på kroppen?
Frågan är inte helt dum. Sjömän och tatueringar har blivit starkt sammankopplade i flera hundra år. Det sägs att sjöbusarna började tatuera sig redan under 1700-talet. Då sågs kroppsmålningarna som lättburna souvenirer och de fungerade även som påminnelser för lycka, fördärv och skeppsbrott . De kunde visa hur mycket man hade rest på haven – om man hade seglat 5000 sjömil fick man tatuera in en svala på bröstet och när man hade lyckats segla 10 000 sjömil fick en ny svala pryda nästa bröst.
Idag kan man se motiven på var och varannan person, både inom och utanför flottan. Men det är inget tvång att ha någon!
Så vad står då alla de vackra motiven för? Kolla in utställningen Tro, Hopp och Kärlek på Sjöhistoriska i Stockholm! Den pågår till december och där kan du se allt från riktigt gamla tatueringar som aldrig har visats förr och höra historien bakom dom. En del av utställningen går även att se hos Arbetets Museum i Norrköping, men då endast fram till 21 april. Vem vet, du kanske inspireras så mycket att du gör en själv?