Quantcast
Channel: Minnenas Journal
Viewing all 2076 articles
Browse latest View live

Fotografen misstänktes för mord

$
0
0

Kunde aldrig gripas. Det är min far Ragnar Dahlström som sitter i knäet på farmor Karolina. Fotot togs 1906, troligen i byn Burängsberg i Grangärde socken i Dalarna där familjen då bodde. 

Fotografen Erik Albert Granlund försörjde sig som skomakare men gick även omkring i bygden med sin kamera. 1913 bodde han vid Uvberget utanför byn Sunnansjö i Grangärde. I juni detta år skedde ett mord där. En änka som hette Sara Lisa Jansson dödades i vad som kanske var ett svartsjukedrama och Granlund misstänktes för brottet.

Omfattande sökningar satte i gång där även civilpersoner med skjutvapen var med. För första gången deltog också polis från Stockholm med hundar. Detektivkonstapel Catoni med sin hund Leo var där och senare kom ytterligare två poliser med hund dit från Stockholm. Granlund kunde dock inte gripas, han var försvunnen och anträffades aldrig.

Han var styvson till Karl Ludvig Granlund från Skattlösberg, känd som Gardist-Kalle. Denne misstänktes redan 1901 för ett mord i Grangärde Finnmark. Han greps 1916 då han sköt ihjäl en man i närheten av Blötberget. Han var då 64 år och dömdes till livstids straffarbete på Långholmen. Han dog 1935 på fattighuset Pärlby i Grangärde dit han kommit från fängelset på grund av sjukdom.
Inskickat av John Dahlström.

Engagerad. Dan Andersson skrev artiklar om den mystiska mordhistorien. Porträtt från 1918.

Engagerad. Dan Andersson skrev artiklar om den mystiska mordhistorien. Porträtt från 1918.

Spelade fiol med skalden

Diktaren Dan Andersson växte upp i Skattlösberg och kände Albert Granlund. Han intresserade sig för mordhistorien och gav Granlund följande karakteristik: ”Jag och Albert Granlund spelade ofta tillsammans. Han spelade känsligt och säkert, men hans musik var så oerhört svårmodig som han själv. Han var för blyg och för ordfattig för att prata med kvinnor. När de skrattade ut honom började han hota och grep till geväret”.
Källor: Katarina Nordin, www.svenskamord.se

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder


60-talets moderna elektronik

Rena bokmässan när bussen kom

$
0
0

På 1950-talet körde bussar från Malmö stadsbibliotek ut på landet för att alla skulle få chansen att låna böcker. Att bussen är populär bevisas väl av denna långa kö med barn och ungdomar. Kanske är det veckans stora händelse – långt före Facebook, Youtube och mobiltelefoner.

Gilla oss på Facebook 

Kolla, vilken balans!

$
0
0
På pappas arm. Berna och Nils Persson med sonen Folke sommaren 1931.

På pappas arm. Berna och Nils Persson med sonen Folke sommaren 1931.

Visade konster. Året 1950 gjorde några pojkar från Rengsjö i Hälsingland en tältsemester i Furuvik. De bekantade sig med ett par flickor från Uppsala, som även de tältade där. De gjorde en egen uppvisning i akrobatik som förevigades med kamera. Killen heter Folke Persson men tjejen har jag inget namn på. Folke är min man sedan över 50 år och har hunnit bli 85 år.
Inskickat av Gunvor Persson, Rengsjö.

 

 

 

 

 

Belönade. Min mor Ester Svensk och hennes syster Frida. 1949 fick de diplom av Svenska landsbygdens kvinnoförbund för att de ägnat sin kraft åt vården av hem, folk, jord och djur. Båda tjänade som pigor på bondgårdar i Trönö.

Belönade. Min mor Ester Svensk och hennes syster Frida. 1949 fick de diplom av Svenska landsbygdens kvinnoförbund för att de ägnat sin kraft åt vården av hem, folk, jord och djur. Båda tjänade som pigor på bondgårdar i Trönö.

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder

”Lilla Volvo, en svensk skönhet”

Barnvagnen blev en mjölkkärra

$
0
0

Fiffigt. Mjölkkärror användes förr för att köra mjölk till mjölkbordet. Jag var mjölkleverantör på ett litet småbruk och mjölkade korna för hand. Av ett barnvagnsunderrede gjorde jag en kärra. Visst blev jag utskrattad till en början! Här diskar Marina mjölkkärlen sommaren 1974. Det är vid Stenlid i Berghem i Västergötland.
Inskickat av Inger Dahlgren, Skene.

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder

Loppis i roslagen

$
0
0

IMG_8350

Tänk, den hela sista veckan av sommaren fick jag spendera i Roslagen, bland blåbär, hallon och loppisar!

Runt Norrtälje kryllar det nämligen av små och stora loppmarknader under sommarhalvåret och en bit in på hösten. Det gäller bara att veta var man ska leta!

Så här kommer några tips. Pingstkyrkan har öppet under tisdagar och lördagar. Här pågår det försäljning av möbler, kläder och prylar. Jag har dock inte stött på vintagekläder där, men fina, äldre möbler kan köpas för en billig peng.

IMG_1778IMG_1799 IMG_1766

I själva Norrtälje ligger butiken Begagnade Hem. En perfekt butik för nostalgiälskare! Hit kommer folk in bara för att kika på utbudet och blicka tillbaka. Det finns mängder med vackra burkar, fantastiska lampor från 1960-talet och tjusiga teakmöbler. Det finns äldre radioapparater, förkläden från 1950-talet och gamla kameror. Det kostar såklart mer än på en vanlig loppis, men utbudet är så fint och personalen kunnig så det är väl värt de pengarna.

När man sedan åker en bit ut från stadskärnan så är det dags för småloppisarna. Man kan se en hel del skyltar om loppisar längs bilvägarna och de ska inte undervärderas. Här kan det finnas riktiga grejer!IMG_1751 IMG_1745 IMG_1739

Vi åkte in vid Planetvägen där en familj hade en hel stuga full med vintagegrejer och antikviteter. Och jag måste säga att det var det bästa stället på hela loppisturnén den dagen. Den trevliga mannen hade symönster från 1960-talet, handstickade tröjor och fantastiskt fina gamla tidningar. På en tvättlina längre bort hängde en tjusig 1950-talsklänning som de precis hade fått in, tillsammans med en blommig 1960-talare. Tyvärr var de förstora för mig, men det betyder att någon annan som är lyckligt lottat kan göra sig ett riktigt fint fynd. Själv köpte jag gamla modetidningar och Husmoderns Köksalmenacka från år 1947. Där fanns det roliga bilder, recept och intervjuer med smarta damer.

Mot dagens slut åkte jag och badade vid sjön, och kunde passa på att ha mina färgglada nyfunna stövlar från Gudrun Sjödén tillsammans med en liten turban som jag knöt ihop. Jag återanvände helt enkelt en tygväska, och det gick bra att fixa till en turban utan att behöva göra om väskan, det var bara att knyta om den till en sjal. Och på tal om återvinning så har Gudrun Sjödén en Vintagevisning på sitt gamla sortiment imorgon, 3 september! Det blir både modevisning och tillfälle att själv fynda vintagekläder.  All info om det går att hitta här.
IMG_8366IMG_8338

”De sista minuterna av vänstertrafik”


Museum blev flyktingförläggning

$
0
0

70 år sedan krigsslutet. Vid krigsslutet 1945 förvandlades Malmö Museum från ett offentligt museum till en flyktingförläggning för de kvinnor och män som räddats ur nazismens koncentrationsläger genom Röda Korsets räddningsaktion De vita bussarna.

Utställningen Välkommen till Sverige – Malmö Museum som flyktingförläggning och de vita bussarna 1945 består av tre delutställningar om händelser i Malmö våren 1945. En av de bevarade vita bussarna visas framför slottet Malmöhus, en delutställning belyser museet som flyktingförläggning genom livsöden, fotografier och föremål från flyktingarna och dem som hjälpte till och dessutom visas femton kortfilmer om flyktingar och överlevande i samarbete med Auto Images, Xenofilia och Rädda Barnen.
Samtidigt visar Malmö Konstmuseum utställningen I skuggan av kriget.

Webbshoppen – fullproppad med nostalgi!

 

 

Glamour till helgen

$
0
0
KG225214-984x1024

Det blir en riktig show på Burleskloppisen i helgen! Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Vilken helg det kommer att bli! Med glamour och nostalgi i både Stockholm och Göteborg.

Nu på lördag den 5 september drar nämligen Burleskloppisen igång igen. Vid Timmermansgården i Stockholm kommer man att kunna fynda alltifrån korsetter, vintageklänningar till 1950-talsblåsor och hattar. I våras hittade jag en 1920-talsbyxdress för 200 kronor, plus en superfin senapsgul ullklänning som används som skoluniform på 1960-talet.

Höstens tema är All that glitters, och man uppmuntrar alla besökare att sätta på sig något glittrigt. Dessutom kommer burleskartisten Fräulein Frauke och uppträder. Så leta rätt på din mest paljettklädda skapelse och kom och fynda.

Om man ändå har vägarna förbi så glöm inte att kika in vid Tantos stora loppis som pågår nära Burleskloppisen. Den öppnar kl 11.00 och håller på till 16.00 så man får skynda för att fynda på båda platserna!

Och ifall du befinner dig i Göteborg så spana in den glamorösa tävlingen Flawless Fall! Här blir det pinup-tävling för hela slanten. Vem av alla tjusiga deltagare tror du kommer att vinna?

 

KG228357-976x1024

Vem kommer att vinna Pinup-tävlingen Flawless Fall, på lördag? Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Snart blir kusinerna lortiga

$
0
0

Livet leker. Jag och min kusin Ingrid (till höger) är båda födda 1946 och har alltid varit vänner. Nu är vi två gamla tanter men här lekte livet. 1948 var vi med ute i betåkern hos vår farfar och pappa tog bilden. Han har berättat att han var glad att han fotade just då för snart därefter låg vi på alla fyra och krälade i åkern. Det hade ju varit roligt att se även ett sådant foto men på den tiden offrade man inga dyra bilder på lortiga ungar. Vi växte upp, fick syskon och har träffats hela livet, mest vid stora högtider.
Inskickat av Marita Fahlström, Järpås.

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder

Ingrid Bergman på Berns

$
0
0

ingridbergman.play.filmarkiv

I Minnenas Journal kan man läsa om den fantastiska skådespelerskan Ingrid Bergman och hennes mytomspunna liv. 

Se här hur hon mottogs när hon klev in på Svenska Filmsamfundets 20-årsjubileum på Berns i Stockholm, år 1953. Hon gör en storslagen entré efter att hon och hennes man Roberto Rossellini kört bil hela vägen från Italien.

 

 

Fler fantastiska filmstjärnor 

Missa inte:

Garbos stjärnbesök i Sverige!

Filmstjärnorna på fyra ben!

Webbshoppen – fullproppad med nostalgi!

 

Se Sveriges äldsta dukade bord

$
0
0

Fyller 60 år. Redan 1955 öppnade Nordiska museets Dukade bord, vilket gör den till Sveriges troligen äldsta ännu pågående utställning. Den mycket populära utställningen spänner över mer än 400 år – från 1500-talet till cirka 1950. Där berättas om mat och dryck och om seder och bruk vid måltider, från frukost till middag och fest. Tio små och stora interiörer visas med uppdukade bord från slott, herrgårdar och borgerliga miljöer. Stiliga dukningar varvas med mer sparsmakade. I sidomontrarna trängs massor av föremål – från krus och karotter till druvsaxar och sardingafflar.

 

Webbshoppen – fullproppad med nostalgi!

Monica och Povel spexar

”Morfar är bäst!”

$
0
0

Med barnaskara. Här sitter morfar i gräset utanför affären i Glombo som ligger i Delsbo, Hälsingland. Barnen är från vänster Ingrid Jonsson, Anna Fockström (barnbarn), Brita-Lena Hansdotter och Gertrud Hansson (barnbarn). Morfar heter Hans Johansson och året är 1954.
Inskickat av Anna Fockström, Funäsdalen.

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder


”En ganska bra bil det här!”

$
0
0

Rattar Volvon. Jag provar pappa Rolands gula Volvo 142 hos mormor och morfar i Mjölby i Östergötland. Det händer ingenting, är för liten än, men det går att låta som en bil: Ön, ön, ön … För mig som vuxen är det Volvo som gäller. Att det var en bra bil upptäcktes väl redan vid ”provkörningen” 1970!
Inskickat av Håkan Gustafsson, Täby.

Oväntat möte. Aina och Roland Gustafsson mötte ett gäng getter när de var på resa i Dalarna 1970.

Oväntat möte. Aina och Roland Gustafsson mötte ett gäng getter när de var på resa i Dalarna 1970.

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder

Se Sveriges glamorösa loppmarknad

$
0
0

IMG_2061

I förra veckan tipsade jag om den glamorösa Burleskloppisen som gick av stapeln nu i lördags, och självklart kunde jag inte låta bli att åka dit och kika.

Här sålde folk från Sveriges burleskscen och vintageentusiaster vackra 50-talsklänningar, fantastiska hattar, militäruniformer och glittriga skapelser. Marika Smith som anordnar Sveriges mest glamorösa loppis, var självfallet på plats och sålde sina vackra koaffer. De fanns i alla höstens färger. Jag längtar efter att få gå på kurs hos henne! IMG_2053IMG_2040IMG_2009

Eftersom jag ska gå på Edwardian Circus-maskerad i oktober så passade jag på att hålla ögonen öppna efter cirkusinspirerade kläder i gammeldags stil – och det fanns en hel del! Randiga korsetter, puffiga kjolar och showgirl-jumpsuits. Min vän Susanna köpte flera påsar fulla med kläder och jag lyckades hitta samma kvinna som sålde mig en 1920-talsklänning i våras, nämligen Anna från Stockholm Old World Opulente. Hon har både äkta kläder från den tiden och syr även upp kläder som är slående lika 1920-talets skira klänningar. Det sålde hon tillsammans med glittriga, utsökta hårsmycken.

Och tro det eller ej, men hos henne hängde någonting som jag har letat efter i flera år; en äkta 1920-talskappa med bred krage och rak figur. De är väldigt ovanliga, och den här var i svart sammet med ett dovt, blommigt fodrad innertyg. Slående vacker! Självklart kostade den flera tusenlappar, så jag fick stå över. Men jag prövade den i alla fall och kände mig lycklig när den låg på mina axlar. IMG_2031 IMG_1978
IMG_2017

Förutom loppis så var det burleskshow med den fantastiska burleskshowartisten Fräulein Frauke. Hon sålde dessutom några av sina egna vintagekläder på plats. Och när all denna glamour gjorde en hungrig, så kunde man ta sig en fika bland den uppklädda personalen. De hade både klassiska småkakor, små laxsnittar och hemgjorda pajer. Så gott!

Burleskloppisen var med andra ord en riktig succé – igen. Och loppishösten är långt ifrån slut, många vintagemarknader och loppisar ploppar upp de kommande helgerna. I will keep you informed!

IMG_1963 IMG_2051

IMG_2159om2IMG_2149 IMG_2151om

 

”The Swedish car with aircraft quality”

Äldre blir allt hetare på arbetsmarknaden

$
0
0

Vill göra något vettigt. Det fanns en period då det uttryckligen kunde stå i en platsannons: ”Du som är över 35 kan bortse från denna annons.” Den inställningen har av naturliga skäl förändrats, vi blir en allt äldre befolkning. 2050 lär vi vara fler 67-åringar och uppåt än 14 år och nedåt, enligt WHO. Alltmer börjar företagen uppskatta äldre arbetskraft för tålamod och bättre färdigheter kopplade till erfarenhet. Biltillverkaren BMW har inlett en stor satsning på att ha äldre i produktionen. Man har mjukare golv i fabrikerna, ställbara stolar vid rullbanden och specialtillverkade skor. En anpassning efter arbetsmarknaden – de unga vill inte jobba på en bilfabrik. 

Arbetet har ju också förändrats från slitsamma kroppsarbeten vid bruket, på järnvägen och åkern till mindre slitsamma jobb inom tjänstemannasektorn. Hade du tidigare slitit i 40 år hade du inget emot att tillbringa de sista åren i vila. I dag är det annorlunda, människor blir uttråkade snarare än utslitna om de inte får göra något vettigt de sista åren i sitt liv.

Gilla oss på Facebook 

Läs även detta

På väg genom Sverige

$
0
0

Bilsemester. Här är en bild från 1959 med mig och mamma. Jag är 12 år. Vi var nog på väg från Enköping till Strömsund och därefter till mammas hemstad Kiruna. Där hade hon föräldrar och syskon. Baddräkten hade jag köpt i Kiruna tidigare, jag har för mig att den var ljusbeige med jordgubbar på.
Inskickat av Leila Hjoberg, Färgelanda.

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder

Viewing all 2076 articles
Browse latest View live