Quantcast
Channel: Minnenas Journal
Viewing all 2076 articles
Browse latest View live

Brazil Jack bjöd på rena vilda västern

$
0
0

För lite mer än 100 år sedan tog Brazil Jack vilda västern till cirkusmanegen – publiken jublade åt både diligensjakter och indianöverfall. Själv såg han ut som Buffalo Bill med långt hår och yvig mustasch.

brazil002_lowresDen amerikanske expresidenten Theodore Roosevelt måste ha blivit förbluffad när han under en Europaresa i maj 1910 anlände till Katrineholm. På perrongen möttes han av cowboys och indianer medan en orkester spelade Stars and Stripes Forever. En bukett blommor överlämnades av en ståtlig, karismatisk herre med exotiska drag. Han språkade glatt med expresidenten och påminde denne om deras tidigare möten i Amerika. Några sådana hade dock aldrig ägt rum.

Den ståtlige herrn var cirkus- och showmannen Brazil Jack och uppträdandet på perrongen en fyndig reklamkupp. Händelsen gav naturligtvis eko i pressen och var typisk för den PR-sinnade Brazil Jack. Han lär ha sagt att om han hade 100 kronor skulle han lägga 90 av dem på reklam för sina projekt.

Uppseendeväckande show. Brazil Jack rullar in i manegen med häst och vagn någon gång på 1940-talet.

Uppseendeväckande show. Brazil Jack rullar in i manegen med häst och vagn någon gång på 1940-talet.

Brazil Jacks riktiga namn var Carl Max Alexander Rhodin och han föddes i Bergen i Norge 1871. Hans farfar var en förmögen hovstallmästare som hade brutit sig loss från en borgerlig tillvaro för ett liv som vagabonderande trollkarl. Brazil Jacks far fortsatte i samma fotspår som trollkarl, medan hans mor uppträdde med den ovanliga specialiteten sandmåleri, som lär komma från navajoindianerna.

Familjen flyttade till London där den unge Brazil Jack, eller Max som han då kallades, gick i skolan. På Polytechnic Theatre fick han lära sig skuggspelsteater och deltog snart i faderns trolleriprogram som skuggspelskonstnär.

Max övade sig också på olika cirkus- och estradkonster, blev duktig på att trolla med kort och tog lektioner i violin. Den första egna turnén genomförde han som gårdsmusikant på svenska västkusten. Här blev han bekant med en grupp romer med vilka han slog följe under tre år. Med hjälp av fiolspel och kortkonster lockade han folk till lägrets föreställningar och marknad. Men när hövdingen ville att Max skulle gifta sig med en av döttrarna flydde han hals över huvud till familjen på kontinenten.

En förebild. Brazil Jack inspirerades av Buffalo Bill och dennes vilda västern-show, där indianhövdingen Sitting Bull medverkade 1885.

En förebild. Brazil Jack inspirerades av Buffalo Bill och dennes vilda västern-show, där indianhövdingen Sitting Bull medverkade 1885.

Max hade nu flera tillfälliga jobb, bland annat på den cirkus där den berömda lindanserskan Elvira Madigan fanns bland artisterna. Det var under hans tid där som hennes flykt med den svenske löjtnanten Sixten Sparre ägde rum. Lindanserskan var känd för sin stora skönhet men Max blev inte särskilt imponerad. Han var van att se henne osminkad i vardagskläder medan hon bar cirkusens tvättkorgar.

Vid sekelskiftet hade Max tillräckligt med erfarenhet och kapital för att starta eget. Han bytte till sitt artistnamn och drog i gång cirkus Brazil Jack. Inspirerad av Buffalo Bills vilda västern-show fick cirkusen ett liknande tema. Diligensjakter och indianöverfall spelades upp i manegen med hjälp av våghalsiga cowboys och indianer och stora mängder hästar. Brazil Jack stod i centrum som en nordisk Buffalo Bill med revolvrarna i hand och det långa, lockiga håret fladdrande kring axlarna. Showen blev ett älskat folknöje! Även Brazil Jacks egna barn deltog i föreställningarna, liksom den nu före detta hustrun.

När turnéerna gick dåligt tog han stora lån, främst av sin danske sekreterare Albert Nielsen. Snart lämnade han också cirkusmaterial i pant till denne och nästa steg blev att skriva över hela cirkusen på Albert Nielsen. Efter en brytning dem emellan lämnade Brazil Jack sin cirkus för gott men han fortsatte att arbeta inom samma bransch.

Vid pianot. Brazil Jack tillsammans med hustrun Iris och sonen Trolle och, troligen, sonen Teddy. Året är 1950.

Vid pianot. Brazil Jack tillsammans med hustrun Iris och sonen Trolle och, troligen, sonen Teddy. Året är 1950.

På 1930-talet drev Brazil Jack nöjesfältet Tältstaden med den lilla cirkusen Djungeln som sidoverksamhet. Där fick publiken uppleva vilda djur, fakirer och ormtjusers­kor. Sonen Trolle ville bryta loss cirkusen och turnera med den. Efter viss tvekan gav fadern med sig och den nya cirkusen blev en stor succé. Trolle visade sig vara en begåvad affärsman och med tiden blev Zoo Cirkus Sveriges största.

Även Brazil Jack reste med och deltog i den mån åldern tillät. Samtidigt författade han sina memoarer, På mitt livs nöjesfält (1945), tillsammans med spökskrivaren Axel Essén. Som numera legendarisk cirkusman fick han mycket uppmärksamhet och respekt. Han avled 1952 i sviterna av en lunginflammation. Graven finns på Fosie kyrkogård i Malmö.

Andra artister vi minns

Webbshoppen – fullproppad med nostalgi!


Kläder vi klarar oss utan

$
0
0

Har du förlagt kravatten? Sitter korsetten för hårt? Nej, jag tänkte väl det. Dessa klädesplagg har varken du eller jag i garderoben längre. Nyfiken på att få veta mer om plaggen som försvunnit?

Modet med platåskor kommer och går

Dessa skor har en så tjock sula att foten befinner sig som på en platå högt över marken. Platåstövlar finns också. Skor med breda klackar eller kilklackar var populära vid tiden för andra världskriget. På grund av läderransoneringen var man tvungen att använda andra material som tyg, papp, fiskfjäll, kork, trä och så småningom plast. Den italienske skodesignern Salvatore Ferragamos skor med platåsulor fick stor spridning under 1930- och 1940-talen.

Platåskornas storhetstid var annars på 1970-talet. ABBA och Elton John uppträdde aldrig utan platådojor och John Travolta satte kvinnornas hjärtan i brand iklädd vit åtsmitande kostym och platåskor i filmen Saturday night fever. Nu och då blir platåskor åter poppis men det varar aldrig särskilt länge.

Kravatten skapades av kroater 

Bortblåst. Clark Gable bar kravatten med stil.

Bortblåst. Clark Gable bar kravatten med stil.

Elegant manshalsduk. Ibland benämns även slipsar och långa halsdukar kravatter och de kan bäras även av kvinnor. Ordet kommer från frans-kan och är bildat från nationalbeteckningen kroat eftersom kroaterna anses vara de som introducerade kravatten. Den föddes under trettioåriga kriget i Tyskland där det kroatiska kavalleriet brukade knyta ihop kragen på sina uniformer med ett band. Fransmännen tyckte att detta var jättesnyggt och kravatten spred sig över Europa.
Under 1700- och 1800-talen blev kravatten allt populärare i överklassen och den blev ett tecken på att en herre inte behövde jobba för sin försörjning.
Flugan och slipsen har sitt ursprung i kravatten och har numera ersatt den sedan länge.

 

Snörpta damer. Annons i Åhlén & Holms postorderkatalog från 1933.

Snörpta damer. Annons i Åhlén & Holms postorderkatalog från 1933.

Korsetten kallades också pinoredskap

Ett damunderplagg som ska forma kroppen efter gällande mode. Ordet kommer från franskans corset med ursprung i latinets corpus (kropp). I början bestod korsetten av ett snörliv i läder med järnskenor, senare av tyg med skenor av metall, valfisksben eller trä. Korsetten kom på 1500-talet för att skydda de kläder av tunna tyger som då var moderna. Snart blev de en social markör för att framhäva en smal midja. Korsettmodet blev allt snävare, det var inte ovanligt att kvinnor svimmade av syrebrist. Vissa fick sina organ klämda och dog. Läkare varnade för detta farliga mode men fåfängan var starkare än förnuftet. Äldre damer använde korsett ända in på 1950-talet men den har i dag ersatts av så kallat shapewear, underkläder som formar kroppen utan att det gör ont.

Fin i mamelucker

Mameluckerna är ett damunderplagg i form av underbyxor i ett elastiskt material med ben som når ner på låret. De bars över de vanliga underbyxorna, gördeln eller strumpebandshållaren. De ursprungliga mameluckerna var hellånga och snördes ihop vid vristen så att en rynkad kant blev synlig vid klänningsfållen. Dessa mamelucker bestod konstigt nog ofta av två separata ben fästa vid ett bälte och var alltså inte hela byxor. På små flickor som inte bar hellånga kjolar skulle mameluckernas nedre del synas. Ordet mameluck kommer från ordet mamluk (ägd) som var namnet på de slavsoldater som de muslimska kaliferna och andra muslimska härskare använde i Orienten från 1200-talet fram till 1800-talet.

Livstycke för alla

Husmodern 30_lowresTättsittande linne som täcker mage och rygg. Plagget dök först upp under 1500-talet då kjol och liv började tillverkas som separata plagg. På män var de utformade som dagens väst men knäpptes med hyskor i stället för med knappar. Från slutet av 1800-talet kallades ett underplagg för barn och kvinnor för livstycke. Det kombinerades ofta med strumpeband och användes ända in på 1950-talet.

 

Bahytt hindrade kyssar

Kvinna i stor hatt vid sekelskiftet

Kvinna i stor hatt vid sekelskiftet

En mjuk huvudbonad för kvinnor i form av en hätta med stort brätte som ramar in ansiktet. Den var populär från början av 1800-talet och cirka 75 år framåt. En del bahytter fungerade som skygglappar och kallades då för kyss-mig-om-du-kan. (Inte för att det var okej att kyssas offentligt vid denna tid, inte ens för äkta par.) Tant Grön, Tant Brun och Tant Gredelin bar bahytter i de populära böckerna av Elsa Beskow.

Sexig gördel

Husmodern 37_lowresGördeln är ett klädesplagg som täcker höfterna och som formar mage, lår och stjärt. Den ersatte kvinnornas korsetter i början av 1900-talet. En lättare gördel kallas höfthållare och det finns även byxgördel och midjegördel. Vid den senare fanns strumpeband fästa för nylonstrumpor. När strumpbyxorna kom upphörde gördeln att vara ett vardagsplagg och numera förekommer den väl endast i erotiska filmer.

Halmhatt vid hovet

Bar halmhatt. Harold Lloyd, 1893–1971, var amerikansk filmkomiker.

Bar halmhatt. Harold Lloyd, 1893–1971, var
amerikansk filmkomiker.

Halmhatten är flätad av halm eller strå och var under lång tid en symbol för sommar, sol och ledighet.  I mitten av 1800-talet blev hatten populär bland både män och kvinnor i Europa och den pryddes ofta av färgglada band. De berömda Skagenmålarna i Danmark bar ofta dessa hattar och på deras målningar ser man män och kvinnor promenera längs stränderna eller äta och dricka i goda vänners lag i det skimrande nordiska sommarljuset iklädda halmhattar. Numera är det mest gondoljärerna i Venedig som bär halmhatt men den passar också bra om du skulle bli bjuden på garden party på Buckingham Palace hos

 

Facebooksidan – fullproppad med nostalgi!

Mera retromode

Hur såg gatorna ut?

Kärt besök på landstället

Framtidens mode

Vad får det lov att vara?

$
0
0

Byggde kiosk hemma. Sänder en bild på en liten korvkiosk som min far Ivar Strid byggde hemma i sin trädgård. Det var i Sävedalen cirka en mil öster om Göteborg. Den fraktades till Frejaplan i Sävedalen i oktober 1955 och var i bruk till 1976 då vi byggde nytt på annan plats. På den tiden var det vanligt att så kallade partiellt arbetsföra drev liknande rörelser.
Inskickat av Ingvar Strid, Partille.

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder

Ikeas skruvar passar inte alla

$
0
0

Ny konstform. De kallar sig Ikea-hackers och skruvar ihop sina platta paket som det passar dem. Idén har skapat en världsomspännande rörelse. Folk i New York byter erfarenheter med folk i Singapore, Umeå och resten av världen om hur man ska bryta mot koden att göra som Ikea säger. Det har vuxit till en konstform som sveper ovan huvudet på varje marknadschef inom Ikea. Många är vi som oförskyllt hamnat där, som slängt instruktionen och skruvat fel och tänkt ”Va tusan!”

 

Cykel gjord av två pallar från Ikea.

Cykel gjord av två pallar från Ikea.

Ikea-hackers gör lite av det som vi alltid gjort genom alla tider. I nöd så har vi tagit det vi har och gjort det bästa av det. Lite plank och vi har kunnat bygga oss ett skydd. Ett mått av olydnad mot instruktionen ger oss råg i ryggen.

Gilla oss på Facebook 

Läs även detta

Möt nostalgin på cykel

$
0
0
KG226750om

På lördag är det dags att cykla i 40-talets anda! Foto: Sjöberg Bildbyrå.

1940-talet var verkligen cyklisternas decennium. Då tog man cykeln och cyklade genom hela Sverige under sin semester. Bensinen var fortfarande dyr men med en cykel fanns det ingen hejd. Man kunde ta sig så långt benen bar. 

Nu på lördag, 19 september, så hyllas denna cykelepok när Bike in Tweed går av stapeln i Stockholm. Då kommer folk att sätta på sig sin finaste tweedklädsel, hoppa upp på en gammal cykel och cykla tillsammans genom Stockholm. Trafiken kommer att vara avstängd och endast spårvagnarna kommer att gå som vanligt. Så det blir nog en häftig cykeltur.

KG225857om

Man hade stiliga cykelkläder under 1940-talet. Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Tyvärr har jag ingen äldre cykel men vi som inte kan vara med i cykelturen kan kila till Nordiska Museet och vänta in cyklisterna där. Här bjudet nämligen museet på äkta 40-talsnostalgi. Det blir modevisning med 40-talskläder från Vintage Vinden och workshops där man får lära sig om klädvård och lagning. Sen när cyklisterna har anlänt (och tagit in cyklarna inomhus!) blir det fest med dans och lindy hop. Och om man känner sig lite osäker på stegen kan man få en genomgång av dansstudion Chicago innan. Så att alla kan vara med på en svängom!

Hela eventet från Cykelhistoriska Föreningen påminner mig mycket om när Armémuseum hade den underbara Beredskapsfesten förra hösten. Jag känner mig så peppad på att sätta på mig all tweed jag har för att möta nostalgin. Och om du vill vara med i cykeltåget, glöm inte att köpa din biljett här.

KG220949om

Ungdomarna drar runt på cykel med cykelvagn. Observera hans fina äppelknyckarbyxor! Foto: Sjöberg Bildbyrå.

 


Sånt är livet

”Moderna människor äter Marabou”

Stolt tjurtämjare

Konungen är död – leve Konungen!

$
0
0

Den 15 september 1973 avled kung Gustav VI Adolf på Helsingborgs lasarett i en ålder av 90 år. Han hade förts till sjukhus den 18 augusti med blödande magsår och opererats, men komplikationer  tillstötte och dödsbudet kom inte oväntat. Den 16 september hyllades den nya konungen Carl XVI Gustaf när han kom ut på slottsbalkongen i Stockholm. 

Det var en dramatisk tid i Sverige på flera sätt. Medan gamle kungen låg allvarligt sjuk pågick Norrmalmstorgsdramat där en bankrånare tagit gisslan och valrörelsen fick ett märkligt slut då socialdemokraterna och vänsterpartiet erövrade 175 mandat, lika många som de borgerliga. Det innebar att en del frågor fick avgöras med lottning. För att undvika en ny ”lotteririksdag” minskades riksdagen med en ledamot till valet 1976 och består numera av 349 ledamöter.

Gilla oss på Facebook 

Se andra fina bilder

Mellanölets glansperiod 1965–1977

$
0
0

69-three-towns-beer-sweden_lowresSom uttalat av Hamlet i William Shakespeares pjäs förkunnandes undergången för mellanölets korta liv i livsmedelsaffärerna – att vara eller icke vara. Men den 1 juli 1977 var det slut med det roliga. Nu skulle mellanölet flytta tillbaka till Systembolagets hyllor.

Annan klang var det i skällan den 1 oktober 1965 då mellanölet fick säljas fritt med vissa begränsningar (vita plastskynken som täckte den åtråvärda drycken efter åtta på vardagar och hela söndagen).

Finansminister Gunnar Sträng hade efter många års debatt gett vika för en stark opinion som redan 1957 hade motionerat för mellanöl i butikerna.

Han försvarade sig mot dem som trodde att folk åter skulle supa ihjäl sig: ”Det har inte med den allmänna nykterhetspolitiken att göra. Allmänheten ska bara få en viss valfrihet, det är allt.”

Hvergang_lowres”Ju mer du dricker, dess mindre vet du vart ditt vett tar vägen”, argumenterade motståndarna. De såg framför sig en ny generation unga människor som skulle förlora sig i ett liv av alkohol. Onekligen fick de öl på sin kvarn då över 25 000 butiker fick rätt att sälja mellanöl och ungdomsfylleriet fick en egen kolumn i polisprotokollen. Reklambyråer såg en källa till nya möjligheter och framställde gärna mellanölet som en kombonjutning med cigaretter.

Alla var lite vilsna över denna plötsliga yra att få köpa en mellanöl i en vanlig butik. Moralister och pragmatiker kunde inte enas. Det är nog mest som Sträng sa i riksdagsdebatten 1965: ”De flesta som dricker ett glas öl är ju oförvitliga människor.”

Gilla oss på Facebook

Webbshoppen – fullproppad med nostalgi!

Svenska artister på turné

7 bakluckeloppisar som du inte får missa

$
0
0

IMG_9180

Hela sommaren har jag gått och kikat vid bakluckeloppisar. Här kan man hitta riktigt fina och billiga fynd. Jag har köpt massa vintagekläder, vackra burkar och fina skor. Och än är det inte över! Nu när hösten kommer har bakluckeloppisarna sin slutspurt, så det gäller att passa på! Här är 7 stycken favoriter som du inte får missa:

1. Bakluckeloppis i Göteborg: Här har man kunnat fynda hela sommaren och de håller på varje helg till och med 11 oktober. Mer info hittar du här.

2. Bakluckeloppis i Karlstad: En fantastisk loppis som öppnar upp varje helg, hela september ut! Mer info finns här.IMG_9173 IMG_9159

3. Bakluckeloppis i Malmö: Under varje söndag, hela september, så håller de bakluckorna öppna. Kom och köp eller kanske sälj lite själv? Mer info här.

4. Bakluckeloppis i Stockholm: Norr om Stockholm finns Galoppisen vid Täby Galopp och bakluckeloppisarna vid Roslagsstoppet och i Åkersberga. Söder om Stockholm hittar man Hågelbyloppisen som ligger fantastiskt fint vid en herrgård, bakluckeloppisen i Tumba och i Liljeholmen. Mer info om alla dessa loppisar finns här. IMG_2410IMG_3318

5. Bakluckeloppis i Halmstad: Den 26 september hålls en fin loppis vid Halmstadtravet mellan 10-14.00. Mer info finns här.

6. Bakluckeloppis i Jönköping: Samma dag, 26 september, öppnar bakluckeloppisen i Jönköping. Här kan man fynda hela dagen mellan kl 10-16.00. Mer inför finns här.

7. Bakluckeloppis i Tibro: Här kan man gå och kika, sälja och fynda den 19 september. Mer info finns här.

Om du har ett tips om en annan bakluckeloppis i september så hojta gärna till. Ju fler desto bättre! IMG_3323IMG_2346


Fint klädda i 20-talsmode

$
0
0

Väninnor. Detta är min mamma Astrid Tibblin, född Johansson, (till vänster) och hennes väninna Margit Mattsson, född Karlsson. Båda föddes 1904. De har typiska 20-talskläder på sig och är fina, tycker jag. De kan väl vara i 25-årsåldern. Mamma bodde nästan hela sitt liv på gården Månskenet i Hjälsta socken i Uppland. Jag är född där och bor där sedan 60 år tillbaka.
Inskickat av Barbro Svedérus, Örsundsbro.

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder

Kvartett med Lill Lindfors

Katarina Taikon – romernas förkämpe

$
0
0

Med Katitziböckerna blev Katarina Taikon en av våra allra mest lästa författare. Hon kämpade för romers rättigheter med en ständigt brinnande låga. Till slut tog engagemanget hennes liv.

Tillsammans. Hennes engagemang för romer jämförs tidvis med Martin Luther Kings medborgarrättskamp för svarta i USA. Här med en teatergrupp 1967.

Tillsammans. Hennes engagemang för romer jämförs tidvis med Martin Luther Kings medborgarrättskamp för svarta i USA. Här med en teatergrupp 1967.

Hon dansar under den väldiga eken invid lägerelden, fåglarna kvittrar och fiolmelodin är eggande. Kjolen virvlar runt hennes ben och de långa flätorna slänger. Katarina Taikon är bara 16 år och medverkar i Arne Sucksdorffs kortfilm Uppbrott från 1948. Miljön är ett romskt läger, eller zigenarläger som man då sa, intill Årstabron i Stockholm. I rollerna som sig själva syns familjerna Bull, Taikon och Demeter.

Som medlem av en av de mest marginaliserade grupperna i det svenska samhället, romerna, fick Katarina Taikon tidigt känna av att leva i samhällets utkant. Senare hyllades hon som författare av böckerna om Katitzi och fick hundratals brev från unga läsare. Hon besvarade dem alla.

Pappa Johan Taikon var en patriark, vilje­stark och driftig. Den starka viljan är en av dotterns kännetecken, tidigt och ihärdigt kämpade hon för romernas rättigheter. Den första boken om Katitzi kom 1969 och allt som allt blev det tretton böcker om egna barndomsupplevelser under 1930- och 40-talen.

Kämpe. Det är svårt att värja sig mot den glada unga flickan Katitzi i Katarina Taikons böcker. Trots sin bristfälliga skolgång blev hon en av Sveriges mest lästa författare.

Kämpe. Det är svårt att värja sig mot den glada unga flickan Katitzi i Katarina Taikons böcker. Trots sin bristfälliga skolgång blev hon en av Sveriges mest lästa författare.

Katarina Taikon föddes i ett tält utanför Örebro, mitt i sommaren 1932. Mamma Agda Karlsson, 21-årig torpardotter från Härryda utanför Göteborg träffade den 26 år äldre Johan Taikon på restaurang Lorensberg i Göteborg. Hon serverade och han var violinist. Han levde då redan med en annan kvinna, Masha.

Johan och Agda gifte sig romskt och Masha bodde kvar i lägret. Agda Karlsson lärde sig romani och anammade helt den romska kulturen. Under 1920-talet levde familjen gott på sin tivoliverksamhet och inom åtta år föddes Paul, Rosa, Paulina och Katarina.

Kvinnorna i Johan Taikons liv kom att bli goda vänner. Masha blev som en mormor för syskonen och ett stöd när mamma Agda tynade bort i lungtuberkulos. Då var Katarina Taikon bara något år gammal.

Vid förra sekelskiftet kom åtta romska familjer till Sverige, Taikon var en av dem. Mellan 1914 och 1954 stängdes gränserna för romer utifrån och svenska romer fick inte resa ut. Under 1930-talet ändrades romernas möjligheter till försörjning; förtenning och kopparslageri ersattes av aluminium, handgjorda köksredskap blev omoderna och bensinransonering påverkade tivoliverksamheten.

14128_lowresBarndomen var fylld av uppbrott, geografiska och känslomässiga. Som femåring hamnade hon hos en fosterfamilj, sedan på barnhem. Kort därefter hämtade pappa Taikon hem henne, mot hennes vilja. Då återknöts banden till syskonen, de som aldrig skulle brytas.

Problemen hopade sig. Familjens ekonomi var dålig, Johan Taikon var inte svensk medborgare och hade inte rätt till ransoneringskort. Den hårdhänta nya styvmodern misshandlade småsystrarna så till den grad att Paul och Rosa tog hand om dem. De sökte tillstånd och slog läger i Rotebro utanför Stockholm. Paul förtennade och drev skjutbana och Rosa spådde för att försörja dem alla.

Fram till 1959 hade romer inte rätt att gå i svensk skola eftersom de inte var folkbokförda. Pappa Taikon försökte redan under 30-talet få plats i skolan för sina barn, men lyckades inte. Till sist, 13 år gammal, fick Katarina Taikon en plats i fjärde klass på Mariaskolan på Söder. Där gick hon under ett år.

7300_lowres26 år gammal, då hon hade två små barn, började Katarina Taikon och systern Rosa på Birkagårdens folkhögskola. I Lawen Mohtadis biografi Den dag jag blir fri beskrivs skolgången som en dörröppnare i deras liv. Ett par år på folkhögskola och sedan examen från Påhlmans handelsinstitut gav nytt självförtroende.

Hon hamnade i sällskap med skådespelare, artister och konstnärer och träffade fotografen Björn Langhammer, pappa till hennes tredje barn. Boken Zigenerska kom 1963 och fick ett stort genomslag. Katarina Taikon och Björn Langhammer reste runt på föreläsningsturnéer om romernas situation.

Ibland jämförs Katarina Taikon med Astrid Lindgren. Båda var präglade av tidiga upplevelser och fick ett enormt genomslag med sina böcker. Astrid Lindgren engagerade sig mot kärnkraft, för djurens och barnens rättigheter. Katarina Taikon kämpade för romer i ett samhälle där de inte hade några rättigheter alls.

Inte överens. Diskussionen var tidvis livlig mellan Ivar Lo-Johansson och Katarina Taikon.

Inte överens. Diskussionen var tidvis livlig mellan Ivar Lo-Johansson och Katarina Taikon.

Hon demonstrerade för flyktingar och debatterade med Tage Erlander, Olof Palme och Ivar Lo-Johansson. I slutet av 70-talet blev kampen henne övermäktig. Depressioner hemsökte henne, hon drack allt mer och skilsmässan från Björn Langhammer blev ett faktum.

Berättelsen om Katitzi avslutades 1980 med boken Uppbrott. Katitzi i boken hade blivit så gammal som Katarina själv var i Arne Sucksdorffs film med samma namn.

50 år gammal drabbades Katarina Taikon av hjärtstillestånd och föll i koma. Efter en kort tid på långvården hämtas hon hem av Björn Langhammer, hon sköttes först av honom och sedan av de tre barnen i 13 långa år. Ända in i slutet hade hon storasyster Rosa vid sin sida.

Gilla oss på Facebook

Webbshoppen – fullproppad med nostalgi!

”Vi fick sitta på pappas motorcykel”

Vilken fantastisk kärra!

$
0
0

Festligt fordon. Finns det något roligare än att åka lådbil? Den här är dessutom fullklistrad med dekaler precis som en riktig racerbil. Det är vår son Bruno som sitter vid ratten och vår dotter Nina som står bakpå. Året är 1979.
Inskickat av Rune Isaksson, Rottne. 

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder

Viewing all 2076 articles
Browse latest View live