Quantcast
Channel: Minnenas Journal
Viewing all 2076 articles
Browse latest View live

Sol och vårarnas tid är här

$
0
0

När vårsolen börjar skina är det dags att vara på sin vakt. Historien kan visa upp flera notoriska ”charmörer” som lovat evig kärlek men i stället tömt fästmöns bank­konto och försvunnit.

Belevad och charmig. Soloch-våraren Gustaf Raskenstam 1943.

Belevad och charmig. Soloch-våraren Gustaf Raskenstam 1943.

Karl Vesterberg hette mannen som gav upphov till begreppet ”solochvårare”. Den 16 februari 1916 satte han in denna kontaktannons i Stockholms-Tidningen: ”Ärade Damer. Verkmästare, 35 år (villaägare), söker på detta sätt bekantskap med hederlig o. god flicka (eller änka) ur arbetarklassen. Någon förmögenhet önskvärd. Svar förtroendefullt till Sol och Vår.”

En fröken Helga Berggren svarade på annonsen. Hon lånade Karl Vesterberg 2 000 kronor (motsvarar över 70 000 kronor i dag), varpå han försvann. Han kunde senare gripas och dömdes till sex månaders straffarbete. Bedragaren visade sig vara en kolutkörare utan någon villa. Han var urtypen för en solochvårare.

Märkligt nog fanns i samma tidning, ovanför Karl Vesterbergs annons, en annan som låter lika skum. Där stod: ”Två mycket rika, men fula flickor, den ena halt, den andra döv, önskar innan skottdagen bli bekant (event. äktenskap) med var sin stilig grabb. Svar, helst med foto, till 25,000 och 15,000.” Vem och vad som låg bakom denna annons är dessvärre okänt.

Se upp för dylika annonser.

Se upp för dylika annonser.

Sveriges mest beryktade solochvårare var Gustaf Raskenstam, född 1901 i Värmland som Anders Gustaf Eriksson. Mellan 1941 och 1943 inledde han förhållanden och lurade över 100 kvinnor på pengar. Han var förlovad med ett 30-tal av dem och hade ett hektiskt schema där han for landet runt och träffade olika kärestor varje vecka.

Bekantskap sökes. Annonsen från 1916 gav upphov till begreppet ”sol och-vårare”.

Bekantskap sökes. Annonsen från 1916 gav upphov till begreppet ”sol och-vårare”.

Han var en smula korpulent, försedd med tangorabatt och uppträdde alltid belevat och älskvärt – en karl att lita på, tyckte alltför många. När Raskenstam avslöjades kallades han i pressen för ”svensk mästare i sol & vår”. Det visade sig att denne herre, som titulerade sig både bankir och disponent, var densamme som ”Sol-Eriksson”, ett redan känt namn i skojarbranschen.

Gustaf Raskenstam dömdes till tre och ett halvt års straffarbete som han avtjänade på Långholmen i Stockholm. Under fängelsetiden gifte han sig och tog tillbaka sitt gamla efternamn Eriksson. Paret fick barn men de lär senare ha separerat. Han avled utfattig 1969 och är begravd i en omärkt grav.

lan8 1057_lowres1983 blev historien om Raskenstam en filmkomedi, med regissören Gunnar Hellström själv i huvudrollen. Rollistan kryllade av kända namn som Harriet Andersson, Inga Gill, Lena Nyman och Meg Westergren. Raskenstam gick inte hem hos kritikerna som ansåg att bedragaren framställdes som för sympatisk och att filmen blundade för allvaret i historien. Men den blev ändå en publiksuccé.

En ännu värre solochvårare, om än bortglömd i dag, var Pertti Ylermi Lindgren. Han hade en hel uppsättning namn, Gunnar von Heidenstam och Dagar Efraim Melin var bara två av dem. I början av 60-talet blev han känd som ”Motala-Greven”. Han lyckades lura både rektorer och direktörer och som greve Oxenstierna lät han sig bjudas på Rotarymiddag. Stadens högdjur föll för hans fina manér, men en kvinnlig hotellportier med god människokännedom insåg att ”greven” ämnade smita från hotellräkningen. För polisen förklarade hon att ”en karl som går klädd i smoking till vardags är det något skumt med”.

I runt tio år hade Lindgren ägnat sig åt att lura kvinnor i Sverige och Finland på mycket stora belopp. Nästan 300 kvinnor hade han duperat och han var förlovad 76 gånger. Även denne man var försedd med tangorabatt och en förödande charm.

Efter avtjänat fängelsestraff medverkade Pertti Ylermi Lindgren i en finsk film om sig själv, Greven som kom 1971. Den visades också i Sverige.

Varifrån låtskrivarna Åke Gerhard och Ulf Källqvist fick sin inspiration är obekant. Men till Melodifestivalen 1962 skrev de sången Sol och vår. Den handlar om en tjej som luras att bjuda en främmande yngling på lunch och därefter blir bestulen på sin päls. Låten vann den svenska uttagningen sjungen av Inger Berggren och kom på delad sjundeplats i Eurovision Song Contest i Luxemburg. En finsk version spelades senare in av Laila Kinnunen.

Besök vår webbshop


Tanten är coolare än Zlatan

$
0
0
YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjEwNTM5NDg7czoxOiJ3IjtpOjk4MDtzOjE6ImgiO2k6MzIwMDtzOjE6ImMiO2k6MDtzOjE6InMiO2k6MDtzOjE6ImsiO3M6NDA6ImE5OGU1MDk2ZDU0MGI2M2E1ZDNmZTQyMGEzMDQ2NzIyOTM0MWUyODciO30=

Foto: Izaac Brook

Vem har sagt att tanter kör trista, långsamma bilar? Spana in den här damen i sin Porsche!

Det var Izaac Brook i USA som lyckades få en bild på pensionären i sin superbil, en 918 Spyder. Jag vet att Zlatan kör en liknande Porsche, men han kommer aldrig att kunna bli lika cool som den här 75-åringen.

Enligt flera skribenter så är det här en vanlig syn i Marco Island, Florida, då hon använder sin Porsche dagligen för att uträtta sina ärenden. Och varför inte unna sig en supersnabb sportbil när man är till åren? Man behöver ju inte längre tänka på att ha en rymlig familjebil eller ett bagageutrymme som kan rymma flera barnvagnar.

Vem tanten bakom ratten är, är fortfarande ett mysterium. Men Izaac Brook har sagt att han ska säga till på sin Flickr, så fort han vet. Vi vill ju alla veta vem som är coolast i USA.

IzaacBrookphoto

YTo2OntzOjI6ImlkIjtpOjEwNTM5NDY7czoxOiJ3IjtpOjMyMDA7czoxOiJoIjtpOjMyMDA7czoxOiJjIjtpOjA7czoxOiJzIjtpOjA7czoxOiJrIjtzOjQwOiIwOWZiMDA4MGUwZjg1YTdiNDJjYjQ1NjAzOTMyZWNiN2Y4NDQ5ZDNhIjt9

Foto: Izaac Brook

 

Taket av för våren!

$
0
0

På vårens bilsalong i Storängsbotten i Stockholm visades denna blänkande vita cabriolet, perfekt för en tur på slingrande småvägar. Året var 1956 och priset för denna läckra Porsche 356 Speedster 16 725 kronor (motsvarar i dag cirka 213 000 kronor).

Besök vår webbshop

”Nej, jag ska inte ut och köra”

$
0
0

Poserar för fotot. Jag har tagit plats på min sambos motorcykel. Observera klädseln – dräkt. Kanske inte så lämpligt men jag satt bara där för fotots skull. Bild nummer två är från min mors och fars trädgård i Högträsk i Jokkmokk. Jag bor fortfarande kvar i kommunen.
Inskickat av Inga Svanberg, Jokkmokk.

I sommarkjol. Hemma hos föräldrarna sommaren 1953.

I sommarkjol. Hemma hos föräldrarna sommaren 1953.

Träna som på 40-talet

På loppisspaning

$
0
0

IMG_9537 IMG_9427

Nu ploppar de upp lik vårblommor. Alla dessa loppisar!

I helgen är det Loppis Babar Bazaar på Djurgården i Stockholm. En loppis som pågår varje helg i april och jag var på besök förra lördagen. Det var strålande solsken när jag och Susanna bestämde oss för att göra en liten utflykt dit. Vi köpte oss varsin glass (den första vårglassen), och tog bussen ut.

Djurgården är fint vanligtvis men på våren är det någonting extra. Nere vid hamnen satt folk i solen och det var också här, i ett utav båthusen, som loppisen höll till. Här fanns allt möjligt!
IMG_9388 IMG_9400

Vi hittade äldre, roliga lampor, kläder, vackra plåtburkar och LP-skivor. Skor från 1970-1990-talet såldes ut för 50 kronor styck och jag hittade en förpackning för fina gamla spritsar hade orginalspritsarna kvar.

Sen snubblade vi över den här fantastiska förpackningen för en hårtrimmer som användes för att klippa till den supermoderna, kortklippta frillan från 1920-talet. När den trenden satte fart och kvinnor vill få sitt långa hår kortklippt så fick de till en början besöka barberare, eftersom det inte fanns några damfrisörer på den här tiden. Här kan man se ett filmklipp från en salong från samma tid, där långhåriga skönheter får sig en modern frisyr. IMG_9399IMG_9393

Efter att ha fyndat så satte jag och Susanna oss ute på bryggan och såg när havet rörde sig under oss. När man kände på vågorna med fingrarna var det iskallt, men det gav en förnimmelse om sommaren.

Jag var också glad för att jag fick ha på mig mina fynd från Gudrun Sjödén och Independent Kostym. Tygpåsen är Sjödén och klänningen från kostymförrådet. Från början har klänningen varit en gammal teaterkostym som påminner om en 1960-talare med sina pastelliga kragar. Men enligt lappen så användes den på Operan av Malmqvist, år 1985. Det är underbart med kläder som bär historia. Och jag ser så mycket fram emot alla kommande loppisar denna vår. Nästa vecka så kommer jag att tipsa om de allra roligaste som snart kickar igång!

IMG_15_46112IMG_9430 IMG_9547

 

Tät trafik på Grönan

$
0
0

Vi blir aldrig för gamla för att åka radiobil. Här är det ett gäng glada människor som krockar med varandra på Gröna Lund i Stockholm, någon gång på 1940-talet. Nöjesparken öppnar traditionsenligt för säsongen i slutet av april.

Besök vår webbshop

Bob Dylan landar på Arlanda

$
0
0

bobdylan.play.oppetarkiv

Året är 1966 när Bob Dylan landar på Arlanda.

Se hur han och hans ensemble blev bemötta när de klev av flyget.


Klas Klättermus i knipa

Storasyster fick agera förkläde

$
0
0

På promenad. När min mor Inez var 30 år och träffade min far Eric måste stora­syster ”Nonnon” följa med som förkläde. Detta eftersom mormor var sträng och noga med vem hennes dotter umgicks med. Men storasyster gick ibland i väg på sitt håll, berättade mamma. Detta var i Gävle 1930.
Inskickat av Inga Bergqvist, Järbo.

Gilla oss på Facebook

Ensam på prärien i 47 år

$
0
0

– Det var en märklig känsla att stå vid det lilla huset på prärien, berättar Gulla Ivarsson. 
Sommaren 2008 åkte hon med sin familj till Kanada för att se platserna där släktingar en gång levat och bott. Här är hennes berättelse om makens farbror och farfar.

En välbehövlig vilopaus. Leonard 1926.

En välbehövlig vilopaus. Leonard 1926.

Uncle Leonard föddes 1895 i Lövås, Andertorp i Småland. Han var mittbarn i en syskonskara på elva barn. Två av hans äldre syskon, George och Hjalmar, hade redan åkt till Kanada och skaffat sig mark och blivit nybyggare.

1912 lämnade 17-årige Leonard Sverige tillsammans med sin far Josef Alfred som också ville prova lyckan i Kanada.

Leonard skaffade mark på prärien, odlade majs och vete och byggde sig ett enkelt litet bostadshus (bilden ovan) och ett fähus. Livet på prärien var tufft och ensligt, utan både vatten eller el, men ändå levde han ensam i det lilla huset utanför Fir Mountain i 47 år. Det enda sällskap han hade var om en indian kom förbi.
1960 flyttade Leonard tillbaka till Sverige och Anderstorp där han dog 1987, 92 år gammal.

I denna oansenliga  stuga bodde den framgångsrike Josef Lindholm. Bilden är tagen 1926, före den tragiska olyckan.

I denna oansenliga stuga bodde den framgångsrike Josef Lindholm. Bilden är tagen 1926, före den tragiska olyckan.

Leonards pappa Josef Alfred Johanson, som var 58 år när han flyttade från Sverige med sonen, tog sig namnet Josef Lindholm när han kom till Kanada. Det gick bra för honom i det nya landet. Han fick stora skördar och hade fått ihop bra med pengar. ’Bara några år, sedan far jag hem’, resonerade han.

Men så hände det ohyggliga: Hösten 1927, när han var ute och körde med häst och vagn, mötte han en skördetröska. Hästen blev vettskrämd, föll i sken och rusade okontrollerat. Josef föll av och släpades efter vagnen. Benet gick rätt av, stack ut ur byxan och benpipan plöjde en fåra i marken. Det var en fasansfull syn för läkaren som tur i oturen råkade komma förbi olycksplatsen.

Benet gick inte att rädda och efter stora mängder whisky opererades Josef och försågs sedermera med träben.
Efter ett par år åkte han äntligen hem till Sverige, men återvände snart till sin farm i Kanada igen. Josef dog 1934, 80 år gammal, och ligger begravd på en liten kyrkogård mitt ute på prärien.
Inskickat av Gulla Ivarsson, Landeryd. 

Leonard utbildade sig till ångmaskinist i Kanada och skötte stora ångdrivna tröskmaskiner.

Leonard utbildade sig till ångmaskinist i Kanada och skötte stora ångdrivna tröskmaskiner.

Vilket åk, Hasse!

$
0
0

Här är skådespelarparet Hasse Ekman och Tutta Rolf i slutet av 50-talet med sin tyska Borgward Isabella. Bilen var ett under av sköna linjer men i Sverige kallades den också för ”Hon dansade en sommar” efter den berömda filmen; rostproblem gjorde tyvärr denna bilmodell kortlivad.

 

Soldat Bom

Full fart framåt

$
0
0

På väg ut i livet. Med stora leenden och supersnygga kjolar! Här är historien bakom bilden berättad av Inger Åkesson i Svedala:

”I Skurups kommun som ligger i Skåne hade man 1957 ändrat den gamla folkskolan till enhetsskola. Detta betydda att vi som var födda 1944 var de första som skulle gå nio år i skolan. 1959 stod en ny skola klar och 1960 fick vi nio flickor ställa upp för en propagandabild. Vi skulle se glada ut för vår nya skola men den största glädjen var nog att vi skulle gå ut skolan för gott.

Visst är vi fina i alla våra underkjolar? Från vänster: Ethel Olsson, Laila Britt Mårtensson, Kerstin Axelsson, Inger Andersson (jag själv), Anita Olsson, Karin Olsson, Kerstin Andersson, Anna-Greta Weberg och Gun Olsson.”
Inskickat av Inger Åkesson, Svedala.

Sirppa betydde mycket för mig

$
0
0

Krigsbarn. Bilden är tagen vårvintern 1946. Hunden är en schillerstövare med namnet Sirppa, döpt efter en flicka som var min beskyddare på sjukhuset i Stockholm 1944. Minns inte hur hon såg ut men namnet fanns kvar i mitt huvud. Hon betydde nog väldigt mycket för mig eftersom jag kom ensam från Finland. Vi två var krigsbarn, jag var tre år och Sirppa något år äldre. Jag blev kvar i Sverige.
Inskickat av Tuula Johansson, Uppsala.

Skicka gärna in bilder och berättelser till oss


Dags för en bilsemester

$
0
0

bilsemester.play.filmarkiv

Följ med på en bilsemester!

I den här filmen får vi möta Storbritannien år 1959, från sätet av en Saab. Spana in turistattraktionerna, sandstränderna och den svenska fascinationen över alla brittiska husvagnar. Husvagnssemestrar hade inte slagit igenom i Sverige vid den här tiden men bilsemestrar som denna steg i popularitet under 1950-talet.

 

Sugen på semester?

Missa inte:

Lyx i Lysekil!

Semester i Smögen!

Webbshoppen – fullproppad med nostalgi!

 

 

Loppis till helgen

$
0
0
Retro spegelbild

Dags att bli vårfin! Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Förra veckan så lovade jag att tipsa om de kommande stor-loppisarna och vintagemässorna som drar igång nu till helgen. Här är några loppisar som du inte vill missa:

Malmö Vintagemässa: Äntligen är det dags! Malmös Vintagemässa slår upp sina portar. På både lördagen och söndagen kan man köpa äkta vintageplagg, smycken och accessoarer till alla. Det blir modevisning, vintagevärdering med Elsa Billgren och musik. Jag önskar att jag kunde vara där!

Solnahallen Megaloppis: Jag missar det aldrig, på Solnahallen Megaloppis kan man göra strålande fynd. Här finns både samlarting, vackert porslin, retromöbler, smycken och ett och annat vintageplagg. (Förra våren fyndade jag den här ljusblå 1940-talaren). I helgen är det dags igen, på både lördag och söndag finns det chans för fynd.

Torgloppis på Blasieholmstorg: Sugen på prylmarknad? Om du är i närheten av Stockholm på lördag så missa inte Torgloppisen på Blasieholmstorg. Här står folk från hela Stockholm och säljer av sina begagnade prylar och plagg.

Babar Bazaar: Här var jag förra helgen, och trots att båthuset på Djurgården inte är så stort så fanns det en hel del ting på Babar Bazaars loppis. Framförallt för de som är sugna på rolig inredning, retroskor och LP-skivor.

KG224743

Vem vet vad man kan tänkas fynda till sommaren? Foto: Sjöberg Bildbyrå.

 

Tittut Barnmarknad: Är du ute efter att fina plagg för de små? Om du är i Göteborg i helgen så missa inte Torslandas mest välbesökta marknad. Här finns alltifrån barnvagnar, till second hand-kläder och leksaker.

Åsens loppis: Om du vill fynda prylar, vintage och gott och blandat så bör du ta dig till Åsens loppis på Riksdalertorget i Hägersten, Stockholm. På söndag blir det nämligen storloppis.

Sloppis: I Malmö är det dags för den årliga Sloppisen! På lördag pågår Slottstadens utomhusloppis som täcker Regementsgatan, från korsningen efter Skvadronsgatan upp mot Fridhemstorget. Dessutom kommer en hel del gårdsloppisar att hållas i närheten av området och flera butiker kommer att ha specialerbjudanden. Vilken fest!

Folkan loppis: I Ludvika blir det storloppis och auktion på Folkets Hus i helgen. Här får alla boka bord och sälja. Kanske är det dags att rensa ut garderoben och köpa sig något vårnytt?

Burleskloppis: På söndag drar en extravagant loppis igång i Stockholm; Burleskloppisen. Och den här gången är det tema ”Besatt av hatt”. Så inte nog med att man kan fynda vintageplagg, burleskassocierar och annat göttigt; dessutom kan den som bär hatt och är en av de första 50 besökarna få en hemlig present. Sen blir förstås hattävling och hattvisning senare på dagen. Man kan även få hjälp med att tidsbestämma sin hattraktion!

Så på med vårhatten till helgen, nu blir det vintagejakt för hela slanten!

 

Anita Lindblom

Låt den bästa hatten vinna! Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Ingenjör Andrées sensationella provflygning

$
0
0

Andrées luftfärdPå eftermiddagen den 14 juli 1894 kunde Varaborna iaktta ett aldrig förut skådat himlafenomen över slätten. Från sydväst närmade sig sakta ett nästan runt föremål med ett mindre föremål hängande ett stycke under detsamma. Ju närmare det kom desto mer växte det i storlek. Någon trodde domens dag var inne och gick inomhus för att läsa Bibeln. När föremålet passerat Vara samhälle sänkte det sig allt mer, och de flesta insåg nog att det var ett av den moderna tidens transportmedel: En luftballong. När den passerade Skogsgården på gränsen mellan Vara och Önums socknar kastades det ut linor från korgen under ballongen.

Folket på gården rusade till och lyckades förankra farkosten i träden vid torpet Fastebo något norr om Skogsgården. Landningen skedde klockan 15.31 på dåvarande fastigheten Klockarebo i Önum strax väster om landsvägen mellan Vara och Skarstad. I dag minner endast några träd i landsvägsdiket om torpet. Människor kom springande från alla håll, både från stationssamhället och de kringliggande gårdarna. Barnen som var på konfirmationsläsning i Skarstads kyrka fick ledigt för att kunna beskåda märkvärdigheten.

I det här Grännahuset föddes Ingenjör Andrée 1854. Han omkom 1897 under en flygning till Nordpolen med luft­ballongen Örnen.

I det här Grännahuset föddes Ingenjör Andrée 1854. Han omkom 1897 under en flygning till Nordpolen med luft­ballongen Örnen.

Ur korgen till ballongen klättrade nu ingenjör SA Andrée. Han hade varit ute på en provflygning med sin luftballong Svea. Andrée hade startat från nya gasverket i Göteborg för att experimentera med styrmekanismen, som bestod av ett segel och släplinor. När ballongen kom till Vara hade dock vinden mojnat så mycket att det inte var någon idé att fortsätta experimenterandet. Det var alltså ingen nödlandning.

Andrée packade nu ihop ballongen och den forslades till järnvägsstationen i Vara för vidare befodran till Göteborg. Efter ankomsten till Vara station intog han toddy på ett närbeläget kafé tillsammans med några lokala honoratiores.

Tre år senare omkom Andrée under ett försök att nå Nordpolen med luftballongen Örnen. Landningen vid Fastebo fick sin lokala epilog, när först ett bryggeri och sedan ett konditori antog namnet Nordpolen.
Skrivet av Bengt Fåglefelt, Vara.

Besök våra läsarsidor

Fram med cykeln!

$
0
0

På 1940-talet var tvåhjulingen det självklara färdmedlet vid en härlig vårutflykt. Svenskarna var i hög grad ett cyklande folk och söndagsturerna fick gärna bli milslånga. Picknickgrejerna förvarades i cykelväskorna.

 

Det härliga Campinglivet

$
0
0

Bilsemester på Öland 1971 med första bilen, en Saab 96 från 1964, minns Rigmor Andersson i Lidhult som själv är med på bilden. Bagageluckan hade Rigmor dekorerat i sann flower power-stil med röda självhäftande plastblommor. Så 70-tal!
Inskickat av Rigmor Andersson i Lidhult.

Viewing all 2076 articles
Browse latest View live