Quantcast
Channel: Minnenas Journal
Viewing all 2076 articles
Browse latest View live

Vad betyder ett brev i dag?

$
0
0

Tidsdokument. På 1600-talet tog det över en vecka att skicka ett brev från Stockholm till Göteborg, nu är vi ständigt uppkopplade med hela världen. Så vad betyder egentligen ett brev i dag? Utställningen Med vänlig hälsning botaniserar bland gamla kärleksbrev, resebrev, krigsbrev och vykort samt berättar om frimärken och Postens historia. Besökarna får ta del av både kända och okända brev. Flera miljöer har byggts upp i museet; vid ett skrivbord sitter Siri von Essen som just fått ett kärleksbrev från August Strindberg, vid ett annat sitter en Amerika-emigrant och skriver hem. I en skrivarlya kan man dessutom passa på att skriva ett eget brev – Posten i Arlöv sponsrar med porto.

Flera tips på utställningar

 

 


”Smaka på våra goda kakor!”

$
0
0

Tävlade. År 1965 var jag en 32-årig hemmafru och tvåbarnsmamma, boende i Storlien. En dag såg jag att Ica-kuriren utlyste en tävling om bra kakrecept. Det skulle nämligen ges ut en ny bakbok, Sju sorters kakor. Eftersom jag tyckte om att baka och hade en del fina recept hemma skickade jag in några förslag. Jag kommer än ihåg när telegrammet kom med besked om att ett av mina recept fanns med bland 21 uttagna. Mer än 15 000 var insända! 

Klassiker. Sju sorters kakor gavs ut första gången 1945 och har genom åren kommit i många upplagor.

Klassiker. Sju sorters kakor gavs ut första gången 1945 och har genom åren kommit i många upplagor.

Veckorna före resan till Stockholm var det massor av bakövningar hemma. Jag tror att familjen blev trött på att ständigt behöva smaka på mina provkakor, men till slut var jag nog rätt nöjd med resultatet.

Tisdagen den 22 mars steg jag på nattåget till Stockholm. Väl framme blev vi omhändertagna av personal från Ica. Vi bodde på ett fint hotell där vi fick frukost på rummet. Redan samma dag började kakbaken i provköket, vi delades in i sju grupper beroende på kaksorternas karaktär. Det var lite nervöst att arbeta när jurymedlemmarna gick omkring, frågade och kommenterade. Vi fick en trevlig pratstund med Ria Wägner som satt med i juryn. Under de tre dagarna blev vi också bjudna på teaterföreställningen Glasmenageriet med Inga Tidblad och på Berns salonger med show och fin middag.

Juryn hade ett styvt arbete med att slutgiltigt bestämma vilka som skulle få första-, andra- och tredjepriset i de sju grupperna. Vid en festlig middag på restaurang Riche på lördagen delades priser och diplom ut till alla finalister. Jag blev en av de glada förstapristagarna med mina kaffebakelser. Alla deltagare fick ett häfte med alla prisbelönta recept – det händer ännu att jag bakar någon kaka ur det.

Sedan blev det stor fotografering inför ett reportage i Ica-kuriren (artikeln kan fortfarande läsas på deras webbplats). En smula omtumlad klev jag på nattåget hem, hela 500 kronor och många glada minnen rikare!
Inskickat av Edith Färdborg, Östersund.

Besök vår webbshop

Skärgårdsfolket

Locka till skratt med en rolig aforism

$
0
0

Imponera på dina vänner med några kloka ordspråk, en rolig aforism eller ett idiomatiskt uttryck. Vår språkexpert Isabella Bjurström-Watts guidar dig genom våra vanligaste uttryck. 

Uttryck vi använder av bara farten

 

Ingen fara på taket, Carlsson. Rallyföraren vet av ohejdad vana att det löser sig.

Ingen fara på taket, Carlsson. Rallyföraren vet av ohejdad vana att det löser sig.

Idiomatiska uttryck är fasta fraser som kan infogas i meningar och anpassas grammatiskt efter det sammanhang där de ingår (i motsats till ordspråk som består av fasta meningar). Exempel på sådana är:

Balansera på slak lina (ett svårt uppdrag som kan få långtgående konsekvenser om man misslyckas).

Det gick som smort (inga problem uppstod).

I egen hög person (självaste, ingen mindre än, lite skämtsamt om en uppblåst person)

I ett nötskal (i kort och koncentrerad form).

Klart som korvspad (något är mycket tydligt och det borde alla inse).

Två sina händer (att avsäga sig ansvaret för något).

Komma till skott (sätta i gång med något).

Ingen fara på taket (problem har uppstått men inget katastrofalt har hänt).

Vara ute i ogjort väder (att företa sig något utan legitim anledning).

Vädra morgonluft (se möjligheter och dra nytta av en uppkommen situation, ofta med negativa konsekvenser för andra).

Över min döda kropp (vägran att gå med på något eller att låta något ske).

Mästare i kort och koncis humor

Mark Twain_lowresEn aforism är ett kort och kärnfullt uttryckt förhållningssätt. Den amerikanske journalisten och författaren Mark Twain (1835–1910) var en mästare på aforismer.

Vad sägs om denna:
Det är bättre att hålla munnen stängd och framstå som lite dum än att öppna den och skingra alla tvivel.

Eller denna:
Människan är det enda djur som kan rodna och som har anledning att göra det.

Bara en till:
När Gud skapade människorna var han redan trött. Det förklarar mycket.

Fritiof Nilsson PiratenEller en klassiker av Fritiof Nilsson Piraten (1895–1972) (använd av honom i intervjuer):
Man kan inte tala om en stoppnål utan att någon enögd djävul känner sig träffad.

Historier som gör fisken större

Jussi Björling kollar Eddie Cantors fångst.

Jussi Björling kollar Eddie Cantors fångst.

En anekdot (från grekiskans an som betyder nekande och ekdotos som betyder utgiven) är en kort berättelse om en mer eller mindre märkvärdig tilldragelse eller om ett karaktärsdrag, ett träffande yttrande eller kanske en egenhet hos en person kopplat till det aktuella samtalsämnet. Om samtalet till exempel kretsar kring en speciell maträtt kanske någon vill berätta om en händelse som ägde rum när han åt just den rätten för länge sedan. För att inte tala om storfiskaren som gärna broderar ut sin fiskehistoria.

Talesätt som ger extra tyngd

Ett ordspråk är ett kortfattat visdomsord som ska förmedla ett budskap eller en värdering som man ställer sig bakom eller som ska ge extra tyngd åt det man säger eftersom det rör sig om gamla lärdomar som visat sig hålla i längden. Bibeln är full av ordspråk, liksom den nordiska Hávamál*.

Den som använder väl valda ordspråk i lämpliga sammanhang anses bildad och kunnig i sitt språk och sitt lands kultur. Många ordspråk används internationellt men andemeningen kan ibland uttryckas olika på olika språk. Andra ord för ordspråk är ordstäv, talesätt, sentens och maxim. På latin heter ordspråk adagium.
(*Dikt i Eddan, en samling nordiska kväden och verser med gudomliga och mytologiska motiv tillkomna i Norge och på Island under åren 800–1000 efter Kristus).

18 klassiska ordspråk

Barn leker utomhus 1960-talAlla är vi barn i början. (Det vill säga alla har varit nybörjare någon gång.)

Bara döda fiskar följer strömmen. (Man ska inte vara rädd för att gå sin egen väg.)

En svala gör ingen sommar. (Man kan inte ta en enstaka händelse som intäkt för ett större skeende.)

En fågel i handen är bättre än tio i skogen. (Det kan vara bättre att ha lite av något som man verkligen är säker på än mycket av något som man kanske aldrig får.)

Gammal är äldst eller gammal är ändå äldst. (Inget går upp mot erfarenhet!)

Retro kockarHungern är den bästa kryddan. (Allt smakar gott när man är riktigt hungrig.)

Ju fler kockar, desto sämre soppa. (Om för många människor är inblandade i ett projekt blir slutresultatet lidande eftersom alla tycker att de vet bäst och vill göra saker på sitt sätt.)

Hämnden är en varm rätt som bäst avnjuts kall. (Man ska planera sin hämnd och genomföra den lugnt och effektivt, inte arg och upprörd kasta sig in i situationer som man kanske inte kan hantera.)

Inga träd växer till himlen. (Det finns en gräns för allt. Förhäv dig inte.)

Liten tuva stjälper ofta stort lass. (Till synes små detaljer blir ofta avgörande för om något ska lyckas.)

PåskkortLägg inte alla ägg i samma korg. (Sprid riskerna, annars riskerar du att förlora allt.)

Man får ta seden dit man kommer. (Är man gäst hos någon så följer man värdens exempel.)

Man ska smida medan järnet är varmt. (Passa på att göra det som krävs medan förutsättningarna är som bäst.)

När katten är borta dansar råttorna på bordet. (När chefen eller kanske föräldrarna är borta gör medarbetarna/barnen som de vill.)

Skadeglädjen är den enda sanna glädjen. (Det går inte att förneka att det är härligt när det går illa för folk man ogillar. Inom rimliga gränser förstås …)

Retro hästhandlareSkåda inte en given häst i munnen. (Granska inte kritiskt en gåva utan tacka och ta emot.)

Tomma tunnor skramlar mest. (Den som har minst att säga är ofta mest högljudd.)

Var ska sleven vara om inte i grytan? (Människan söker sig till den omgivning och det sällskap där hon känner sig hemma.)

Källor: Wikipedia, Nationalencyklopedin.

Gilla oss på Facebook

Gult blev vitt på vägen

$
0
0

Det här är Riddargatan i Stockholm och året är 1967. De två männen är färd med att måla om strecken vid övergångsstället. Det var i samband med övergången till högertrafik som det bestämdes att färgen skulle vara vit i stället för gul som tidigare.

Besök vår webbshop

Vad är det här?

$
0
0

Tungt jobb. När vi var på landet på 60-talet tvättade mamma Jenny som man gjorde förr. Inte så populärt kanske, när man vant sig vid lyxen i förortens nybyggda hus i Stockholm. Jag tycker det är ett fantastiskt vackert foto. På den andra bilden, från 1963, har jag just upptäckt telefonen. Då var luren rejäl och nästan alla satt i hallen när de pratade i telefon. Tredje bilden visar hur Erik Kanon i Hammerdal rattar in en bra radiokanal på 1950-talet.
Inskickat av Mona Alenius Johansson, Åstorp.

Utomhustvätt. Kanske tänker Jenny på hur mycket lättare det är att tvätta hemma i stan?

Utomhustvätt. Kanske tänker Jenny på hur mycket lättare det är att tvätta hemma i stan?

Rattar rätt. Erik söker efter favorit­programmet.

Rattar rätt. Erik söker efter favorit­programmet.

 

Besök vår webbshop

Fröken Retros vintagetips!

$
0
0

Ljuvliga Fröken Retro inspirerar med sitt miljötänk och sina underbara inredningtips. Följ med på hennes jakt efter retrofynd på Secondhandbloggen.se

Vilket vintagefynd gjorde du senast? 

Ett brunmurrigt svulstigt pelarbord till mitt finrum.

Vilket är ditt allra bästa fynd?

Har så många! Men kanske ett litet glasfat från 40- talet med en bild över den platsen på Tivoli i Köpenhamn där vi förlovade oss. Jag betalade 2 kr och tittar på det minst varje dag och blir så glad! Det var ett konstigt fynd på en uteloppis i Lund, men det kändes som att det verkligen var meningen att just jag skulle hitta det.

Vad kan man tänka på när man handlar second hand?

Att slå till fort. Gå på magkänslan, om du gillar det du hittar så är det bara att slå till. Allt är unikt så det är svårt att veta om samma sak dyker upp igen. Ångrar man sig är det bara att sälja vidare, man får oftast igen sina pengar.

Vilken vintagebutik är din största favorit?

Erikshjälpen såklart! Här handlar man och bidrar till något som är större än bara snygga grejer. Här är det lätt att ta fram plånboken! Och så gillar jag ju sommarloppisar ute på landsbygden, bästa semestergrejen är att åka på en riktig bondauktion!

Vilket årtionde inspirerar dig mest?

Jag tänker inte så mycket på en viss stil eller ett visst årtionde, jag gillar så många olika stilar. Men när det kommer till kläder så var 40-talet tjusigast och när det kommer till inredning så var 1900-talets första 20 år bäst!

Min blogg i tre ord:

Bred, humoristisk, inspirerande!

 

 

Fler vintagetips!

Missa inte:

”Jag diggar den damiga looken”

”Personligt, vintagemumsigt och miljösmart!”

”Det var snyggare förr!”

Py Bäckman rockar


”Får jag lov till nästa dans?”

$
0
0

Toppställe. Liarum var ett av många dansställen i Skåne och låg mellan Sätaröd och Tollarp. På bilden från 1959 står min moster Elvy Trygg, 14 år, och min mor Gullan Persson, 21 år. Liarum var enligt mor ett fantastiskt trevligt ställe som alltid var fyllt till bristningsgränsen. Vid det här tillfället försöker hon lära Elvy dansa. Att båda tycker det är roligt ser jag än i dag då de ofta är ute och dansar.
Inskickat av Maj-Britt Gyldemyr, Hörby.

Besök vår webbshop

1900-talets heta trender

$
0
0
ex3

Det var viktigt med hatt! Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Snart är det dags för ångloksfärderna på Sveriges Järnvägsmuseums 100-årsjubileum! Då får man klä upp sig i en fin 1900-talsstass, men hur såg trenderna ut på den tiden egentligen? Vad ska man tänka på?

Huvudsaken: Om man inte hade hatt så var man inte ordentligt påklädd. Under början av 1900-talet var stora hattar populärt för de damer som hade råd. De fick gärna dekoreras med alltifrån fjädrar till blommor och, dessvärre, uppstoppade fåglar. Stråhatten var också populär i både herrarnas och damernas sommargarderob. En enklare kvinna bar ofta sjalett över håret.

Och håret då? På den här tiden ville kvinnorna ha långt hår. Om man var under 18 år fick det gärna hänga fritt, men sen skulle det sättas upp. Många lockade kalufsen och sattes sen upp högt på huvudet med en uppsättning eller knut. På sidorna kunde man kammade till håret så att det stack fram under hatten. Klicka här för att se en instruktion om hur man gör en perfekt sekelskiftesfrisyr.SCAN0422rättutanramom fe_edwardian3

glassofashion3a

Amerikansk cykeldräkt, från tidningen Glass of Fashion, år 1898. Foto av: The vintage traveler.

Getingmidjan: Det var inte lätt att vara kvinna på den här tiden. Midjan skulle vara så lite som möjligt och till sin hjälp hade man korsetter. De snördes hårdare och hårdare under dagen så att man på kvällen kunde ha sin smalaste aftonklänning. I sömmarna till liven fanns dessutom valben insydda för att skapa rätt figur. Många kvinnor kunde få skador av de hårt snörda korsetterna och det fanns till och med en dräktreformrörelse som protesterade emot det ohälsosamma modet. Under 1910-talet började korsetten bli mjukare, resåren kom och kvinnorna sökte lite mer praktiska kläder som det gick att sporta i.

De vida höfterna: Kjolarna skulle vara långa och täcka benet ner till ankeln. Under slutet av 1800-talet fick höfterna gärna markeras med hjälp av draperingar som formades på baksidan. För att skapa vidd så använde man också flera underkjolar eller med en krinolin, en slags stålställning. Tillsammans med den snörda korsetten så skapade man en elegant, men ack så obekväm, s-siluett. Under början på 1900-talet förändrades siluetten till viss del och höfterna skulle inte markeras i lika hög grad. Kjolarna blev lite smalare i designen, men de var fortfarande långa och midjan var lika liten.

Vissa kvinnor hade även byxor! Det var inte vanligt, men under 1850-talet designade amerikanskan Amelia Jenks Bloomer ett par ankellånga puffbyxor för damer som hade som en liten kjol ovanpå. På så vis gick det lättare att använda den då så moderna och populära cykeln.

SCAN0142rätt1ripped

Knäppa till: Livet hade flera delar och matchade ofta kjolen. Först och främst hade man den snörda korsetten. Ovanför korsetten bar man gärna en så kallad korsett- eller blusskyddare. Den var ett liv av bomull som skyddade korsetten mot att smutsas ner av de andra kläderna. Toppen var ofta utan ärm och hade spets- och brodyrdetaljer. Ovanpå hade man en blus som knäppdes ända upp till halsen. Under sekelskiftet skulle den höga halskragen vara så stel som möjligt så man använde bland annat av metallspiraler för att få till den rätta formen. Ibland la man till en tjusig brosch för att pryda kragen.

Olika klänningar, olika tillfällen: En riktigt rik dam kunde ha många klänningar i garderoben, och alla hade olika stilar. Vad sägs till exempel om förmiddagsklänningen, promenadklänningen, visitklänningen, festklänningen, supéklänningen, baltoaletter och sommarklänningen?

SCAN0181

1900-1910menswear

 

Och för herrar: Under 1800-talet klädde sig herrarna gärna i frack, jackett eller bonjour. Sedan kom den populära tredelade kavajkostymen, där både byxor, väst och kavaj skulle vara i samma färg. Huvudet kunde även kläs av en cylinderhatt eller ett plommonstop. Under en somrig dag fick gärna den ljusa linnekostymen komma fram till stråhatten. Håret var ofta kortklippt och kammat åt sidan eller bakåt. Skägg var inte så populärt men vissa herrar bar en stilig mustasch. Som accessoar bar man gärna kravattplastrong eller fluga.

Attribut: Om man skulle på en promenad så fick gärna herrarnas promenadkäpp och damernas solparasoll följa med. På den här tiden ansågs det fortfarande vara fint att ha en blek hy, eftersom det visade att man inte behövde vara ute och arbeta under solens strålar.

Barnen då? Om ett barn skulle på söndagspromenad, så kunde hen ha på sig en sjömanskostym. Finns det någonting mer klassiskt?SCAN0167rätt

Järnvägsmuseum har haft syträffar och peppad hela året! Här kan du få fler tips på hur du kan klä dig, om du ska dit. Om du inte kan sy så är mitt tips att antingen hyra från kostymförrådet Independent Kostym i Stockholm. Man kan även kika vad Karl Gerhards Atljé har i sina gömmor. Det kan kosta lite att köpa, och det kan vara svårt att hitta passande plagg som är så gamla men jag vet att Old Touch och Epok – antik och kuriosa i Stockholm har en hel del äldre plagg för både damer, herrar och barn.

De svartvita och gulnade fotografierna här är mina släktfoton, de flesta är fotade av min gammelfarfar Woldmar Serrander under början av 1900-talet. Nedan ser du honom som den femte mannen (räknat från vänster). Och hur cool är inte min gammelfarfars syster Eyvor, på foto nummer 3, med pipan i mungipan? De andra inspirationsbilderna kan du klicka på för se var de kommer ifrån. För mer inspiration och tips, kolla in de här grymma kvinnorna i 1900-talets street fashion, och det här filmklippet om med arkivbilder från modet i Sverige under samma tid.

SCAN0274rätt SCAN0290rättom SCAN0330rätt

 

Hatten-3 Hattutställning-minstSFFf-1994291.00081900-tals-mode-2 SCAN0294rättom

 

 

70-talets leksaker

$
0
0

starwars.play.oppetarkiv

Gillar du Star Wars?

Se när alla klassiska Star Wars leksaker dök upp på marknaden, år 1979! Några av leksakerna skapade mer debatt än andra.

”Morfar, varför delar du på potatisarna?”

$
0
0

Läraktig. Ingela vill vara med när morfar Valter delar sättpotatis. Stora ”sättor” delar man, annars blir det bara små potatisar. Bilden är 50 år gammal och tagen hos Valter Nilsson i Södra Vram, Billesholm i Skåne.
Inskickat av Bert Nilsson, Billesholm.

Besök vår webbshop

Med maskburkar och pilsner

$
0
0

Fiskafänge. De härliga kompisarna står redo på bryggan för en fisketur med det troliga syftet att lägga ålrev i Verkebäcksviken, Gunnebo, i Kalmar län. Maskburkar, pilsner och ett glatt humör är ju ingen dålig början men hur det gick med fångsten är okänt. Fotografiet är från början av 1930-talet.
Inskickat av Malte Lindell, Gunnebo.

Besök vår webbshop

I sicksack mellan bilarna

$
0
0

Vem har sagt att det var lugnare i trafiken förr? Här är Kungsgatan i Stockholm en jäktig dag på 50-talet. Cyklister levde farligt redan då, särskilt som cykelhjälmen ännu inte satt på allas huvuden. Bakom cyklisterna syns en trådbuss som fick ström från en ledning i luften. De kördes i Stockholm mellan 1941 och 1964.

Besök vår webbshop

Sugen på en POMPOM?


”Vi lekte med dockor ihop”

$
0
0

Bästisar. De två flickorna är Eva Magnusson och Gunilla Ahlqvist. Bilden är från Lödöse i Västergötland där båda bodde och ofta lekte tillsammans. Lägg märke till de nedhasade strumporna, det var snarare regel än undantag att de bar sig åt så!
Inskickat av Eva Olofsson, Sjuntorp.

Besök vår webbshop

Dagboksanteckningar

$
0
0
215355

Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Jag minns min första dagboken som jag skrev i. Jag tror att jag var 7 eller 8 år. Dagboken var liten och jag skrev med grön tusch. Bokstäverna blev lite för stora. Jag skrev om mina fröknar, vad dom hette, om min klass, om alla mina vänner. Jag trodde att jag behövde skriva ner all bakgrund och presentera alla först innan jag började skriva vad jag tänkte på. Jag tröttnade väldigt snart på att sitta och rabbla alla namn så jag slutade med dagboksanteckningarna ganska snart. Tyvärr.

Eller var det så att min allra, allra första dagbok var den som jag förde för mina gossedjur som följde med på Greklandresan med familjen? Det var en rosa kanin och en liten apa. Jag hade vunnit dom på tivoli och de var inte större än att de fick plats i min hand. Jag brukade sätta fast dom i min baddräkt så de fick följa med och bada i havet. På natten i hotellrummet som alltid luktade nystädat, så satt jag och skrev i deras mini-lilla dagbok. Om allt vi hade gjort under dagen.

När jag blev 12-13 år så klädde jag hela dagboken full med klistermärken, rubriker från KP-tidningen, bilder och citat. Här skrev jag om min första kärlek, hemligheter och om alla brusande känslor.

 

RP226948

Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Idag för jag dagbok tidvis, men jag är inte lika duktig som min vän som skriver varje kväll. Istället drar jag ut på det eftersom jag vet att det kommer att ta så lång tid att skriva när det gått så lång tid sen jag skrev sist. Men det känns viktigt. För här om dagen kom jag och tänka på en viktig dag för några år sedan. Det var någon examen eller firande av något, och jag kom på mig själv med att tänka att jag inte mindes hur det kändes. Man kan liksom glömma bort dagar. När tiden rinner iväg så formas minnena om. Något som man tidigare tyckt var fantastiskt blir dunkelt när något annat kommer i vägen. Så det är dags att börja skriva dagbok igen.

För jag vill kunna lära känna mig själv på nytt om jag har turen att få bli gammal. Jag vill kunna öppna pärmarna och fnissa åt mina tankar och häpnas åt de dagar som jag har glömt. Och precis som för min andre vän, vars mamma skrev dagbok hela sitt liv, så sprider man vidare och sparar sin historia. Genom sin mammas dagbok så får han se hennes uppväxt under 1930-talet, höra om alla vardagshändelser och förstå vem hon var innan hon blev mamma. Det är viktigt att dokumentera och spara det man kan. För en dag, kanske imorgon eller om några år, så kan vi ha glömt bort. Och man brukar ju säga att det är dagarna man minns som är livet.

 

KG228307om

Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Mycket jobb när mjölken skulle fram

$
0
0

Kylda flaskor. Min far och hästen Prinsen är på väg med mjölkflaskor till järnvägs­stationen. Flaskorna ska vidare till Stockholm, dit det är cirka fyra mil. På kärran finns morgonens och gårdagskvällens mjölk, väl kyld, i 50-litersflaskor. För att hållas kalla sänktes flaskorna ner i en bassäng med is och vatten. Isen hämtades från en isstack som låg på en skuggig plats nära ladugården. Mjölken skulle röras om då och då för att kylningen skulle bli jämnare. Kärran som Prinsen drar kallades vinkelkärra om jag minns rätt.
Inskickat av Gurli Lillje, Arboga. 

Besök vår webbshop

Gammelgäddan är landad

$
0
0

Fina fisken. Här har jag och min bror Sören fångat självaste gammelgäddan – det tyckte vi i alla fall eftersom vi inte var så stora. Detta var 1959 och vi bodde då i Näs i Ekshärad. På den andra bilden ska min (blivande) make Bengt ta en runda med moppen. Det är 1963 i Sutterhöjden strax utanför Lindfors i Värmland. Han är 13 år. Det är bra att börja i tid …
Inskickat av Solveig Albinsson, Kil.

Otålig. Bengt väntar på att uppnå mopedåldern.

Otålig. Bengt väntar på att uppnå mopedåldern.

Besök vår webbshop

Sugen på en cigarett?

$
0
0

Nog var tiderna annorlunda när Anita Lindblom sjöng låten ”Cigarettes, cigarettes”! Se henne sjunga hyllningslåten till cigaretterna, i ”Tre dar i buren”, år 1963.

Viewing all 2076 articles
Browse latest View live