Vårsolen lyser och skådespelaren Christina Schollin, 24 år, visar upp sin nya kappa med matchande hatt. Det är 1962 och hennes bil är en BMW 700. Modellen tillverkades åren 1959–65 och den tvåcylindriga motorn kom från en motorcykel. Bilen var ovanlig i Sverige.
Christina i nya vårkappan
Vilda raggare
Det blir oroligt i Karlskoga när raggarna kommer till stan!
Kanonloppet år 1963 har 35 000 åskådare och många är nyfikna på raggarna. Barnfamiljer och poliser samlas vid tältområdet för att spana på ungdomarna och på natten blir arresten så överfull att polisens pingisrum omvandlas till en temporär fyllecell.
Sugen på mer raggar-nostalgi?
Missa inte:
Raggare förbereder sig för natten!
Raggarna år 1964!
Webbshoppen – fullproppad med nostalgi!
Gudrun Sjödéns ateljé
Porslinet står framme, blombuketterna buktar ut ur vasen och väggarna är klädda i färg. När man kommer in Gudrun Sjödéns ateljé så känns det som att man är i ett mysigt hem som tillhör en nära vän.
Den fina ateljén ligger i Gamla stan i Stockholm. Precis som de flesta lägenheter här så sluttar det gamla golvet. Igår var det pressvisning så på borden, väggarna och golven hade man dukat fram allt det nya som Gudrun har skapat.
Det är kul att få se hur en stor svensk designer arbetar. Gudrun utbildade sig på Konstfack år 1958 och i början på 1970-talet skapade hon sin egen klädkollektion. Sedan dess har hon spridit färg, blommor, mönster runt om hela Sverige och världen!
I ateljén hängde hennes akvareller i blått, rött och grönt. De är inspirationen till de mönster och tryck som sedan hamnar på tygerna.
I ett av rummen stod en gammal stol där färg och mönster hade tecknats över ryggen och sittplatsen. Det påminde mig Carl och Karin Larssons hem i Sundborn. (Om du inte har varit där så måste du dit) I Karin och Carl Larssons hem så var nämligen alla rummen utsmyckade och målade; väggar, tak, stolar och bord. Det var som att konstnärsskapet hade fått utrymme att ta plats precis överallt. Och så kändes det här också!
Den kollektionen som visades igår var inspirerat av de nordiska länderna och allmogen. Alltifrån det karga Island till det varma Norge fanns med. Det som syns här kommer att finnas i butiker till hösten, berättade personalen. Så även om man inte vill se fram emot den mörka perioden nu när sommaren precis är på ingång, så blir det svårt att inte längta till någonting som är så färgglatt.
Gunilla syns knappt i jätteträdet
Tusenårig ek. För drygt 50 år sedan tog jag denna bild på Kvilleken. Den står utanför Rumskulla i Småland och sägs vara Nordens största ek och är minst tusen år gammal. I trädet står vår dotter Gunnel. Eken är fortfarande i fint skick och hålls nu ihop av kättingar. Det är ett fint utflyktsmål med en parkering en liten bit därifrån.
Inskickat av Günter Maiwald, Vetlanda.
Besök vår webbshop
Ny succébok om livet på landet förr
Äntligen är det dags för den nionde boken i succéserien Livet på landet förr, en bok fylld av motorbilder från tidigt 1900-tal och fram till 1980-talet. Njut av läsarnas fantastiska fordon, så som traktorer, bilar, motorcyklar – och en och annan lådbil.
Nu kommer boken Livet på landet förr – Fantastiska fordon på gården, den nionde i serien. En underbar bok för alla motorintresserade, med över 200 läsarbilder som spänner över nästan hela förra seklet.
I början av 1900-talet smygstartade den motorrevolution som skulle komma att förändra hela vårt samhälle. De första bilarna började rulla på våra vägar och traktorer tog alltmer över hästens roll på åkern.
Vi anpassade oss snabbt och i mitten av 1900-talet, efter två världskrig och en depression, började ekonomins hjul att snurra fortare. När allt fler kom i arbete, och samhället reformerades, exploderade tillgången på bilar, motorcyklar och traktorer.
Läsarnas berättelser och bilder ger en unik inblick i denna makalösa utveckling.
Tack alla läsare som bidragit till att skapa en underbar bok om våra fantastiska fordon.
Beställ boken på vår webbshop
eller ring 08-580 365 38
Vad tycks om min nya kärra?
Killen vid ratten är stolt och erbjuder tjejen att hänga med på en provtur i hans nya åk – en tjusig Opel Kapitän 1959. Modellen var inspirerad av amerikanare med panoramarutor både fram och bak och fenor. Opel kallade den ”En vagn i världsklass” men kritiken var inte nådig och såväl taxi som polis hörde till de kunder som svek – dålig takhöjd gjorde det obekvämt för passagerarna i baksätet. Redan året efter kom därför en ny modell.
Se andra fina Fotografi berättar
Eurovision Song Contest
Varje år är det dags för Eurovision Song Contest! Men hur lät Sveriges första bidrag? Se Alice Babs uppträda år 1958 med vår låt ‘Lilla Stjärna’.
Vill du höra fler av våra forna bidrag? Klicka här för att se Sveriges alla vinnande låtar i Eurovision.
Pippi Långstrumps kalas!
Tänka sig, att den busiga ungen fyller hela 70 år!
Astrid Lindgren kom på berättelsen om Pippi Långstrump år 1941, när hennes dotter hade lunginflammation och ville höra en saga. ”Berätta om Pippi Långstrump”, utbrast hennes lilla flicka och snart fick karaktären liv. Men inte förrän fyra år senare, efter att Astrid hade stukat foten och bestämt sig för att skriva ner sagan, så släpptes boken. Då fick den busiga, starka flickungen som helt går sin egen väg, komma ut och nå barn över hela Sverige. Och sen dess har hon inspirerat generationer av barn och vuxna runt om i världen.
Och nog har de flesta ett särskilt minne av Pippi Långstrump. Själv minns jag tv-serien när Pippi, Tommy och Annika kommer in i en stor godisaffär med glasburkar fulla med godsaker. Och där fick de plocka hur mycket godis de ville. Det var min högsta dröm! Och jag vill fortfarande bo i Villa Villekulla (ett hus som förövrigt byggdes år 1902 och som går att hitta på Gotland!)
För att fira den evigt unga 70-åringen så anordnar Skansen ett storkalas för Pippi Långstrump nu på lördag, 23 maj! Här kommer det att finnas både teaterföreställningar, ansiktsmålning (för att få till de rätta fräknarna), sagoläsning, torghandel med Pippiprylar och mycket mer! Man kommer även att få leka lekar från förr – som att gå på styltor, rulla tunnband och hoppa hopprep. Och det kommer även att finnas ett sockerdrickaträd och pannkakor (noomnomnom).
Allting händer mellan kl 10-17.00 på Skansen. Du kan hitta hela kalasprogrammet här!
”Nu ska vi göra nya spår i vägen!”
Kul lek. Min bror Rolf och jag har väntat på att få komma ut på vägen sedan vägskrapan kört förbi. Den var stor och gul, det är sådant man kommer ihåg sedan barndomen. Nu var det äntligen dags att köra i kapp på vägen och att göra nya spår som var så roligt. Det här var vid Upplids by i Småland.
Inskickat av Christina Hedin, Fårösund.
Besök vår webbshop
Skeppsgossar
Vilket landskap saknas i titeln?
Thore Skogman var en av våra flitigaste artister med radioplågor som Du är en riktig klippare du, Pop opp i topp och Tre dar i buren. Bara för att nämna några. Han har rekord i antalet skrivna låtar (1 243 enligt Stim). Han skrev en låt som börjar så här: Dra ända in i… och slutar med ett landskap. Vet du vilket?
I minnenas Journal nr 6 kan du läsa ett reportage om denne mångsidige artist.
Vinn Livet på landet boken – Fantastiska fordon på gården
Titta här!
Tandempar på utflykt
Här kommer en hel familj cyklande, med mamma och pappa på en tandem och sonen i en kärra efter. På cykeln hänger cykelväskor så kanske är de på utflykt – eller rentav semester. Bilden är från 40-talet, en tid då svenskarna var ett flitigt cyklade folk. Tandemcyklar, byggda för två eller flera personer, har funnits sedan sent 1800-tal.
Se andra fina Fotografi berättar
Gamla Stockholm och dess stjärnor
Stapplande steg bland vitsipporna
Vårpromenad. Här är Laila, ett år, ute på en av sina allra första promenader tillsammans med Nisse och Edith. De är på väg till Ekhagen i Vårgårda och året är 1945.
Inskickat av Laila Palmén, Herrljunga.
Besök vår webbshop
En magisk tidsresa med tåg
Tänk dig att få sitta på ett vackert tåg och resa bakåt i tiden. När man plötsligt stiger ut ur kupén har kläderna och dekoren förändrats. Smide och träpanel klär tågets innerväggar och på sätena syns folk med fina hattar, stiligt klädda karlar och utsmyckade damer. Så var det på Sveriges Järnvägsmuseums 100-årsjubileum!
Jag och Susanna oss till Gävle från Stockholm med hjälp av Årgångståget, ett tåg som byggdes mellan 1930-1950-talet och som inte har förändrats. Här fanns vackra röda sittplatser, kupéer av trä och spakar i metall. För att inte tala om de stiliga konduktörerna!
När man vandrade i den vackra vagnen syntes folk i hattar, kvinnor som snörde sina korsetter och barn i sjömanskostymer. Precis som för 100 år sedan!
Järnvägsmuseum hade sagt att man gärna fick klä sig tidsenligt. Så sekelskifteshatten var på plats, liksom kjolen och det snörda livet. Kläder som jag fått tag på av Independent Kostym. De syddes en gång upp för filmen Alfred (kostymdramat om Alfred Nobel). För att hatten skulle sitta på plats i vinden fick använda gammelfarmor Annies vackra hattnålar – de fungerade perfekt (tack Annie!).
I Gävle var det dags för tågen man sett fram emot; ångloken! Här har de nämligen en enorm samling av fungerande ånglok från 1800-talet – och i lördags var alla ute för att visa upp sig!
Ångan spred sig på perrongerna och de glänste i vackert svart och grönt. Utanför muséet fanns en stor sekelskiftesmarknad där man kunde köpa hantverk från förr. Här eldades det kvastar, såldes utsökta delikatessser och plötsligt dök en tjusig man upp på en velocipedistcykel. Runt om oss hördes musik från stora speldosor och musikanter.
Här fanns folk i alla åldrar! Från den minsta busungen som hoppade runt på höbalar till de tjusiga tanterna och farbröderna med hatt. Vi fick njuta av dans på dansbanan när vi hade picknick på gräset och bakom nästa hörn pågick det ett guldbröllop med orksester.
Man kunde ta en tur på ångloken, dessa väldiga mekaniska maskiner. Eller så kunde man åka häst och vagn. När det började regna kröp jag och Susanna upp på en vagn som var bevarad från runt 1800-talet. Så otroligt vacker! Och där var vi skyddade emot det värsta haglet. Och snart kom solen fram och värmde upp oss.
Vi fick även komma upp och kika på Prins August, det ett av världens äldsta driftdugliga ånglok, från 1856! Här skyfflades det kol så det brann i hjärtat på prinsen. Och jag fick tuta i tutan! En dröm har gått i uppfyllelse.
Järnvägsmuseum skapade en fantastisk heldag i lördags! Och jag hoppas, hoppas, hoppas att det inte är sista året utan att det här är början på en fin tradition.
Det var en succé, det var slutsålda biletter och jag är redan peppad inför nästa år. Mina vänner som besökte Oriental Express förra året i Paris vill följa med på drömresan bakåt i tiden, och jag gör gärna om det! Tack Järnvägsmuseum, för en magisk tidsresa.
3 klassiska kärlekspar
Levde bohemliv och filmade
Gunn och Hampe var gifta 1941–1949. De var båda skådespelare, men han var även regissör. Hampe hade gjort sig känd som den store arbetarskildraren i svensk film och arbetade hårt för att få göra filmer med andra teman tillsammans med sin hustru. Han fick möjlighet att regissera henne i tre filmer: Sonja (1943), Flickan och djävulen (1944) och Brott och straff (1945). De spelade även mot varandra i några filmer. I en intervju med Filmjournalen 1943 berättade Gunn att de levde ett bohemiskt liv tillsammans i en liten våning på Strindbergsgatan och att en hemhjälp som kom två gånger i veckan brukade laga mat åt dem så att det skulle räcka hela veckan.
40-talets hetaste jetsetpar
Eva och Hasse träffades 1944 under inspelningen av Åke Ohbergs film Stopp! Tänk på något annat där de spelade huvudrollerna. De blev stormförälskade, något som tydligt syns i de reportage som gjordes om inspelningen. Men båda var gifta. Eva med friherren Jockum Beck-Friis och Hasse med Agneta Wrangel. Kärleken gick dock inte att hindra. Hasse lämnade en gravid fru och tre barn och Eva lämnade sin man. 1946 gifte sig paret och blev ett av de mest omskrivna filmparen i svensk nöjeshistoria. De gjorde några av sina livs roller mot varandra, till exempel i Banketten (1948), Flickan från tredje raden (1949) och Gabrielle (1953). Alla tre regisserade av Hasse. Sammanlagt spelade de tillsammans i nio filmer och syntes även ihop på teaterscenen. Nämnas bör att Hasse skrev flera filmmanus direkt för Eva, bland annat Flicka och hyacinter (1950). De fick dottern Fam tillsammans och var gifta fram till 1953. De förblev vänner och även efter att äktenskapet upplöstes fortsatte de att arbeta tillsammans.
Mixade det komiska och dramatiska
Nils och Inga var gifta i 10 år, mellan åren 1949 och 1959. Tillsammans fick de barnen Dan och Anja. Båda hade framgångsrika filmkarriärer. Nils mest inom det komiska facket, Inga mest inom det dramatiska. Men de medverkade också i flera filmer tillsammans. Inga var med i flera så kallade Bom-filmer. De handlade alltid om soldat Bom som var en av Nils paradroller. Båda var också med i Ingmar Bergmans Det sjunde inseglet (1957) och i Nils Poppes Pengar – en tragikomisk historia (1946) som blev prisbelönad i Venedig 1947.
Reklamfilm från 50-talet
Hur kunde reklam se ut på 1950-talet? Se en reklamfilm för tvättmedlet ”Surf – Renare tvätt på lättare sätt”!
Mer nostalgireklam?
Missa inte:
Hurtig Toy-reklam!
Reklam med Greta Garbo!
Facebooksidan – fullproppad med nostalgi!
Jag fick vagnen jag önskat mig
Födelsedag. På min femårsdag 1955 fick jag denna gula dockvagn som jag önskat mig. Nu kunde jag äntligen köra min fina babydocka Lena. Senare samma år fick vi en ännu finare docka, en lillasyster, som också fick heta Lena. Mina byxor är röd- och blårutiga med dekorationsband på fickor och bröstlapp. Mamma hade sytt dem (antagligen året innan att döma av längden). Bilden är från Främmestad i Västergötland.
Inskickat av Inger Karlsson, Nossebro.
Besök vår webbshop
Rävjägarns vintagetips!
Tänk om väggar kunde tala! På Rävjägarn.se berättar Gustav Bergström om gamla hus och åldrande byggnader. Hans blogg är dessutom full med tips om byggnadsvård och nostalgi!
Vilket vintagefynd gjorde du senast?
En radio, Grundig 4004W från 1951.
Vilket är ditt allra bästa fynd?
En orörd tvåa på Gärdet för många år sedan.
Vad kan man tänka på när man handlar second hand?
Försök hitta grejer som är intressanta, men som inte uppskattas av gemene man.
Vilken vintagebutik är din största favorit?
Old Touch på Upplandsgatan i Stockholm. Mest för att en är så snygg och välskött och för att man kan hitta roligare grejer till bra priser.
Vilket årtionde inspirerar dig mest?
30-talet är ett intressant decennium när kontrasterna är stora mellan det gamla och det nya.
Min blogg i tre ord:
Kulturhistoria, byggnadsvård och arkitektur.
Fler vintagetips!
Missa inte:
”Jag diggar den damiga looken”
”Personligt, vintagemumsigt och miljösmart!”
”Det var snyggare förr!”
Bondfångare i mjölkdisken
Falsk matematik. Nu råder kaos i filmjölkshyllan. Enligt Livsmedelsverket ska filmjölk mätas i vikt, inte i volym. Arla säger att det har varit för rörigt på hyllan då Yoggipaketen har mätts i gram men inte filmjölken. Livsmedelsverkets tyngsta argument för ändringen är att ”filmjölk äts med sked”, skriver DN. Men fortfarande ska drickyoghurt anges i volym för att det är en dryck. Hänger alla med?
Då man ändrar från volym till vikt försvinner dessutom tio procent till kundens nackdel, men inte av priset, som kommer att vara detsamma.
Låter som matematik i den högre skolan och påminner om gammaldags bondfångeri.