Fotografen Per Forsell var en mästare på att skildra personer som tillhörde den gamla
världen. Alla häpnade inför porträtten av människor som man trodde för alltid var försvunna.
Under nästan 50 år reste Per Forsell runt på landsbygden och porträtterade åldringar med fårade ansikten, silver i håret och böjda av hårt arbete och fattigdom. Det Per Forsell lyckades fånga var människornas okuvliga vilja och andliga resning. Människor som var, enligt Per Forsell: ”…lika sällsynta som en flock zebror efter en svensk landsväg”. Det gjorde honom till en celebritet, inte bara i Sverige, utan även i världen. Hans bilder beundrades och 1960 blev han medlem i det högt aktade sällskapet Photographic Society of America.
Per Forsell växte upp i Växbo där hans far var torpare. Per fick slita hårt i skogen och började samla på sig bilder
Kloka gubbar. Fins Erik Larsson, Bons Anders Andersson och Anders Fälting från Nås i Dalarna vägrade att följa med de 37 personer som for i de tolv hästfororna som 1896 lämnade Nås för att bosätta sig i Jerusalem. De kom att leva i misär i Jerusalem, ingen kunde språket och de hamnade i ett sektliknande sällskap. Bara en av dem som reste fick återse sin hembygd efter 60 år.
i huvudet av alla originella och särpräglade människor han stötte på under uppväxten i Hälsingland. Bilder som blev allt fler under hans strapatser som timmerhuggare och flottare i Härjedalen. 1922 flyttade han till Ljusne och började arbeta som plankbärare på sågen, en yrkestitel han bar med sig genom åren. Det var först vid 33 års ålder som han köpte sin första kamera för 125 kronor (3 600 kronor i dag), nästa kamera kostade Per en hel årslön. Han cyklade runt i bygden och lyckades övertala de människor han fascinerades av att ställa upp framför kameran. Vissa krävde flera års övertalning för att de skulle ställa upp. De förstod aldrig varför just de skulle fastna på bild.
En av dem var Granö-Ida, en gammal fårad
sabelmästare. Sergeant Fredrik von Walter (1857–1950) från Delsbo var beryktad för sin skicklighet med sabel. Den tyske kejsaren skickade bud efter Fredrik för att få se mästaren.
kvinna som miste sin man på juldagen 1913. De hade sålt fisk och skulle segla hem när ovädret slog till. Båten gick i kvav och de båda räddades upp på ett skär. När hennes man försökte ta sig till land på den tunna isen brast den och hans sista ord blev: ”Ja lägger myssan hänne Ida, så att dom vet va dom ska leta mej. Ajö med dä. Hälsa barna.” Sedan sjönk han ner i det kalla vattnet. Granö-Ida blev dagen efter räddad av öbor efter att stormen bedarrat.
I Dalarna letade han upp en kvick jänta som for runt som en sädesärla. Hon var 81 år gammal utan ett grått hår och lät sig inte imponeras av fotografen.
– Gammal? Då skulle du se mor min. Hon levde åtminstone för en vecka sedan då jag hälsade på henne.
Per Forsell fann Marit Johansson några mil bort mjölkande en ko, 104 år gammal. Hon hade aldrig varit sjuk, aldrig mött något av tidens stora uppfinningar.
Gettesnäll. Anders Jönsson, i folkmun kallad Snäll-Anders, hade uppenbart en bra kontakt med sina husdjur.
Hon hade varken sett ett tåg eller en bil. Skogen och djuren var hennes liv.
Per Forsell var unik på det sättet att han kunde ta sig tid, ibland upp till fem år för att få komma nära den han ville porträttera. Men också för att han fanns i en brytningstid där han kunde hitta alla särlingar. Egenartade personer som blev allt mer sällsynta.
En bild som skapade rabalder var nakenfotot av Karin. Ett foto som vann tidningen Fotos stora tävling 1944. De motiverade valet med orden: ”Denna skulpturalt mejslade nakenbild präglas av en sällsynt friskhet och naturlighet.” Det gick sämre för den vackra modellen. Hon bodde i Vannsätter och arbetade på Konsum i Bergvik och spelade dragspel på fritiden. Hon skandaliserades när bilderna publicerades och tvingades att flytta från bygden och
Prisbelönt bild. Per Forsell vann första pris
i tidningen Fotos 1946 med sitt porträtt på
kyrkovaktmästaren Erik Forsberg (1858–1946).
bosätta sig i Stockholm för att slippa bli bespottad.
När åren som plankbärare var över började han resa runt i Sverige och hålla föreläsningar om de människor han porträtterat. Under 21 år reste han från sydligaste Smygehuk till de nordligaste byarna i Lappland. Hans föredrag var alltid uppskattade och besöktes ofta av upp emot tusen människor. Han skrev aldrig ned på papper det han skulle säga, allt höll han i huvudet. Därför saknas ibland uppgifter om hans bilder. Han satt ofta på scen utan att själv titta åt sina bilder i bakgrunden. Han kunde dem utantill och visste i vilken ordning de skulle komma. Han slog bara med käppen i golvet när nästa bild skulle komma.
Per Forsell dog 1979, 81 år gammal, och lämnade efter sig en ovärderlig skatt med bilder på människor som aldrig mer kommer att beträda vår jord. n
En riktig snidare. Georg Rosenqvist, från Östansjö, i Hälsingland var en skicklig snidare som ur ett enda trästycke täljde fram en huggkubbe med fem yxor.
Källa: www.dibis.se (Digital bild i Söderhamn), Thommie Nord, Söderhamns–Kuriren.