Quantcast
Channel: Minnenas Journal
Viewing all 2076 articles
Browse latest View live

Tanka 1900-tal i vår!

$
0
0

Spetshandskar, småblommigt och en liten pilllerburk på huvudknoppen. I vår är det mode från förr som gäller. Nytillverkat i gammal stil eller second hand. Minnenas Journal har mixat ihop favoritplagg från det stilsäkra 1900-talet. 

Foto Emmelie Åslin Smink & modell Amanda Öhngren 

Visst var modet snyggare förr! Det är det många som har upptäckt, inte minst modeskapare.  De kopierar gladeligen det bästa från 20-, 30-, 40,- 50 och 60-talen i sina kollektioner. Inget nytt under solen! Men vill man ha äkta vara är det second hand och mormors garderob som gäller.

50-talssnygg

50-talssnygg

Modemix. 30- och 40-talslook  i modern tappning.

Modemix. 30- och 40-talslook i modern tappning.

Vårfin på jobbet

Vårfin på jobbet

Färdigtankat

Färdigtankat

 

 

 

Besök vår webbshop


Unga rebeller

$
0
0

Tufft, svart, blått  och en stor dos självförtroende. Cassandra och Ragnar lät kläderna inspireras av filmen Grease och poserade vid coolaste Cadillacen. 

Foto Emmelie Åslin, www.emmelieaslin.se Modeller Cassandra Stewart & Ragnar Hedtjärn Ullenius. Tack till familjen Berg för att vi fick låna er Cadillac till fotograferingen. 

Cadillachäng

Cadillachäng

Ska vi ta en fika?

Ska vi ta en fika?

Vacker i gult

Vacker i gult

 

 

 

Besök vår webbshop

Moderiktig på motorcykeln

$
0
0

Tajta jeans. Bilden är från 1962 då jag var 16 år. Jag hade just träffat mitt livs stora kärlek, det visste jag redan första kvällen. Hans MC var häftig att köra (utan kort) och mamma var förtvivlad. Nu, som mamma och farmor, förstår jag henne men det gjorde jag inte då. Killen heter Bo, kallas Bosse, och är fortfarande vid 72 års ålder barnsligt förtjust i allt som bullrar, från fyrhjulingar till flygplan. Kolla in de tajta jeansen. Minns att mamma sydde ihop benen när jag hade dem på mig för att det skulle bli tajt nog.
Inskickat av Marita Fahlström, Järpås.

Besök vår webbshop

Så campade vi förr

Ransoneringstider

$
0
0

ransonering.play.filmarkiv

Första världskriget skapade en livsmedelskris och på flera håll i Sverige pågick hungerkravaller. 

Folkhushållningskommissionen inrättades år 1916 för att hantera den svåra livsmedelssituationen och ransoneringar sattes in för basvaror som mjöl, bröd och kaffe. Här ser man de långa köerna på Stockholms gator, där man väntar på livsmedelskorten.

 

 

 

Mer om första världskriget?

Missa inte:

Skyttegravarna på Djurgården!

Livsnödvändig odling mitt i storstaden!

Facebooksidan – fullproppad med nostalgi!

Armémuseum öppnar upp sin skattkista

$
0
0
P1100450-2-1024x768

Foto: Elin Fältskog, blodsvettochmontrar.se, Armémuseum.

 

Jag har alltid varit intresserad av vad som händer bakom de stängda dörrarna på museum. Vad kan man hitta där? Vilka skattar finns undangömda? Och hur fungerar allt?

Nu har Armémuseum öppnade upp dessa hemliga luckor! Genom bloggen Blodsvettochmontrar.se får man se hur konservatorn rengör gamla skatter, hur man planerar för nya projekt och hur man tänker när man väljer ut vad som ska visas upp i en sprillans ny utställning. Det är väldigt rolig läsning! Foto-2015-02-16-15-20-51

Foto-2015-02-11-13-14-43-1024x768

Foton: Elin Fältskog, blodsvettochmontrar.se, Armémuseum. Elin skriver: ”Det måste ha varit smidigt att få tag på en salsvakt om man bara ropade Nils eller Karl… (Ur Armémuseums årsbok 1970)”

 

De kikar på material från 1600-1900-talet och avslöjar hur man tänkte förr när man samlade in material till Artillerimuseum och hur man tänker idag. Historia och historier skifta beroende på vem som berättar den och vad man väljer att säga. Och visst har tiderna förändrats! Så om du letar efter en intressant historiesida att titta på, missa inte Blodsvettochmontrar.se.

Den 24 oktober kommer Armémuseum  att ha vernissage för att visa upp den nya utställningen! Jag vistas gärna i de vackra lokalerna i Stockholm igen, jag minns ju den fantastiska Beredskapsfesten de hade med 40-talstema i höstas (jag menar klicka kolla in bilderna här). 

IMG_1846-1024x768

2015-03-23-16.13.44-1-1024x1024

Foto: Elin Fältskog, blodsvettochmontrar.se, Armémuseum.

Det hände i juli under 1900-talet

$
0
0

Välkommen till Minnenas Journals månadskalender. Här får du månadens almanacka som du kan sätta upp på väggen. Läs om de viktigaste händelserna i juli under 1900-talet. 

MJO1507 kalender

MJO1507 kalender

Sommarliv på bryggan

$
0
0

Klassiskt rött, blått och vitt är alltid lika sommarfräscht. Klä dig stiligt och bekvämt i säsongens snyggaste mode med marin touche.

Fotograf Emmelie Åslin, www.emmelieaslin.se Modell Christine Olsson. Fotat i vackra Hammarby sjöstad.

Bild 2_lowres

 

 

 

 

 

 

 

Avslappnad elegans. Urtjusig byxdress med vita detaljer, 1 034 kr, Miss Candyfloss. Den härliga kvarnhjulshatten från H&M blir pricken över i, 199 kr. Armband, The Pink Bungaloo, 114:50 kr. Skor och örhängen, vintage.

Bild 1_lowres

 

 

 

 

 

 

 

Klassisk kombo. Ett par snygga jeans, 1 100 kr, och en söt topp, 850 kr, är säkra kort när man vill vara fin. Båda från Emmy Design. Skärp, 99 kr, Åhléns. Solglasögon, 69:50 kr, och örhängen, 49:50 kr, båda från H&M. Armband, Ur & Penn, 59 kr.

Bild 3_lowres

 

 

 

 

 

 

 

Figurnära. Gillar du marint mode med kvinnliga former är den här randiga toppen
och härligt kurviga stretchkjolen perfekta. 446:50 respektive 752 kr, Miss Candyfloss. Skor, 99 kr, H&M. Hårblomman från Sophisticated Lady Hair Accessories kostar 96 kr. Örhängen och armband, vintage.

Bild 4_lowres

Eldigt rött. Sommarens hetaste bikini med rynkade detaljer kommer från Emmy Design, 900 kr. Örhängen, 173 kr, och armband, 120:50 kr, båda från The Pink Bungaloo.

 

 

 

 

 

Webbshoppen – fullproppad med nostalgi!


”En verklig motorfest”

Bygdens ungdomar var duktiga simmare

$
0
0

Kutting blev simdyna. Vi ungdomar gick med liv och lust in för att bli skickliga simmare och simmerskor. Vid den stora stenhällen vid Dammsjön i Dala-Finnhyttan, Garpenberg, äger den högtidliga bekransningen rum. Vi lite äldre har erövrat magistern – det fanns brons, silver och guld – och våra huvuden pryds av lagerkransar. Våra yngre kamrater har klarat av kandidaten och bär kransar av pillöv. De flesta av ungdomarna har baddräkter av ylle, ett bra material som aldrig kändes kallt mot huden. 

Kanske var det tack vare brännvinskuttingar som vi blev så duktiga simmare (min syster Stina och jag klarade guldmagistern). När motboken kom på 1910-talet gjorde jag (född 1914), mina syskon och kamrater simdynor av de femliters kuttingar som kunde köpas på gästgivaregården i Dala-Finnhyttan – så någon glädje fick barnen i förlängningen ut av superiet.
Inskickat av Lisa Ohrmér, Norrköping.

Gilla oss på Facebook 

Christinas franska glidarbil

$
0
0

Skådespelerskan Christina Schollin ser glad ut bakom ratten på sin lilla sportbil. Cabrioleten är en Renault Floride som började tillverkas 1959. Med sina 40 hästkrafter var den knappast något monster på motorvägen. Men visst var den snygg!

Se andra fina bilder

Den perfekta bilen för daten

Då skapades det moderna modet

$
0
0

Folkhemskläder. På Nordiska museet visas nu fotoutställningen Folkhemmets mode. Det är såväl modellbilder som vardagsmode och där finns allt från 1930-talets eleganta linjer och 1940-talets uniformsliknande kläder till 1950-talets tonårsmode. För bilderna står framstående fotografer som Erik Holmén, Sten Didrik Bellander och Kerstin Bernhard. Det var under folkhemstiden som de moderna klädesplaggen skapades, i dag klassiker som i många fall ännu känns aktuella. Under perioden kom nya snitt och material som gav bekvämare kläder. Hollywood och filmens värld var stora förebilder och tidningarna bjöd de svenska kvinnorna på inspirerande gör det själv-tips. 

Ledigt fritidsmode. Badbyxor av shortsmodell ur Californiakollektionen på Nordiska Kompaniet 1947.

Ledigt fritidsmode. Badbyxor av shortsmodell ur Californiakollektionen på Nordiska Kompaniet 1947.

Gilla oss på Facebook 

 

Fläderblomssaft

$
0
0

Satsen ger ca 2 1/2 liter saft.

ad_66026

Ingredienser 

  1. Lägg blomklasarna i en rostfri hink eller en stor bunke som rymmer minst 5 liter.
  2. Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner skivorna tillsammans med fläderblommorna.
  3. Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra.
  4. Häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivor.
  5. Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar. Sila den och häll upp den på väl rengjorda flaskor.
  6. Förvara i kyl. (Den kan också frysas för längre hållbarhet.)Om du fryser in saften behöver du inte tillsätta citronsyra.                   

Webbshoppen – fullproppad med nostalgi!

Perfekt väder för loppis!

$
0
0

IMG_6180

Vilken helg!

Vädret visade sig bli perfekt loppisväder. Så innan jag åkte iväg för att fira min brors födelsedag på kvällen, så ställde jag klockan, gick upp tidigt och tog bussen till bakluckeloppisen Galoppisen.

Parkeringen mötte oss med hur mycket folk och stånd som helst! Det var nog den största loppisen hittills i sommar. Och det bästa är att den pågår nästan varje helg, hela sommaren. Ett äldre par stod och sålde ting från sekelskiftet fram till 1930-talet, vackra glasögon och väskor. En annan man hade ett gäng orientaliska mattor och överallt mötte man människor som sålde ut sina garderober. Min vän Malin, som aldrig tidigare hade gått och shoppat här var med – och hon älskade det!IMG_6253
IMG_6258 IMG_6215

Hon en massa fina kläder och ljusstakar och tavlor till sin nya lägenhet. Det är det som är så bra med sådana här loppisar; man kan verkligen hitta allt. Äldre koffertar, användbara gjutjärnsgrytor och unika burkar. Perfekt när man precis har flyttat!

Själv dök jag ner i ett hav av kläder som låg på en presseningen. Tjejerna som stod här sålde väldigt fina kläder för 10 kronor styck. Och sen fyndade jag en vintagekappa till min mamma, som en gång var köpt i London. Den kostade bara 50 kronor! Så när jag sen skulle fira min bror så hade presenter till både honom och mamma.
IMG_6191IMG_6246 IMG_6209

Malin och Susanna åkte från loppisen med 10 saker vardera, Mickis hade fyndat tröjor och sjalar och jag var superlycklig över mammas present och ett par spetshorts som jag hade hittat.

Jag fick även chansen att ha på mig det utsökta 1920-talsplagget som jag köpte på Burleskloppisen i våras! Förmodligen har den en gång används till nattplagg eller underkläder, men idag går den att använda mitt på blanka dagen. Det är en svart, vackert sydd, byxklänning skulle man kunna säga. För den går ner likt en klänning till ovanför knäna, men sen kan man knäppa små knappar mellan benen som gör den till en byxklänning, eller en jumpsuit. På framsidan har någon broderat utsökta fåglar och blommor, och jag är fullkomligt förälskad i den. Jag hade sådan tur, för den såldes för bara 200 kronor, vilket inte är mycket för ett 1920-talsplagg. Inte alls! Så jag ser redan fram emot Burleskloppisen som kommer igen i höst, vem vet vad som kan finnas där?

IMG_15_51752 IMG_15_51852


Inför Nalles kamera ställde stjärnorna upp

$
0
0

Kanske hade Nalle Elfqvist aldrig blivit fotograf om han inte råkat hitta en kvarglömd lådkamera. Då hade han heller inte tagit de unika bilderna hemma hos två blivande ABBA-stjärnor. Här är berättelsen om hans omväxlande liv.

L_dkameran p_ stubben_lowresDet var en tidig sommardag 1957 och brorsan och jag kutade som vanligt ner till sjön Billingen, i Aspeboda mellan Borlänge och Falun, för ett morgondopp. Men den här gången skulle det bli annorlunda. För där, på en stubbe vid badland, fick jag plötsligt syn på en kvarglömd lådkamera som solade sig.

Antagligen var det någon som efter ett kvällsdopp hade glömt sin svarta Kodak Brownie där. Fast just då kunde jag ju inte ana att den här kameran skulle komma att spela en avgörande roll i mitt liv. Göra mig till en hängiven fotograf. I annat fall, om kameraägaren inte varit så glömsk, hade jag kanske i stället gått i farsans fotspår och blivit målare.

Ögonblicksbild. Här har en vårlig vindil fått fatt i Agnethas lockar.

Ögonblicksbild. Här har en vårlig vindil fått fatt i Agnethas lockar.

Snabbt tog jag till mig den här eleganta lådkameran, men först efter att ha följt morsans råd att sätta upp efterlysningar på träden. Förhoppningsvis hamnade någon av dessa lappar nere vid badland, men flertalet satte jag upp inne i skogen där bara skogsluffare kunde hitta dem. Därmed hade jag i alla fall något dövat mitt samvete.

Den där sommaren var jag nio år gammal och skulle till hösten börja i trean hos fröken Ingrid Westergren. Men det skulle dröja ytterligare två år innan jag verkligen bestämde mig för att bli pressfotograf. Det var när jag låg sjuk hemma i sängen och bläddrade i en bok om fotografer som jag plötsligt fick se en bild på en ovanligt häftig plåtis. Han stod på trottoaren och väntade på skjuts med en jättelik kamera på magen och en samling väskor omkring sig, den ena större än den andra. Inför den synen föll jag pladask.

Dubbel-seende. Kan man gissa att Agnetha har Björn i tankarna?

Dubbel-seende. Kan man gissa att Agnetha har Björn i tankarna?

Senare blev det andra och bättre kameror även för mig, trots att jag aldrig glömde min svarta låda. Efter att ha gjort i ordning ett mörkrum började jag sälja bilder till kultursidan i Borlänge tidning. Det var bilder med titlar alltifrån Tonårstös till Blixtnedslag.

Efter ett jobbigt halvår på handelsskola hoppade jag av och började i stället som elev i en fotoaffär i Borlänge. Då hade jag gått endast sju och ett halvt år av skolans obligatoriska åtta, men rektor Hugo Lind var vänlig nog att ge mig en ”frisedel”. Samme Hugo hade drygt tio år tidigare skrivit låten Flottarkärlek som Snoddas slog igenom med 1952. Kanske förstod denne rektor vad det kunde betyda för en ung elev att få ägna sig åt sin passion.

Eftertänksamt. Lill Lindfors visar sin bättre ansiktshalva – det var noga med det. Från 1969.

Eftertänksamt. Lill Lindfors visar sin bättre ansiktshalva – det var noga med det. Från 1969.

Och en passion blev det när jag började på Thoréus Foto den 2 januari 1963. För samma kväll var jag på Borlängerevyn och plåtade twistmästarna Björn Häggquist och Gunilla Brandt, som nyligen introducerat modedansen limbo i Dalarna. Jag fick den lysande idén att filma Björns limbodans och skicka den till Måndagsposten i TV, utan att någonsin tidigare ha hållit i en filmkamera. Men Björn och jag lyckades efter visst sökande hyra en 16 millimeters kamera. Inslaget sändes bara någon månad senare, jag var 14 år och kom i tidningarna att kallas landets yngste TV-filmare. Då blev man både glad och stolt.

Ytterligare några filminslag gjorde jag samma vår, till Ulf Thoréns program Hänt i veckan. Först om en 21-årig katt i granngården och sedan om en tam grävling i Stora Tuna.

En annan av mina filmer, ett svartsjukedrama på 15 minuter kallat En tanke, var med på den internationella ungdomsfilmfestivalen i Milano 1966 där den vann en ”Decima musa”. Än i dag står denna sköna ängel på min hylla och glänser. Året efter visades filmen vid världsutställningen i Montreal, på en speciell ungdomspaviljong.

Känsligt. Siw Malmkvist fotograferad hemma i mitten på 70-talet.

Känsligt. Siw Malmkvist fotograferad hemma i mitten på 70-talet.

I januari 1966 började jag på Christer Strömholms tvååriga fotoskola i Stockholm. Men när det återstod en termin hoppade jag min vana trogen av och fick i stället jobb på bildbyrån Kamerabild. På den tiden var det mest bara att gå upp och fråga om jobb. Och repliken kom snabbt: ”Du får en vecka på dig att visa vad du går för.”

Det räckte tydligen. Och efter att jag hade gått den långa vägen från att torka bilder och framkalla svartvita filmer, väntade färgstudion med något så avancerat som inkopieringar på dia. Det var en nyttig skola och ett eldorado, där man fick en försmak av nutidens digitala finesser.

En av våra kunder var mästerfotografen Lennart Nilsson. Ur sin slitna portfölj plockade han fram den ena märkliga diabilden efter den andra. Alla från en spännande upptäcktsresa i människokroppen. Något så märkligt hade vi inte skådat på år och dar. Lennart beställde kopior, duplikat, för sin fortsatta lansering utomlands.

Blivande fotograf. Nalle fångad av en skol­fotograf i tredje klass 1957.

Blivande fotograf. Nalle fångad av en skol­fotograf i tredje klass 1957.

För egen del kom det mer att handla om människans utsida. Med bilder på kändisar som Lill Lindfors och Christina Schollin samt inte minst den vänliga Siw Malmkvist.

Våren 1973 tog jag Folkan ut till radhusområdet Vreten i Vallentuna. Där bodde Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus med sin nyfödda dotter Linda. När jag knackade på och Agnetha öppnade låg lilla Linda och jollrade inne på soffan. Men någon bild på mor och dotter blev det aldrig, ville väl inte slösa på film, utan valde i stället att satsa på föräldrarna. Jag tog inte heller några bilder på Benny och Anni-Frid, trots att de var grannar och bodde på samma väg. Fick väl räcka med ett av paren, tänkte jag!

Då Björn ännu inte kommit hem gick Agnetha och jag ut på bakgården, med dörren öppen för att ha koll på Linda. Jag tog några porträtt med hennes blonda hår skönt lekande i de milda vårvindarna. Strax därefter kom Björn hem. Han gick genast in på toa för att fixa i ordning håret med en märklig frisyrgelé, det var som rena torrschamponeringen. Trots denna avancerade procedur hann jag ändå ta alla bilder innan skymningen kom krypande över Vreten. Färgbilder från en nu svunnen tid som sedan dess legat gömda i en kartong.

Nästa generation. Nalle Elfqvist med  barnbarnet Olof. Snart är det kanske dags att placera ut en kamera som Olof får hitta?

Nästa generation. Nalle Elfqvist med
barnbarnet Olof. Snart är det kanske dags att placera ut en kamera som Olof får hitta?

Bara några veckor tidigare hade gruppen Björn & Benny Agnetha & Anni-Frid, som de då kallade sig, hamnat på andra plats i Melodi­festivalen med låten Ring ring. Följande år, 1974, väntade det stora genombrottet för ABBA med Waterloo i Eurovisionsschlagertävlingen i Brighton. Efter det blev det genast lite marigare att åka hem till dem för mer privata reportage.

Efter tio år med veckotidningar följde en period av eget arbete hemma i Falun. Från 1978 till 1985 producerade jag ett flertal Dalaböcker med text och bild. För nu hade det blivit roligt att skriva också, försöka hitta en helhet i sitt skapande. I byn Rönnäs hittade jag en själsfrände i gamle Jan Caris’n. Förutom att han visste det mesta om byn hade han även varit en sväng till Hollywood och bonat filmstjärnornas golv. Och detta räckte mer än väl till en bok: Bort i Rönns.

trävsamt liv. Ester Maria föddes i Täby utanför Örebro 1909 och slet hela livet på sin gård. Ernst Kirschsteiger renoverade det nedgångna huset i TV förra sommaren.

trävsamt liv. Ester Maria föddes i Täby utanför Örebro 1909 och slet hela livet på sin gård. Ernst Kirschsteiger renoverade det nedgångna huset i TV förra sommaren.

Mitt sista långa arbetspass varade från 1985 till 2014, då jag gick i pension efter drygt 50 år i yrket. Det var på Länsposten i Örebro där det blev reportage från Kopparberg i norr till Askersund i söder. Bland annat om bondkvinnan Ester Maria, med inbyggd urkraft, som även resulterade i en film och en utställning på länsmuseet 1992.

Trots allt roligt skapande kom livet ändå att innehålla en del mörka sidor. Ett mörker som gav vika när jag träffade Harriet i september 1994. Tillsammans kunde vi bara någon månad senare, med kompisen Inga, öppna en skrotutställning i Munktorp. Jag fick alltså en kär lekkamrat i allt skapande. Däremot inga egna barn, men en hel del barnbarn. Hur nu det kunde gå till? Men livet kan ju ofta ta lite märkliga kringelkrokar. n

Gilla oss på Facebook 

Livräddare i slips

$
0
0

Så här välklädd kunde en livräddare se ut på 1950-talet. Undrar om han bytte om till badbyxor innan han hoppade i sjön? Livräddaren tillhör Halmstads Röda kors-kår.

Se andra fina bilder

H som i hem

Vi lever mitt i mänsklighetens största revolution

$
0
0

Moderna skillingtryck. Den digitala revolution vi genomgått de senaste 15 åren saknar motstycke i historien för hur det förändrat och likriktat vårt beteende. Plötsligt beter sig miljarder människor på exakt samma sätt, oavsett var de bor i världen, ålder, religion eller politisk hemvist. En liten smart mobil i handen har hittat det som tycks vara mänsklighetens kärna. Att vara en del i det myllrande livet, att vara uppkopplad mot världen.

Förr kom vandrare till byarna och sjöng skillingtryck som berättade nyheter från den stora världen. Då samlades alla och häpnade över berättelser som liknade deras egna och kände tröst i att inte vara ensamma. De skakade på huvudet och insåg att sorg och glädje är densamma och delas av alla oavsett var i världen man bor.

Brasklappen är att vi blir skittråkiga när vi försöker berätta en historia öga mot öga och möts av ett milt överseende. Jo, det där läste jag på Facebook för några timmar sedan. Har du seg uppkoppling eller …?

Besök vår webbshop

Se Sveriges första semester

$
0
0

semester.play.oppetarkiv

År 1938 lagstiftade Sverige sina första semesterveckor. Nu kunde folket ta ut 12 dagar betald semester, men vad skulle man göra på sin nyvunna fritid?

Se alla semesterförslagen och det trendiga badmodet, i en journalfilm från år 1939! Kanske valde man fjällvandring, en tur i staden eller en hurtig cykelsemester?

 

 

Sugen på semester?

Missa inte:

Lyx i Lysekil!

Semester i Smögen!

Webbshoppen – fullproppad med nostalgi!

 

Viewing all 2076 articles
Browse latest View live