Quantcast
Channel: Minnenas Journal
Viewing all 2076 articles
Browse latest View live

Det stiliga 40-talet är tillbaka

$
0
0

IMG_3874
I helgen fick folk sätta på sig sina finaste tweedkläder, ta fram sina gamla cyklar och cykla igenom Stockholm. Bike in Tweed var igång!

Runt om i Stockholm kunde man se det fantastiska tåget av cyklar. Nordiska Museet var deras sista stopp och här bjöds det på både modevisning, work shops och dans till levande musik – allt i 1940-talets anda! När jag klev in i den enorma lokalen så hördes klackar eka i stengolvet i takt till musiken. Kjolar svingade fram och tillbaka i lindy hop, precis som de gjorde förr på Nalen (kolla här bara!)

IMG_3743
IMG_3856 - Copy IMG_4062om
IMG_4051om

Under dagen kom allt fler cyklister från Bike in Tweed och de tog med sig sina cyklar in i museet. Tillslut kunde man kika på många fantastiska åk från 1900-talets början, ovanliga tandemcyklar och äldre sportmodeller. Otroligt vackra!

Barn i små baskrar, äldre kvinnor och män och unga nostalgifantaster – alla svepte runt på dansgolvet. En flicka cyklade runt på sin cykel på det blanka golvet. Hon bar sin mormors gamla dräkt. Den hade krympt i tvätten, berättade hon. Så nu satt den som en smäck!

IMG_3892

IMG_3944 IMG_4024

På stentrappan pågick en modevisning med 1940-talsutstyrslar från Vintage Vinden. Det var nästan oanvända kläder som en gång blivit upphittade i ett enormt vindsförråd i Dalarna. De har både kappor, klänningar, kavajer och dräkter från 40-, 50-, och 60-talet. Kolla in här om du är intresserad av att kika och köpa delar av skatten.

Ja, det blev en fantastisk lördag. Det var så roligt att se alla besökare uppklädda som förr, i en sådan historisk byggnad. Jag ser redan fram emot nästa år!

IMG_3411 IMG_3523 IMG_3514
IMG_4032

IMG_3808

IMG_3869 - Copy IMG_3842
IMG_3794 IMG_3788


”Det retar farsan och morsan”

Lotter, spel och tips – älskad spänning genom tiderna

$
0
0

Att köpa en lott eller skriva en tipsrad och hoppas på vinst har kittlat våra nerver så länge vi minns. Dragningen i Penninglotteriet var en stor sak i dagspressen och många minns när Putte Kock garderade sin tipsrad med ”krysch” i TV.

landlotten_762x101_2015-05-12.inddDen nya Landlotten som presenteras av Minnenas Journal nedan följer en gammal tradition i lotteriets historia. Redan kinesiska muren som byggdes på 200-talet före Kristus finansierades delvis med lotteri.

1897 bildades det första egentliga lotteribolaget i Sverige. Det var privatägt men kontrollerat av staten, som avgjorde ändamålet med varje enskilt lotteri. Som exempel kan nämnas Stockholms stadion 1912. Staten övertog Penninglotteriet 1939 och då fick verksamheten en allmän karaktär.

Föregångare till Penninglotteriet är det lotteri som 1757 anordnades i Stockholm för att finansiera en staty av Gustav II Adolf. Åren 1771–1841 fanns Kungliga Nummerlotteriet, där nationalskalden Carl Michael Bellman var sekreterare under en period.

Dragningen i Penninglotteriet var under några decennier på 1900-talet en stor sak i dagspressen som presenterade de vinnande numren.

Den första skraplotten, där man direkt kunde kolla om man vunnit, lanserades i USA i mitten av 1970-talet och skraplotten blev sedermera enormt populär också i Sverige, till exempel Triss som lanserades 1986.

TipsEntusiast. Lars-Gunnar Björklund gjorde Tipsextra i TV till en jättesuccé.

TipsEntusiast. Lars-Gunnar Björklund gjorde Tipsextra i TV till en jättesuccé.

Tipstjänst bildades 1934 och att skriva ner en tipsrad blev en folklig succé inte minst efter TVs genombrott.  Fotbollslegenden Putte Kocks tipsrad är klassisk, han garderade ibland med ”krysch” som han uttalade det. 1969 startade fotbollsprogrammet Tipsextra med Lars-Gunnar Björklund och det höjde temperaturen ytterligare. Numera ingår allt statligt ägt spelande i Svenska Spel som konkurrerar med en rad andra aktörer.

När den svenska lotteri- och spelmarknaden ökade uppstod ett behov av en särskild myndighet som hade tillsyn över spelmarknaden. Den heter i dag Lotteriinspektionen.

I föreningslivet och på marknader och tivoli lever fortfarande det enkla lotteriet kvar. Vinsten kanske är en julskinka eller en nalle­björn. Men det kan vara nog så spännande! n

Stöd bygdegården och bli miljonär!

Sveriges bygdegårdar är livsviktiga mötesplatser på landsbygden. Nu kan du stödja bygdegårdarna genom att köpa Landlotten – hela Sveriges nya skraplott.

Skraplott för Sverige. Lotteriföreståndaren Monica Eriksson och Henrik Juhlin (tv) och Mikael Bergh från LRF Media lanserar en skraplott för hela Sverige.

Skraplott för Sverige. Lotteriföreståndaren Monica Eriksson och Henrik Juhlin (tv) och Mikael Bergh från LRF Media lanserar en skraplott för hela Sverige.

Kultur, dans, fester och bio. Du kan ta del av det mesta i någon av landets över 1 400 bygdegårdar. De drivs av livaktiga föreningar som totalt har 200 000 medlemmar.

Bygdegårdarnas Riksförbund, bildat 1944, har vuxit varje år sedan 70-talet. Betydelsen av en samlingslokal i en mindre ort går inte att överskatta och nu vill förbundet satsa ännu mer på kultur, ungdom och utbildning.

Den 1 september lanserades skraplotten Landlotten i samarbete med LRF Media. Överskottet från försäljningen ska gå till bygde­gårdarnas verksamhet.

Lotteriföreståndaren Monica Eriksson ger ett exempel.
– Vi har 15 biografer i dag och hoppas kunna inviga många fler framöver, säger Monica Eriksson, som tidigare var förbundssekreterare i Bygdegårdarnas Riksförbund.

Landlotten kostar 25 kronor och går både att prenumerera på och köpa styckevis hos ATG-ombud. Högsta vinsten är 1 miljon kronor.
– Vi tror att alla med hjärtat på landsbygden vill vara med och stödja bygdegårdarna genom att köpa en lott, säger Monica Eriksson.

Bygdegårdarnas Riksförbund samarbetar med LRF Media som ger ut Minnenas Journal, Land och en rad andra tidningar.
– Att stödja kultur och föreningsliv på landsbygden ligger helt i linje med företagets historia, säger Mikael Bergh, marknadschef på LRF Media.
– Med hjälp av våra starka mediekanaler hoppas vi kunna bygga upp en framgångsrik lott som stimulerar och utvecklar landsbygden, säger han. n

Föregångare till Penninglotteriet är det lotteri som 1757 anordnades i Stockholm för att finansiera en staty av Gustav II Adolf. Åren 1771–1841 fanns Kungliga Nummerlotteriet, där nationalskalden Carl Michael Bellman var sekreterare under en period.

Gilla oss på Facebook

Webbshoppen – fullproppad med nostalgi!

Små flickor med stora cyklar

Världens första kattvideo

Loppishösten är här

$
0
0
KG228539-1024x1016

Kanske fyndar man en helt ny höstgarderob? Foto: Sjöberg Bildbyrå.

Hösten kommer med hur mycket loppisar och vintagemässor som helst! Här är 7 stycken marknaden och mässor som du inte får missa.

1. Vintagemässa: Äntligen är det dags igen! På lördag är det Vintagemässa i Stockholm och några av mina favoritvintagebutiker som Aggie Tigg, Good Old Vintage och Marshmallow Electra kommer dit. Den här gången är det Stockholm Vintage som anordnar det för första gången och allting kommer att pågå på Skofabriken.

2. Höstloppis i Kiruna: Ja, visst är det perfekt att kunna rensa ut garderoben så här på hösttider. På lördag slår Höstloppisen upp sina portar på Hotell Fjället i Björkliden.

3. Kameraloppis: Om du är en riktig kamerafantast eller vill få inspiration från gamla tider så får du inte missa Kameraloppisen i Stockholm nu på lördag. Här kommer man att kunna fynda äldre kamerahus, blixtar, objektiv och tillbehör. En riktig kamerafrossa!

 

KG229823-1024x768

Vem vet vilka kameror man kan hitta på Kameraloppisen? Foto: Sjöberg Bildbyrå.

4. Loppis i Fyris Park: I Uppsala pågår en storloppis i Fyris Park den här helgen och ända till lucia. Här finns det både utomhusloppis och inomhusloppis.

5. Zinkens loppis: När man ändå spatserar på Kameraloppisen eller Vintagemässan nu på lördag kan man passa på att glida förbi Höstloppisen vid Zinkens väg i Stockholm. Jag anar att det kommer att finnas både kläder, möbler och leksaker! (De har dessutom öppet på söndagen också.)

6. Storloppis i Söderköping: Om du ska förbi Söderköping så missa inte Storloppisen den 3 oktober, i Sporthallen Vikingen!

7. Solnahallen Megaloppis: Jag är så peppad! Om två helger är det Solnahallen Megaloppis i Solna, en av mina favoritloppisar. Här finns både samlarting, kläder, porslin, lite möbler och annat göttigt.

KG223615-1024x1024

Dags att göra sig i ordning för loppishelgen! Foto: Sjöberg Bildbyrå.

 

Cloetta byggde en idyll för arbetarna

$
0
0

I mitten av 1900-talet var Ljungsbro en mönsterstad och kallades Sveriges chokladstad. Det var Cloetta som byggde upp ett samhälle kring fabriken. Christina Lindaryd växte upp där och berättar här historien om chokladstaden som försvann. 

Unknown-2_lowresLjungsbro ligger 15 km nordväst om Linköping, mellan Göta kanal och Motala ström. I dag arbetar de flesta Ljungsbrobor i Linköping, men för femtio år sedan var det annorlunda.

När jag växte upp på 1950- och 1960-talen hade Ljungsbro cirka 3 000 invånare och 800 av dem arbetade på chokladfabriken Cloetta. Det innebar i stort sett att någon i varje familj arbetade där och Cloetta hade en stor plats i människornas liv.

Min far arbetade på Cloetta i hela sitt yrkesverksamma liv, min mor slutade när hon fick barn. De var alltid mycket stolta över Ljungsbro, över bebyggelsen och över hur fabriken tog hand om alla i samhället. Själv hade jag svårt att förstå denna stolthet; jag tyckte att samhället var tämligen trist och längtade tills jag kunde flytta därifrån.

Unknown-5_lowresDet är nu över fyrtio år sedan jag lämnade Ljungsbro, men med åren har jag blivit intresserad av hur det blev som det blev, av tankarna bakom Ljungsbro. Ju mer jag har läst och lärt mig, desto mer förstår jag mina föräldrars stolthet: Ljungsbro var verkligen ett mönstersamhälle.

Chokladfabriken låg fram till förrförra sekelskiftet i Råby, en liten by i Ljungs socken. Marken arrenderades och efter bråk med markägaren beslutades att fabriken skulle flytta till Malforsfallen, någon mil österut längs Motala ström. Vid den tiden fanns där endast en kvarn. Dock var läget bra – inte långt från Göta kanal, som redan tidigare hade använts för transporter, och med en järnvägsstation på en halvmils avstånd.

Idyll i Östergötland. Ljungsbro ligger i hjärtat av Östergötland, 1,5 mil nordväst om Linköping.

Idyll i Östergötland. Ljungsbro ligger i hjärtat av Östergötland, 1,5 mil nordväst om Linköping.

Platsen fick namnet Ljungsbro. Där uppfördes en fabrik under de första åren på 1900-talet och ett antal arbetarbostäder flyttades med från Råby.

Under kommande decennier utvecklades Ljungsbro gradvis till ett livligt, välmående samhälle. Företaget kände stort ansvar för invånarnas trivsel –  det var Cloetta som ordnade gatuhållningen, bekostade gatubelysningen och lät bygga ortens vattenverk.

För tjänstemännen byggdes villor med jungfrukammare för hembiträdet och för unga kvinnor uppfördes personalbostäder med möblerade rum. Där fanns en anställd portvakt som såg till att inga objudna gäster kom in kvälls- och nattetid … Företaget stöttade också dem som ville bygga själva med subventioner och lån.

Accragården. Stod färdig 1945 och var ett av de första moderna hyreshusen i Ljungsbro.

Accragården. Stod färdig 1945 och var ett av de första moderna hyreshusen i Ljungsbro.

Det speciella med Ljungsbro var att ingenting byggdes på måfå utan efter en klart utstakad plan. För fabriksledningen stod det från början klart att Ljungsbro inte skulle bli ett vanligt industrisamhälle med hopträngd bebyggelse utan en luftig och hälsosam trädgårdsstad med vackra alléer längs gatorna.

På 1940-talet anställde Cloetta en chefsarkitekt, dansken Henry Fraenkel, och det var i hög grad han som formade Ljungsbro till vad det senare blev: Sveriges chokladstad. Han tog det bästa av funktionalismens stil och idéer och blandade det med trädgårdsstadens småskalighet. De byggnader som han stod bakom utstrålar kvalitet då hans åsikt var att hög kvalitet alltid lönar sig i längden.

Henry Fraenkels första insats var tre hyreshus som stod klara 1945.  De var mycket genomtänkta med uteplatser, trädgårdar, vacker utsmyckning – och eget badrum! Där flyttade mina föräldrar in då de gifte sig i december 1945. Släkten häpnade: Vilken ofattbar lyx att ha toalett och badrum inne i lägenheten!

Mötesplats. Bussen till Linköping är redo för avgång. Trafikkiosken i läcker funkisstil innehöll kiosk, korvkiosk, uppehållsrum för chaufförer, väntsal, telegramlucka och telefonhytter. I dag är den pizzeria.

Mötesplats. Bussen till Linköping är redo för avgång. Trafikkiosken i läcker funkisstil innehöll kiosk, korvkiosk, uppehållsrum för chaufförer, väntsal, telegramlucka och telefonhytter. I dag är den pizzeria.

Henry Fraenkels byggnader visar ofta på stort nytänkande. Ett exempel är provinsialläkarmottagningen, som även inrymde läkarbostad, barnavårdscentral, laboratorium och röntgen – och en barnvagnsramp! När den stod klar 1945 betecknades den av tidningarna som en skapelse utan motstycke på den svenska landsbygden.

Även daghemmet var någonting alldeles extra. På spädbarnsavdelningen fanns skötbord med nedkast för smutstvätt rakt ner i tvättstugan.  På en stor balkong kunde småttingarna sova och i solariet bestrålades lite större barn med kvartslampa.  Isoleringsrummet för sjuka barn hade glasväggar så att de inte skulle känna sig ensamma. Dessutom hade daghemmet klämfria dörrar, en nyhet som krävde specialtillverkning.

Barnen hade en egen trädgård, där de fritt kunde husera med brädor, gamla cykelhjul och andra roliga saker som satte deras fantasi i rörelse. I trädgården fanns också plaskdamm och rutschkulle och de större barnen fick egna blomsterrabatter att sköta.

Unknown-6_lowresSjälv hade jag en mamma som var hemma på dagarna så daghemmet var inte aktuellt för min del. I stället fick jag gå på Barnfilmklubben och NTO – föreningslivet var livligt i Ljungsbro på den tiden.

Henry Fraenkels kanske allra största verk var kommunhuset, som uppfördes 1948 för dåvarande Vreta Klosters kommun. Mitt i Ljungsbro byggdes det, i funkisstil med koppartak, gula tegelväggar och vackra lister av sandsten. Inuti fanns en trappa som nästan svävade och utanför huvudentrén anlades en liten park. På något sätt har jag alltid tyckt att detta hus är för vackert för det – i mitt tycke – rätt fula samhället.

Vid 1970-talets kommunsammanslagningar blev Vreta Kloster en del av Linköpings kommun och kommunhuset förlorade sin status och det är numera bibliotek.

scannat+Cloetta_lowresI början av 1950-talet började man planera Ljungsbro centrum intill kommunhuset. Där uppfördes ett stort, vinkelbyggt hyreshus med affärslokaler i bottenvåningen och två våningar med lägenheter ovanför. Huset döptes till Theobroma, vilket betyder kakaoböna på latin.

Intill Theobroma byggdes en ny busstation. Där fanns väntsal med telefonhytter, kiosk och uppehållsrum för chaufförerna – allt inrymt i en läcker byggnad i funkisstil. Härifrån avgick bussarna åt olika håll och bussbolaget ägdes förstås av Cloetta.

Under 1950- och 1960-talen byggdes ytterligare ett antal hyreshus. De flesta var grupperade kring den så kallade Evaparken, där det fanns broar, vattensamlingar, promenadstigar, gräskullar och gräsgropar.  I ett av dessa hus bodde vi under åren 1956–1965. Omgivningarna var fantastiska – där kunde vi åka skidor och pulka, spela brännboll, ha picknick och plocka blommor på en stor äng. Ändå var det bara ett stenkast till skolan.

Retro choklad1965 flyttade vi till centrumhuset Theobroma, till en lägenhet högst upp med utsikt över hela det centrala samhället. Bättre kunde man inte bo i Ljungsbro, tyckte mamma som var så lycklig över vår trerumslägenhet. När jag själv slutade skolan och började gymnasiet i Linköping kunde jag bara hålla med; huset låg onekligen väldigt nära bussen …

Cloetta var i högsta grad en del av alla Ljungsbrobors liv. När skolan behövde bygga nytt var det Cloetta som skänkte marken, när idrottsföreningen behövde ny fotbolls- eller ishockeyplan likaså. På midsommarafton fick vi barn åka lövad skrinda efter Cloettas musikkår och sedan dansa kring midsommarstången och leka lekar i Cloettaparken.

Varje morgon löd ångvisslan på fabriken för att kalla samman arbetarna och varje kväll ”blåste det ut”. Även vid lunchtid kunde man höra ljudet från ångvisslan; då steg pappa upp från sin middagslur och begav sig på cykel ner till fabriken. I Ljungsbro kände alla invånare en stor samhörighet med Cloetta.

Kexchoklad-annons-1940_lowresI många år var Ljungsbros historia synonym med Cloettas men sedan hände någonting. Bussbolaget liksom fastighetsbolaget såldes till Linköpings kommun. Det var inte längre självklart att Cloetta skulle sponsra föreningarna eller ta ansvar för invånarnas fritidsaktiviteter.

På 1950- och 1960-talen fanns ett stort utbud av affärer av alla de slag, i dag är de flesta borta. Det fanns postkontor och två banker, nu finns ingen kvar trots att folkmängden har mer än fördubblats. Ljungsbro har helt enkelt förvandlats till en sovstad, där de flesta arbetar i Linköping 15 kilometer bort och inte har någon koppling till samhällets tidigare historia.

”Ingenting byggdes på måfå utan efter en utstakad plan”, står det ovan, men detta har verkligen förändrats med åren. Ett antal moderna hus har klämts in bland de gamla, till synes planlöst, och jag tror att Henry Fraenkel skulle vända sig i sin grav om han såg det. Dammen och den romantiska bron i Evaparken är borta, liksom de vackra alléerna som ursprungligen planterades längs gatorna i centrala Ljungsbro.

Cloetta-text-II_lowresGöta kanal finns förstås kvar och uppskattas numera inte så mycket för sina fraktmöjligheter som för sin skönhet. Dock är den stora skylten ”Sveriges Chokladstad”, som mötte alla båtfarare på kanalen, sedan länge borta. Men Cloetta finns kvar och har än i dag en stor del av sin tillverkning i Ljungsbro.

Fotnot: Företagets namn är Svenska Chokladfabriks AB, medan Cloetta är varumärket. Dock har Ljungsbroborna alltid sagt Cloetta även om företaget så det har jag fortsatt med i artikeln.

Gilla oss på Facebook

Webbshoppen – fullproppad med nostalgi!

Flyktingbarn till Sverige


Märklig transport mitt i natten

$
0
0

Huset skulle flyttas. En ovanlig transport skedde i Ringestena i Västergötland på 1950-talet. Det var så att den lilla poststationen, som låg vid järnvägsstationen, lades ned och posthuset skulle bort. En bror till postkassörskan Dagmar Johansson köpte huset för att transportera det någon kilometer till sitt ägandes Ätraberg. Denne tusenkonstnär vid namn Tore Johansson hade i sin ägo en stridsvagn, dock utan kanontorn. Huset sattes på hjul så att det kunde bogseras. En natt satte sig Tore i stridsvagnen för att färdas landsvägen hem med huset på släp. Allt gick bra tills han tog av från landsvägen och påbörjade färden uppför backen till Ätraberg. Då brast vajern och huset rullade tillbaka och in på en betesvall där det blev stopp. Med hjälp av förstärkningar kunde Tore till sist få hem sitt hus. Dagen efter förevigades ekipaget. Huset lär finnas kvar än i dag, hur det är med stridsvagnen är inte känt.
Inskickat av Sture Peterson.

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder

Det vågade 20-talet

Uppflugna på vagnen

$
0
0

Familjefoto. Jag kom till världen i Laholm 1937 och växte upp i Veinge i södra Halland där mina föräldrar drev ett litet lantbruk. Här är fyra i familjen samlade. Från vänster min bror Dan, 13 år, min mamma Anny och pappa Bror. Flickan som sitter på vagnen tillhör inte familjen och jag vet tyvärr inte hennes namn. Jag sitter till höger och är 1 ½ år. I det vita huset i bakgrunden bodde skådespelerskan Gudrun Brost och hennes son Johannes ett tag på 60-talet.
Inskickat av Roland Andersson, Laholm. 

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder

Här är Vintagemässans skattgömmor

$
0
0

IMG_4381

I lördags var det den stora loppisdagen och det fanns en hel del loppisar att välja mellan. Men det som lockade mest var Vintagemässan.

För första gången var det Stockholm Vintage som höll i det och det var i nya lokaler. Inget trångt litet utrymme där man gick på varandra här inte – nej i Skofabriken var det högt i tak, många rum och bra ljus. Perfekt för att finna fynd!IMG_4495 IMG_4489
IMG_4526

Jag och Susanna började med att kika i rummen på övervåningen och vi hade snart pekat ut flera saker som vi skulle tänka på. Det gäller ju att ha lite is i magen och inte förhasta sig, för vem vet vad man kan finna i nästa rum? Men det slutade med att vi gick runt, runt i de olika rummen och hittade allt fler saker.

Vi gick förbi tjusiga 40-talshattar, blommiga 60-talsklänningar och fantastiska skapelser i tyll. Jag är ju lite svag för allt det ovannämnda så det var inte så konstigt att jag hade svårt att bestämma mig.

Det blev tillslut en väldigt djup stråhatt i klockad modell från Retro Trend för 100 kronor och en tjusig turkos klänning från 1970-talet med sjömansringning i halsen. Jag älskar att hitta saker som dessa; från när 70-talet inspirerades av 20-talet. Precis som idag har man alltid sneglat tillbaka och inspirerats av gångna decennium. Och just under 1970-talet, år 1974, kom den första Great Gatsby-filmen vilket fick 20-talstrenden att blomstra på ett väldigt 70-talsaktigt sätt. Den här skjortan som vi hittade med dansande dandys är ett annat roligt exempel:
IMG_4424 IMG_4535
IMG_4422
IMG_4440

Förutom tjusiga kläder så har sådana här evenemang ett annat viktigt värde. Kläderna här får ett nytt liv när de byter äger, de slängs inte och det gör att man bevarar historia och besparar miljön på nyproducerade kläder. Själv snubblade jag faktiskt över en blommig klänning nu på Vintagemässan som såg exakt likadan ut som den jag köpte i Paris för några år sedan och som jag sedan sålde vidare på Galoppisen. Och precis som min klänning från Paris så saknade den här en knapp längst ner. Det betyder inte att det är exakt samma klänning, ägaren hade köpt den i andra hand på internet, men vintageklänningar är ofta unika i sitt slag. Så kanske var det ”min” klänning som har rest runt, från en ägare till en annan?

Nästa helg  bjuder inte på färre loppischanser. Det blir både klädbyte på lördag förmiddag, Make it lasts stora Modeloppis alternativt Galoppisen på eftermiddagen och sedan Solnahallens Megaloppis på söndagen. Ni hör ju, det blir svårt att hålla i plånboken.

(Som man ser på bilderna längst ner så hade jag dagen till ära ett favoritloppisfynd på mig- den gula ullklänningen från 1960-talet som jag köpte på Burleskloppisen i våras. Den har varit alldeles för varm för att ha på sig under sommaren, men nu var det äntligen dags!)

IMG_4442IMG_4510

IMG_4409

IMG_15_56777

IMG_15_56802
IMG_15_56817om

Så skapar man ett lok

Riktig hästkarl redan vid unga år

$
0
0

Bondpojke. Det här är Svante Stattin i Nässom, Bjärtrå, i Ångermanland. Det är i mitten av 50-talet och han är sjätte generationen bondpojke, 4–5 år. Han håller de älskade gårdshästarna Tor och Putte. De användes som parhästar vid exempelvis plöjning och givetvis för arbete i skogen. Svante skulle sedermera bli min make.
Inskickat av Åse Stattin, Bjärtrå.

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder

Det hände i oktober under 1900-talet


Kittlande elegans

$
0
0
_JPB44412-Edit-2

Fräulein Frauke i egen hög person. Foto: John-Paul Bichard

 

I helgen är det dags: Stockholm Burlesque Festival drar igång. Och vilken fest det blir!

Spexiga shower, glitter, glamour och rolig nostalgi blandat med lite naket. En perfekt helg helt enkelt.

Burlesquen har funnits i över hundra år.  Och idag, precis som när det startade under 1860-talet, innebär det satiriska shower med fräcka skämt och lättklädda artister. Då var det vågat att bara visa sin underkjol och ett strumpeband. Idag är artisterna ofta lite modigare än så.

_DSC0373-1

Cheesecake Burlesque Revue uppträder år 2014. Foto: John-Paul Bichard

_DSC1604

Tigger uppträder år 2014. Foto: John-Paul Bichard

 

Det är den galanta Fräulein Frauke och den galna John-Paul Bichard som håller i Burlesque Festivalens femte omgång i Stockholm. Burlesqueartister från 40 olika länder kommer att uppträda, dansa och göra den här helgen minnesvärd. 

Så om du är sugen på en vågad varietéunderhållning så får du inte missa Sveriges mest glamorösa festival. En helg med mycket spex, skratt och glitter – som hämtat från svunna tider.

Biljetter kan du hitta här!

Rolig kuriosa: Synonymer till burlesk enligt Synonym.se: tokrolig, grovt komisk, putslustig, farsartad, spexig; drastisk, grovkornig, skurril, mustig, grotesk. 

 

_JPB0530

Det fantastiska paret Fräulein Frauke och John-Paul Bichard. Foto: John-Paul Bichard

SBF_Web-2015-new

Missa inte festivalen i helgen! Foto: John-Paul Bichard

Världens första inbyggda köpcentrum

Retroklädd i höstsol

$
0
0

På hösten tar vi gärna på oss kläder med mättade färger. Johannes och Nathalie åkte ut till Lennartsnäs och visade upp sina vackra kollektioner.  

Bild 1_lowres

Klädd för ritt. Halsduken kommer från Åhléns för 199 kronor. Jumpsuit finns på Miss Candyfloss, 1 010 kronor. Handskarna hittar du på H&M för 199 kronor. Ridspö på Hööks för 79 kronor. Skärp är fyndat på Vintage.

 

 

 

 

 

Bild 4_lowres

Uppsnyggat i stallet. Topp finns på Emmy Design för 1 200 kronor. Byxor hittar du på Miss Candyfloss för 657 kronor. Hjälmen finns på Hööks för 2 599 kronor, även stövlarna för 2 749 kronor.

 

 

 

 

 

Bild 3_lowres

Vi sadlar Wille! Den vackra västen finns på Emmy Design för 1 200 kronor, även blusen för 900 kronor och byxorna för 1 300 kronor. Stövlar kan du köpa på Hööks för 2 749 kronor.

Fotograf Emmelie Åslin, Modeller Johannes Harg och Nathalie Bergström. Tack till Stall Lennartsnäs för att vi fick komma till er fantastiska sekelskiftesgård och göra fotograferingen. Samt till hästarna Wille (Walk the line) 9 år och Picke 23 år.

Mera fint mode här!

Besök vår webbsida

Hojar och vrålåk

På utflykt till Vänersborg

Viewing all 2076 articles
Browse latest View live