Quantcast
Channel: Minnenas Journal
Viewing all 2076 articles
Browse latest View live

Min midsommar med prins Wilhelm

$
0
0

Kerstin Lundberg i Nyköping berättar om glada sommarminnen med prins Wilhelm på Stenhammar. – Midsommardansen pågick till sen kväll, skriver Kerstin.

OFÖRGLÖMLIGT. Artikelförfattaren Kerstin Lundberg och till vänster hennes engelska väninna Patricia som aldrig glömde den folklige  prinsen Wilhelm på Stenhammar. Slottets tornspiror i bakgrunden.

OFÖRGLÖMLIGT. Artikelförfattaren Kerstin Lundberg och till vänster hennes engelska väninna Patricia som aldrig glömde den folklige
prinsen Wilhelm på Stenhammar. Slottets tornspiror i bakgrunden.

Midsommarafton 1953, 1954 och 1955 firade jag och min make vid Stenhammars slott som är beläget utanför Flen i hjärtat av Södermanland. Slottet ägs av kung Carl XVI Gustaf, men var i början av 1950-talet bostad åt prins Wilhelm, hertig av Södermanland.

Firandet började redan tidig eftermiddag med att prinsen bjöd alla underlydande, både barn och vuxna, på stort kaffekalas, framdukat på långbord på gårdsplanen.

Därefter startade ett festtåg från slottet till en vacker ekbacke, knappt en kilometer bort, som Flens IF hade förvandlat till en mindre festplats med dansbana och givetvis en praktfull midsommarstång.

Prinsen gick i täten bredvid en fanbärare och några spelemän. Flera i tåget bar folkdräkter så det blev ett färggrant följe.

Väl framme vid festplatsen bjöd prinsen chevalereskt upp en kvinna, klädd i hembygdsdräkt, till första dans. Musikkapellet klämde i med Sjömansvals som prins Wilhelm hade skrivit texten till.

Efter bara ett varv stannade paret upp (och jag passade på att knäppa bilden). Med ett solvargsgrin gjorde prinsen en svepande, inbjudande gest mot de många åskådarna och ropade:

FESTTÅG. På väg att fira midsommar på Stenhammar 1955.

FESTTÅG. På väg att fira midsommar på Stenhammar 1955.

”Ska ni låta mig dansa här ensam på självaste midsommarafton? Nej, kom opp och gör mig sällskap. Här är gott om plats.”

Vi var många som åtlydde uppmaningen och dansen pågick till sen kväll.

Vid 20-tiden kunde vi se en mindre karavan med svarta, blanka diplomatbilar som körde i riktning mot slottet. Det var troligen privat inbjudna gäster som skulle inta en egen supé i slottet.

Just det här året, 1955, hade jag besök av Patricia, en engelsk väninna. Jag ville gärna visa henne ett svenskt midsommarfirande och bjöd henne att följa med till Stenhammar.

Att en kunglig person valsa omkring på en lantisdansbana tillsammans med ”vanliga dödliga” gjorde ett starkt intryck på henne.

Trots att det har gått 60 år kommer hon fortfarande i brev ihåg hur stor hon tyckte den här midsommaren hade varit.

När prins Wilhelm avled 1965 på Stenhammar sörjdes han av hela bygden.

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder


Rut mjölkade 3 gånger om dagen

$
0
0

Tre gånger om dagen. Detta är min mamma Rut Larsson som bodde största delen av sitt liv på Stommen Edåsa, nu i Skövde kommun. På bilden från mitten av 1950-talet mjölkar hon kon 301 Blacka. Alla kor mjölkades tre gånger om dagen strax efter kalvning. Om det var en kalvning på sommaren när korna var på bete så mjölkades kon där. 

Inskickat av Ingrid Svahn, Skövde

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder

Has anybody here seen Sweden?

Lilian kunde klä sig som en prinsessa

$
0
0

The+Lilian+Look+skiss+gr_n+dr_kt+av+Elizabeth+Wondrak+copy+Kungligaslotten-1.se_lowresSNYGGT MED HUMOR. ”Hon var en sann glädjespridare och hade förmågan att alltid skapa en god och hjärtlig stämning runt sig”, sa kung Carl XVI Gustaf i samband med prinsessan Lilians bortgång 2013.

 

 

 

 

 

The+Lilian+Look+skiss+svartrandig+aftonklänning+av+Elizabeth+Wondrak+foto+Kungligaslotten.se_lowresI år skulle prinsessan Lilian ha fyllt 100 år och det uppmärksammas med utställningen Kläder för en prinsessa – The Lilian Look.

Utställningen visar ett 30-tal plagg som prinsessan Lilian bar under 30 år av kunglig representation i fest och vardag. Plaggen speglar hennes klassiska stil, brittiska rötter och inte minst hennes humor, skriver hovet i en presentation. Många av plaggen är designade av klädskaparen Elisabeth Wondrak i London.

Gilla oss på Facebook

Webbshoppen – fullproppad med nostalgi!

”Här finns det spexiga kläder”

$
0
0

IMG_474om1 IMG_4633

Förra veckan slingrade sig kön lång in till den ståtliga byggnaden vid Musikaliska i Stockholm. Här stod många förväntansfulla och modeintresserade personer och väntade i höstsolen. För nu hade Make it Lasts Modeloppis slagit upp sina portar!

Två gånger om året händer det att designers, stylister och PR-människor öppnar upp sina garderober med vintagekläder och märkesvaror. Det känns som att kläderna kommer direkt från en photo shoot när man ser alla häftiga skor i stora storklekar och unika kläder.IMG_4653 IMG_4658IMG_4695

Alla pengar gick direkt till UNHCR och rummen fylldes snart av shoppingsugna människor. Jag kikade på omgjorda 1940-talsklänningar, spexiga kavajer och 20-talsinspirerade kimonos från klädarkiven.

Det gällde verkligen att tränga sig fram för att nå alla kläder, skor och lådor som stod under borden och innehöll de största fynden. Men visst gjorde jag fynd! En underbar klänning från 1960-talet såldes för 20 kronor, en vit vintagebasker för 10 kronor och en lång vacker vit klänning i fantastiskt bomull för 100 kronor. Med tanke på hur många man såg tåga ut ifrån byggnaden med påsar så kan jag ana att det var jag inte ensam om.

Dessutom var jag riktigt nöjd med att jag äntligen fick använda min svarta vintageklänning och jacka från Independent Kostyms utförsäljning i våras. Perfekt väder!

IMG_4676 IMG_4793

”Vart tionde år vill man ömsa skinn”

Hoppsan – statsminister på besök

$
0
0

Välkommen. Thorbjörn Fälldin var nybliven statsminister efter valet 1976 och gjorde året efter en rundtur i Skaraborg. Den 2 maj besökte han St. Västergården, Källby, och vi hälsade välkommen på trappan. Ett besök som vi aldrig glömmer.

Inskickat av Siv och Gösta Carlsson, Källby

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder

Det ska böjas i tid


Skicka in bilder till nya boken Livet i byn

$
0
0

Bokserien Livet på landet förr fortsätter sin succé. Nu efterlyser vi bilder till nästa års stora bok – Livet på landet förr – Livet i byn. Fotografier som fångar bylivet under 1900-talet.  

Profilerna. Alfred Svensson och Karl Johan Andersson från Torestorp i Västergötland fyllde båda 100 jämnt 1974. Alfreds recept var att ta en nubbe då och då men att avhålla sig från tobak.  Inskickat av Inga-Maj Abrahamsson.

Profilerna. Alfred Svensson och Karl Johan Andersson från Torestorp i Västergötland fyllde båda 100 jämnt 1974. Alfreds recept var att ta en nubbe då och då men att avhålla sig från tobak.
Inskickat av Inga-Maj Abrahamsson.

Livet i byn har alltid varit viktigt för alla som vill bygga en gemenskap. Vi har mötts på kyrkbacken, i lanthandeln eller på dansbanan och delat våra liv. Tillsammans har vi skapat något som gör oss beroende av varandra. Med dina fotografier och berättelser vill vi ge detta liv ett ansikte.

Nu söker vi bilder till den 10:e boken av succéserien Livet på landet förr – Livet i byn.

Så sätt i gång att vittja lådor och leta upp dina gamla album med bilder från livet i byn. Tiden får vara hela 1900-talet men bara fram till 1970-talets slut.

 

Gemenskapen. Dansen den går på Västerljungs dansbana i Södermanland. Det är Arvid ”Lacken” Johansson som spelar på dragspelet.  Inskickat av Kerstin Udin.

Gemenskapen. Dansen den går på Västerljungs dansbana i Södermanland. Det är Arvid ”Lacken” Johansson som spelar på dragspelet.
Inskickat av Kerstin Udin.

 

Berätta gärna i stort och smått om dina bilder så att vi kan ge ut ännu en spännande bok om det gamla livet på landet.

Titta gärna på bilderna på uppslaget och få inspiration till att berätta om dina egna minnen.

 

 

 

 

Utflykten. Maj-Lis Hansson och hennes dotter Ulla-Britt har klätt sig fina för att åka från Östanbyn in till Avesta 1960.  Inskickat av Ulla-Britt Hansson.

Utflykten. Maj-Lis Hansson och hennes dotter Ulla-Britt har klätt sig fina för att åka från Östanbyn in till Avesta 1960.
Inskickat av Ulla-Britt Hansson.

Gilla oss på Facebook

Webbshoppen – fullproppad med nostalgi!

Blå blå är kärleken

Familjeidyll från 50-talet

$
0
0

Idyll. Visst är detta en fin bild från ett lantliv som idag är borta. Familjen Alice och Erik Petersson med barnen Maj-Britt och Inga på vagnen bakom hästarna Frej, Mona och Bläsen. Bilden är tagen runt 1950 på gården Harekullen i Gemla utanför Växjö.

Inskickat av Maj-Britt Petersson, Växjö

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder

The Beatles på Drop-in i Sverige

Dessa vackra, gamla bilar

Oj! –är det redan fredag?

En sovsäck av papper


Jag hittade en ny vers i sångboken

$
0
0

Underbar lärare. Köpte sångboken Nu ska vi sjunga på loppis, den där som alla vi äldre hade i skolan och som utkom 1943.

Den väcker många minnen hos mig från sånglektionerna. Om kvarsittningar för jag vägrade lära mig noter och om en sånglärarinna som försökte sätta en obstinat 13 åring på plats.

Men när jag sjunger några låtar på prov så ramlar ett maskinskrivet blad ur boken och se, visste någon av oss att det fanns en fortsättning på Mors lilla Olle? Nä, det gjorde inte jag heller.

Men så här går den:

”Nalle blev lessen och grät, han me,

 lunkade bort och la huvet på sne,

 mor tyckte synd om dem båda två,

 ropa på nallen och sen gick det så:

Olle med nallen i skogen gick

Båda med solsken i sinne och blick

Nalle blev lill-Olles bästa kamrat.

Allting fick sluta som ni ville hat.”

Undertecknat ”Till min raraste klass på Lilla Essingen.

Er sångmagister”

Å, tänk om jag fått ha honom till magister. DÅ hade jag absolut lärt mig noterna!

Inskickat av Gunnel Malm, Julita

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder

Bloggen finns på Land.se

$
0
0

IMG_6568om

Nu är det dags kära vänner!

Bloggen har växt sig stark och vi ska nu flytta till större: följ bloggen Leones Vintage på tidningen Lands stora hemsida Land.se, i sammarbete med Minnenas Journal (WOOPWOOP!!)

Här finns alla nostalgiupptåg, retropyssel, tusentals loppistips och vintageinspiration! Samtidigt finns jag fortfarande kvar på Minnenas Journals redaktion och skriver för fullt för tidningen – precis som vanligt.

Och missa inte allt göttigt som finns på Leones Vintage på FacebookInstagram och Pinterest. Det strömmar in vintageäventyr till den nya bloggen. Så vi ses där!

Leones Vintage: Http://blogg.land.se/leones-vintage/

blogg IMG_6532om

Den slakten var prisvärd

$
0
0

Snart blir det kaffegök. Mina tre bröder och jag är födda i Hagen, Grimeton, Halland. På bilden från 1962 har brorsan Bo hjälpt vår far John (i mitten) och morbror Lars Pettersson med slakten. Båda var jordbrukare och morbror Lars var en mångsidig karl som kunde det mesta. Bland annat cyklade han omkring och slaktade åt folk. Han hade slaktmask med tillbehör i en trälåda på pakethållaren. Det kunde bli flera slaktsupar om dagen och på bilden bjuder han Bo och pappa på en pris snus som han tyckte de hade förtjänat. Sedan blir det kaffegök och kakor inne hos mor i köket.

Inskickat av M. Andersson, Veddige

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder

Slit och släng

Där är ju en glassgubbe

$
0
0

Uppblåst. David Hellstrand och Maja Karlsson i Bergkvara satt och läste boken Fantastiska fordon från förr som bygger på bilder från tidningen Lands och Minnenas Journals läsare. ”På sidan 153 får vi se en Glassgubbe! Vi ropade genast på vår egen Glassgubbe som i ett huj blåste hit. Han är ju en smula uppblåst. Men oj sa han, vad fantastiskt att få se en annan Glassgubbe även om bilden är från 1979.

Tack för en underbar bok. Hela bokserien Livet på landet förr är superbra”, skriver David och Maja som bland annat har en Nostalgimack i Bergkvara.

Inskickat av David Hellstrand, Bergkvara

Gilla oss på Facebook 

Se alla våra fina läsarbilder

Viewing all 2076 articles
Browse latest View live