Quantcast
Channel: Minnenas Journal
Viewing all 2076 articles
Browse latest View live

Bakom Barbro Alvings tuffa fasad: Bangs ständiga kamp mot sin dåliga självkänsla

$
0
0

Världsreporter, krönikör, kvinnosakskämpe, kåsör under signaturen ”Käringen mot strömmen”, radioröst och stridbar radikalpacifist. Barbro Alving blev legendarisk under sin livstid och trettio år efter sin död är hon fortfarande aktuell.

Vem är Sveriges mest inflytelserika journalist genom tiderna? Kandidaterna är många: Louise Flodin, den första kvinna som grundade och fick utgivningsbevis för en tidning men som ingen man ville arbeta under? Eller Anna von Zweigbergk, första kvinnliga journalist att genomföra en intervju (kanske en av de första svenska intervjuerna över huvud taget)? Kanske Jolo eller Vilhelm Moberg (som faktiskt utnämnts till århundradets bästa journalist)? Många skulle nog gärna ge Barbro Alving, mer känd som Bang, det epitetet. Hennes stilbildande reportage från världens oroshärdar gjorde henne till något av en svensk Hemingway och hennes patos och nyfikenhet har inspirerat många – såväl män som kvinnor – till att ta upp pennan och ge sig ut i världen.

Att en av Sveriges mest berömda reportrar genom tiderna skulle syssla med skrivande föll sig ganska naturligt. Mamma Fanny var medarbetare i humoristiska Strix och utgav flera romaner under pseudonymen Ulrik Uhland. Pappa Hjalmar var lärare och språkforskare i nordiska språk, med bland annat en hyllad översättning av de isländska sagorna på sitt CV. När Barbro Alving föddes i Uppsala i januari 1909 fanns det alltså en god litterär grund att stå på. Det var en barndom som enligt henne själv var full med skratt, då de liberala föräldrarna omhuldade en viss typ av vass humor. ”Sällan har det skrattats så mycket åt så lite av så få som i det alvingska hemmet” skrev hon vid ett tillfälle.

Ändå var barndomen bitvis olycklig för den blivande världsreportern. Den stundtals råa jargongen tärde på den då känsliga Barbro och självförtroendet blev inte bättre av de glasögon hon tvingades bära från tre års ålder. Hon hade även problem med vikten och led troligen av det vi numera kallar ätstörningar. En tid i tonåren var hon till och med inlagd på sjukhus för att gå ner i vikt, men såsom käring mot strömmen redan då skrevs hon ut vägande mer än vid inskrivningen. Anledningen stavades de kalvstekssmörgåsar som de andra intagna smugglat över åt henne. Ovanpå detta hade den blivande Bang identitetsgrubblerier och kände sig som en pojkflicka och kanske var det därför hon ofta kände sig ensam och utanför gentemot klasskamraterna. Vad gällde hennes yrkesval fanns det däremot inte den minsta osäkerhet utan redan som elvaåring hade hon bestämt vad hon ville göra med sitt liv. Hon skulle bli journalist!

KRIGSKORRE. Bang på reportage under finska vinterkriget 1939.
KRIGSKORRE. Bang på reportage under finska vinterkriget 1939.

På hennes tid fanns dock inga journalisthögskolor utan vägen till yrket gick via praktisk övning. I Barbro Alvings fall skedde det med en volontärtjänst på Stockholms Dagblad direkt efter avslutad student från Whitlockska Samskolan. Här fick hon dela kontor med den äldre och erfarna Ella Taube som tog henne under sina vingar och fostrade henne i yrket. Det var en perfekt start för Barbro; Stockholms Dagblad hade just breddat sig och riktade sig numera också till kvinnor och här rymdes även litteratur och konst utöver rena nyheter. Det var också här som hon tog sin berömda signatur. Det sägs att den skapades redan första dagen, då hon av redaktören avkrävdes något att underteckna sina texter med. Hon blev beordrad att inte ta något avancerat, såsom till exempel Kar de Mumma eller Quelqu’une (Märta Lindqvist) så hon gjorde det enkelt för sig och sammanförde de två första och de två sista bokstäverna i sitt namn.

På Stockholms Dagblad drillades hon i konsten att författa insändare, sätta rubriker och skriva artiklar. Här fick hon också övning i den inte lika vördnadsfulla konsten att dricka alkohol, vilket var något hon likt många reportrar skulle ta hjälp av för att stilla sin osäkerhet. Efter lärlingsperioden på Stockholms Dagblad anställdes hon på kvinnotidningen Idun som redaktionssekreterare och filmrecensent. Hon hade tidigt lärt sig att älska film och under signaturen Miss Bio skrev hon mängder av uppskattade och stilbildande recensioner. Det var emellertid på nästa arbetsplats som hon skulle göra sig ett namn för hela svenska folket och även i delar av utlandet: Dagens Nyheter.

Det började med ett sommarvikariat 1934 som sedan mynnade ut i en anställning som skulle vara i 25 år. På DN passade Bangs personliga stil, som bland annat innehöll ett för tiden ovanligt framträdande berättarjag, perfekt, dåtida chefredaktören Sten Dehlgren förespråkade just en sådan stil. Bang hade länge drömt om att bli flygande reporter, att få åka runt i världen och rapportera från världshändelserna, och här fanns resurserna att låta henne ägna sig åt det. Det var här som hon skulle skapa många av sina odödliga berättande reportage. Genombrottet var däremot inte omedelbart utan det tog två år av en ganska anonym tillvaro på Klarakvarterens pärla innan hon slog igenom stort med sitt reportage från de olympiska sommarspelen i Nazityskland.

LYCKLIG UPPVÄXT. Jag hade en lycklig uppväxt, sade dottern Ruffa om sin barndom med mamma stjärnreportern.
LYCKLIG UPPVÄXT. Jag hade en lycklig uppväxt, sade dottern Ruffa om sin barndom med mamma stjärnreportern.

Premisserna var av ett annorlunda slag: en av idrott ointresserad Bang i den unga åldern av 27 år åkte ner till Tyskland för att skildra vad hon såg. Det blev ett fantastiskt stycke personlig journalistik som älskades av läsarna hemma i Sverige. Hon beskrev här sina tankar, känslor och upplevelser, sin oro över nazismen och hon berättade om och levandegjorde de människor hon mötte, de vanliga tyskarna runt omkring henne. Hon fick sedermera kritik för att reportagen var alldeles för snälla, att kritiken av Hitler och nazismen framstod som alltför mild. Men hon försvarade sig väl med att hennes roll aldrig var att skildra politik utan att, som hon skrev, ”förmedla stämningen kring spelen och viktigare resultat”. Hon hävdade också att Berlin vid tillfället var en vänlig stad, då Tysklands många framgångar bidrog till en känsla av glädje och generositet bland befolkningen. Reportagen blev hur som helst väldigt uppskattade och med ens var Bang Sveriges största reporter.

När hon sattes att bevaka viktiga händelser fick det ibland nästan lika stora rubriker som de händelser hon rapporterade om. Och de var många: två år efter de olympiska spelen skildrade hon det historiska mötet mellan Hitler och Mussolini. Samma år var det Münchenkris och en på skrivmaskinen hårt knattrande Bang befann sig i Tjeckoslovakien och rapporterade om Hitlers katt-och-råtta-lek med Chamberlain. Tidningen tackade och tog emot och marknadsförde henne som en celebritet i sin egen rätt – var det sensationella händelser någonstans i världen så var Bang där med sin skrivmaskin.

Men även på den privata fronten hände omvälvande saker. Det glada bohemliv hon levde på Stockholms krogar ledde till att hon plötsligt fann sig gravid med den då gifte tecknaren Birger Lundquist. Kutym för ogifta kvinnor vid denna tid var att, som det hette, ”åka till Oslo”, det vill säga göra abort i grannlandet. Men Bang hade ingen tanke på det utan födde sitt barn som ogift kvinna. Det var ytterst ovanligt och Bang blev därmed en föregångare och gav namn åt många så kallade ”bangbarn”, det vill säga barn till ogifta mödrar. Bangbarnet var inget man skulle skämmas för utan något att vara tacksam för och många svenska kvinnor lät sig genom Bang övertygas om att det var i sin ordning att vara ogift mor och i en del fall även ensamstående mor. Ovanligt var också Bangs beslut att flytta samman med en kvinna, den adliga Loyse Sjöcrona. Det blev också Loyse Sjöcronas uppgift att sköta dottern Ruffa under Bangs många arbetsresor världen över. Även fadern var med i bilden och hälsade på dottern emellanåt. Som med så mycket annat var Bang alltså långt före sin tid, ibland flera decennier.

PARTNER. Med livskamraten Loyse Sjöcrona levde Bang i ett för sin tid ovanligt förhållande.
PARTNER. Med livskamraten Loyse Sjöcrona levde Bang i ett för sin tid ovanligt förhållande.

Utöver familj och arbete var Bang starkt engagerad i fredsrörelsen. Detta hade börjat 1935, efter det att hon bjudits hem av Elin Wägner som hon lärt känna på Idun. Bang beundrade henne mycket och inspirerad av Elin Wägner blev hon en stridbar aktivist och feminist. En schism uppstod dock mellan dem efter Barbro Alvings reportage från finska vinterkriget, då hon inte kunde låta bli att dras med i den finländska entusiasmen – någon gräns för hennes pacifism fanns det. Men de förblev trots detta vänner och det var Bang som efter Elin Wägners död blev utsedd till att skriva hennes biografi. Detta tyngde henne under många år eftersom hon aldrig lyckades slutföra uppdraget. Slutligen resignerade hon och gav bort allt material till Ulla Isaksson och Erik Hjalmar Linder. Denna oförmåga att skriva större arbeten var genomgående under hela hennes liv. Det hon behärskade bäst var i stället reportaget och kåseriet. Som kåsör blev hon mest känd under signaturen ”Käringen mot strömmen” i Vecko-Journalen.

Fredsarbetet satte spår hos Bang vad gällde både privat- och arbetsliv. När dåvarande chefen på Dagens Nyheter, Herbert Tingsten, talade sig varm för Atlantpakten och anskaffandet av svenska kärnvapen kunde Bang inte stanna kvar på tidningen, trots att de var goda vänner. Hennes fredsiver gjorde att hon 1956 tillbringade en månad i Långholmens centralfängelse på grund av vägran att delta i civilförsvarsövningar. Även om det bitvis var påfrestande för denna fritt flygande fågel att sitta mellan fyra väggar förde det ändå med sig något positivt, i form av boken Dagbok från Långholmen, en samling artiklar skrivna under tiden som frihetsberövad.

Ute från fängelset fortsatte Bang att rapportera från världshändelser och hennes texter togs emot lika villigt, oavsett om de gällde Ingo som mötte Floyd i USA, Eichmanrättegången i Israel, Pragvåren eller Vietnamkriget. Ovanpå detta var hon även en uppskattad radioröst och föredragshållare. Det var för övrigt som radiopratare som många svenskar stiftade sin förs­ta bekantskap med Bang, detta då DN vid tillfället inte var lika rikstäckande som i dag. Hennes sommarprogram var mycket uppskattade och än i dag är det många som efterfrågar gamla radioprogram av Bang. Hennes mörka, säregna röst, full av allvar och humor, gick rakt in i de svenska lyssnarnas hjärtan.

Det var därför många som blev bestörta när hon till slut tystnade. Givetvis var det ofrivilligt: när afasi som resultat av en stroke drabbade henne 1982 hindrade det henne från att både tala och skriva. För en som byggt hela sitt liv på ord var det en katastrof. Däremot tog det inte knäcken på henne utan sin humor bevarade hon in i det sista, liksom lusten att resa. Inte långt före sin död 1987 besökte hon Paris med dottern Ruffa. Att hon samtidigt med sitt hektiska yrkesliv ändå lyckades upprätthålla en bra relation med sin dotter är imponerande. Ruffa själv menade att hon haft världens bästa uppväxt.

Många har försökt uppnå den kvalitet Bang besatt men även om det finns efterföljare fanns det bara ett original. Den som läser en Bangtext vet genast vem som suttit bakom skrivmaskinen, något som knappast kan sägas om många andra världsreportrar. Ändå var det inte alltid som det gick lätt att skriva. Förutom problem med alkohol brottades hon också med skrivkramp och prestationsångest som bottnade i en dålig självkänsla. Ibland var det som om hon fortfarande var den där osäkra tonåringen med viktproblem och identitetsgrubblerier. Tröst i livet fann hon i sin familj men även i sin kristna tro. Hon hade visserligen gått ur Svenska kyrkan 1952 på grund av dess motstånd mot kvinnliga präster men sju år senare konverterade hon till katolicismen. Att bli katolik kan med tanke på kyrkans inställning till kvinnligt prästerskap ses som motsägelsefullt. Men som med så mycket annat så struntade Bang i konventionerna och gjorde vad som kändes rätt för henne, oavsett vad omvärlden ansåg. Det är den inställningen som gör att hennes reportage fortfarande läses och lär så göra en lång tid framöver.

SKRIVKRAMP. Bang på resa 1947. Hon jobbade ständigt men det gick inte alltid lätt. Bang brottades med skrivkramp.
SKRIVKRAMP. Bang på resa 1947. Hon jobbade ständigt men det gick inte alltid lätt. Bang brottades med skrivkramp.

Hon blev Sveriges Hemingway

Namn: Barbro Alving (1909–1987).
Familj: Livskamraten Loyse Sjöcrona (1896–1989), dottern Ruffa Alving (1938–2015).
Karriär: Född i Uppsala, journalist och författare. Började som volontär på Stockholms Dagblad, 25 år på Dagens Nyheter där hon blev stilbildande med sina reportage från krigshärdar och stora nyhetshändelser. En svensk Ernest Hemingway som levde hårt och brottades med skrivkramp och livsångest.
Folkkär: Beundrad och älskad också för sina radioprogram och för modet att våga gå mot strömmen.
Läs mer: Beata Arnborg: Krig, kvinnor och gud – en biografi om Barbro Alving (Atlantis).

80 ÅR SEDAN. Sommarolympiaden 1936 i Berlin. Den svenske brottaren Rudolf Svedberg får olympiskt guld i grenen grekisk-romersk stil 72 kilo. Tyska funktionärer och olympiska idrottsmän på prispallen gör hitlerhälsningen.
80 ÅR SEDAN. Sommarolympiaden 1936 i Berlin. Den svenske brottaren Rudolf Svedberg får olympiskt guld i grenen grekisk-romersk stil 72 kilo. Tyska funktionärer och olympiska idrottsmän på prispallen gör hitlerhälsningen.

Bang om OS-invigningen i Berlin 1936

”Där kommer egyptierna i sina röda fezer, nej, armarna stannar där de är. Afghanistan, ja. Argentinarna som ser ut som styrmän på långtradare – nej. Australien likaså. Belgien håller sina halmhattar lugnt i handen, det första ledet ser ut som en rad hyggliga postexpeditörer, men lilla Bermuda tycker tydligen om diktatur, Bolivia likaså. Brasilien sätter stopp för Hitlerhälsandets rad, och applåderna mattas automatiskt. /…/ Men i svenska truppen höjs bara en arm, det är en fotbollskille, som hittat någon bekant i publiken, och den hälsningen är svensk. Den betyder ”tjena”.”
(Ur reportaget i Dagens Nyheter)


Tuffa badbrallor, killar!

$
0
0

Bad vid ”gubben”.  Tre badande killar vid badplatsen Gubben 1926. Badplatsen finns i Brevens bruk och namnet anger att det bara var män som badade där. Ibland gick de direkt till badet från ett smutsigt gjuteri- eller verkstadsjobb. Idag finns ett nytt badhus här dit alla är välkomna!
Inskickat av Gunni Sjöö, Finspång.

Äntligen – dags för utflykten

$
0
0

Väntar på färjan. Finklädda och förväntansfulla husmödrar från Hallsta och Bäck i Indal som ska åka på sin årliga sommarutflykt. Här väntar gänget på färjan som ska ta dem med till Alnö utanför Sundsvall. Året är nog 1948, då fanns det ingen bro dit.
Inskickat av Kerstin Jonsson, Indal.

Nu blommar fikat i Näsum

$
0
0

Pajas är med. Fikastund under blommande körsbärsträd i Nordanvik, Klagstorps by, Näsum. Året är cirka 1950. Tjejen till häst i bakgrunden heter Lena och vid bordet sitter Sven, Bertha och Brodde Almer samt en gäst. Dessutom foxterriern Pajas. Visst kan man bli kaffetörstig för mindre?
Inskickat av Lena Eriksson, Alfta.

Så bytte Skåne ansikte på 60 år

$
0
0

Vi har sett många dramatiska förändringar när Minnenas Journal visat bilder från förr och nu. Men frågan är om inte detta tar priset.

NU. Cirka 60 år senare har Malmö expanderat kraftigt och Fosie är en integrerad stadsdel i den sydöstra delen av staden. Miljonprogrammets hyreshus byggdes på åkrarna och den gamla landsvägen har blivit en stadsgata, omgiven av parkmark och planteringar, och full av trafik.
NU. Cirka 60 år senare har Malmö expanderat kraftigt och Fosie är en integrerad stadsdel i den sydöstra delen av staden. Miljonprogrammets hyreshus byggdes på åkrarna och den gamla landsvägen har blivit en stadsgata, omgiven av parkmark och planteringar, och full av trafik.

I början av 1950-talet reste botanikprofessorn vid Lunds universitet, Henning Weimarck, runt i Skåne med sin 15-årige son Gustav. De ville dokumentera det skånska landskapet som då, efter andra världskriget, började förändras i takt med växande städer, bilism och stordrift. Weimarck brann för landskaps- och naturvård och var orolig för utvecklingen. Hade han fog för sin oro? Ja, döm själva när ni tittar på de här två bilderna som är tagna från samma plats i Malmö med ungefär 60 års mellanrum. Det är fotografen Sven Persson som tagit den nya bilden. Tillsammans med biologen Per Blomberg blev han intresserad av Weimarcks 4 000 bilder som legat glömda i olika arkiv. Persson och Blomberg reste i Weimarcks fotspår och tog bilder från samma platser som föregångarna. Resultatet är häpnadsväckande och kan studeras i sin helhet i den prisbelönta boken Skånes landskap i förändring (Swelo). Det hävdas ibland överdrivet att en ”bild säger mer än tusen ord”, men i det här fallet är det bara att hålla med det gamla ordspråket. Den dramatiska förändringen av landskapet hade varit svår att förstå utan dessa bilder.

UNIKA JÄMFÖRELSER. I boken Skånes landskap i förändring får du unika, jämförande bilder på hur den nya tiden stöpt om landskapet. Läs mer om boken på www.swelo.se.
UNIKA JÄMFÖRELSER. I boken Skånes landskap i förändring får du unika, jämförande bilder på hur den nya tiden stöpt om landskapet. Läs mer om boken på www.swelo.se.

Anders Franzén räddade Vasa åt eftervärlden

$
0
0

Den 25 augusti 1956 fick Anders Franzén lön för mödan. Då lyckades han lokalisera vart Vasa hade sjunkit på sin katastrofala jungfrufärd den 10 augusti 1628. Efter år av arkivforskningar och lodningar fann han henne utanför Beckholmen i Saltsjön.
Anders Franzéns intresse för gamla vrak väcktes ute på Dalarö där han tillbringade sin barndoms somrar. De gamla fiskarna visste, genom muntliga berättelser, var vraket av regalskeppet Riksäpplet låg, som sjönk utanför Dalarö 1676. Det satte fart på Anders fantasi och bestämde hans yrkesbana. Han förstod ganska snabbt att skepp som sjunkit i Östersjöns bräckta vatten var näst intill intakta.
Han tillbringade många timmar i gamla arkiv och lärde sig att behärska gammalsvenska.  Kring 1950 hade han en lista på ett dussintal vrak som var värda att titta närmre på. Ett av dem var regalskeppet Vasa. Från 1954 var han helt uppslukad av att hitta Vasa inom Stockholms hamnområde och uppfann ett ”propplod” som kunde ta träprover ur vraken. Och en dag 1956 fick han napp.
Det väckte till en början ingen större sensation, ingen tyckte att ett fuskbygge var något att lägga energi på. Men han gav sig inte och lobbade hos kungar och andra potentater och fick tillslut igång ett bärgningsprojekt. Bärgningen fullbordades då Vasa bröt vattenytan 24 april 1961 och världens enda bevarade 1600-tals skepp hade hittat hem.
Anders Franzén visade att även ett misslyckande kan vändas till succé. När han lyckades få upp Vasa ur böljorna 333 år efter den vådliga seglatsen förvandlades hon från vrak till ett turistmål i världsklass.

Stolta bärgare. Per Edvin Fälting och Anders Franzen på väg ut till det bärgade Vasaskeppet.
Stolta bärgare. Per Edvin Fälting och Anders Franzen på väg ut till det bärgade Vasaskeppet.

60 år sedan han hittade Vasa

Namn: Carl Gustaf Anders Franzén.
Född: 23 juli 1918 i Stockholm.
Död: 8 december 1993 i Stockholm.
Yrke: Marintekniker, amatörforskare och professor 1992.
Känd för: Lokaliserade regalskeppet Vasa 1956 och såg till att hon bärgades 1961.

Tillbaka till dåtiden – hur lätt som helst!

$
0
0

I Göteborg finns ett ovanligt museum där du kliver rakt in i 50- och 60-talens vardagsrum. Och det är tillåtet att provsitta möbler och bläddra i klassiska tidningar. Häng med!

Eldsjäl. Gunndel Hedlund öppnar dörren till svunna tider.
Eldsjäl. Gunndel Hedlund öppnar dörren till svunna tider.

Lite i skymundan i stadsdelen Gamlestaden i Göteborg ligger ett ovanligt museum som berättar precis hur det var på 50- och 60-talen. Det är inget traditionellt ställe med rep som markerar hur nära föremålen du får gå. Inga ”rör ej”– skyltar eller stränga vakter som ser till att inget otillbörligt inträffar. Nostalgicum är något så ovanligt som en utställning där du själv deltar i allt spännande som utspelas framför dina ögon. Det är hit mor- eller farfar kommer och lätt fäller en glädjetår inför storögda barnbarn som undrar vad de har hamnat. Liksom en variant av filmserien Tillbaka till framtiden.
Här kan du sätta dig i den populära Fladdermusstolen samtidigt som du tar tag i ett gammalt nummer av Bildjournalen och begrundar den tidens märkvärdigheter. Du tågar in i dåtidens vardagsrum. Här finns TVn som snabbt förvandlades till viktigaste prylen. Det var tiden då folk till och med satt och såg på testbilden eller fastnade för det kanske bästa aprilskämtet någonsin när Kjell Stensson övertygade många om att en nylonstrumpa framför bilden trollade fram färg-TV.

Fladdermus. En fåtölj för sköna stunder med en bok, kanske?
Fladdermus. En fåtölj för sköna stunder med en bok, kanske?

Det är en annorlunda utställning där du får prova klassiska Aqua Vera-rakvatten eller parfymen 4711. En violpastill att stoppa i munnen och suga på när alla dåtidens favoriter från hela världen passerar i revy på väggarna. Det är både svensk och utländsk dåtid som spelas upp. En historielektion helt utan pekpinnar. Vi tittar in i ett flickrum. Här sitter tonårstjejen i stärkt underkjol vid toalettbordet, och idolbilder med Elvis Presley, Tommy Steele och James Dean på väggarna. Pojkarna har också sitt fastän med andra premisser.

Idoler. Elvis, Göingeflickorna och Spotnicks var några av våra idoler och rockringen kom väl till pass.
Idoler. Elvis, Göingeflickorna och Spotnicks var några av våra idoler och rockringen kom väl till pass.

Du kan också prova tidstypiska kläder, möta duffelklädda siskor och böss i dåtidens trånga jeans. Här finns skyltar med korta fakta som berättar om speciella händelser som Ingos matcher, flower power  och månlandningen.
Med eldsjälen Gunndel Hedlund som ciceron går vi runt. Plötsligt stannar vi till vid ett bord där det står en klassisk svart bakelittelefon med fingerskiva.
– Här blev jag stoppad av en ung grabb i tioårsåldern som frågade vad det där var för något och hur den fungerade. Jag berättade vad det var och sa till honom att han själv fick försöka lösa problemet.

Före mobilen. Bakelittelefonen med sin fingerskiva fanns i de flesta hem.
Före mobilen. Bakelittelefonen med sin fingerskiva fanns i de flesta hem.

Pojken, telefonfödd i mobilåldern, gick bet på lösningen. Han såg lätt skakad ut när Gunndel förklarade hur telefonen fungerade. Idén till Nostalgicum började långt före Gamlestaden. Eldsjälen Gunndel Hedlund och hennes gelikar var i gång redan 1996 i föreningen Kretsloppet uppe i Stenungsund. Här var de en gratis fristående resurs till kommunen och erbjöd människor i arbetslöshet eller långvarig sjukskrivning en chans att börja om och finna vägar till att få ett jobb. Materialet till utställningen kommer från vanligt folks vindar, garderober och vrår.

Kändisar. År 1957 läste vi gärna om Romy Schneider och Karlheinz Böhm i romantiska filmen Sissi.
Kändisar. År 1957 läste vi gärna om Romy Schneider och Karlheinz Böhm i romantiska filmen Sissi.

Gunndel med aldrig sinande entusiasm berättar om hur håglösa ungdomar förvandlades när de fick något att ta tag i. 2009 öppnade föreningen det unika museet i Göteborg och två år senare second hand-butiken Coco Chanel med tillhörande syateljé. Hit kan vem som helst komma och få hjälp att skapa ett nytt plagg.

Ljuv musik. Välj och vraka bland tidens hits i en riktig jukebox.
Ljuv musik. Välj och vraka bland tidens hits i en riktig jukebox.

I bottenvåningen finns kaféet Dagny. I ena hörnet av serveringen står en stor jukebox. En ”Wurtzer Stereofonic” fylld med EP-skivor av popartister från dessa årtionden. En krona, ett gjort urval och snart hörs ljuv musik ut i lokalen.

Nostalgicum har inte samma läge som de flådiga museerna inne i stans centrum. Gunndel & Co kämpar för att hålla denna kulturskatt ovanför vattenytan. Så därför är det på plats att de kulturstyrande i stan lyfter sina blickar österut och ger dem lite stöd. Det är något många nostalgiker i hela landet skulle uppskatta.
Läs mer på: nostalgicum.wordpress.com

Nu klämtar klockan för rökarna: Då blossade vi överallt

$
0
0

Det var modernt, tufft och tryggt att röka. Gärna nära barnen och i bilen. Vi gör en resa genom tobaksdimmorna och minns utan saknad en tid när det blossades överallt.

Sommaren 2005 blev det förbjudet att röka på restaurang och nu diskuteras förbud på uteserveringar, lekplatser och i andra miljöer. Dessutom ska tobaksvarorna gömmas undan i de flesta butiker. Allt för att de cirka 10 procent av befolkningen som fortfarande röker varje dag ska fimpa eller röka mindre.
Motivet är gott. Enligt Socialstyrelsen dör årligen 12  000 personer på grund av rökning, cirka 200 dödsfall årligen beror på passiv rökning.
”Rökning är den riskfaktor som står för den största andelen av den totala sjukdomsbördan i Sverige näst efter högt blodtryck som i sig även har tobaksbruk som en riskfaktor. Varannan som röker dör i förtid av sin rökning och förlorar i genomsnitt tio år av sin förväntade livstid”, skriver Folkhälsomyndigheten.

I reklamen. Vad sägs om en mysig stund med räkor och cigaretter. (1969)
I reklamen. Vad sägs om en mysig stund med räkor och cigaretter. (1969)
I reklamen. ”Jag har också gått över till Prince”, blev en legendarisk slogan. (1970)
I reklamen. ”Jag har också gått över till Prince”, blev en legendarisk slogan. (1970)

Sådana mördande fakta stod inte i centrum under en tid när vi rökte överallt. Långt in på 1970-talet, åtminstone, blossade vi vid köksbordet, i bilen, på jobbet och nära barnen. Kändisar ”gick över till Prince” i annonserna och politiker som Olof Palme tände gärna en Kent framför pressfotografernas kameror.
För kvinnor blev cigaretten en bit in på 1900-talet ett tecken på frigjordhet. I filmens värld hade stjärnor som James Dean alltid en cigarett i mungipan. Pipa blev en symbol för trygghet och godmodighet, tänk Thorbjörn Fälldin. Cigarren gav en aura av myndighet och pondus, tänk Winston Churchill.
Kort sagt var det många förebilder som bolmade – rökningsmotståndarna var få och fick väl inte luft under vingarna förrän de vetenskapliga rapporterna blev så många att inte ens tobaksindustrin kunde argumentera emot längre.

I dag har Sverige relativt sett färre rökare än andra jämförbara länder vilket bland annat beror på snustraditionen. Frågan om snuset ska jagas lika hårt som cigaretten är omdiskuterad. Döm själv!

Hos kungen. Gustaf V var en inbiten rökare som plockade fram cigaretten överallt. (1940-tal)
Hos kungen. Gustaf V var en inbiten rökare som plockade fram cigaretten överallt. (1940-tal)

10 fakta om tobak genom tiderna

Rökning är känt sedan flera tusen år tillbaka i Sydamerika. De förste européer som kom i kontakt med tobak var sannolikt Columbus och hans män när de anlände till Bahamas 1492.
Cigarettrökningen fick fart i slutet av 1800-talet när tillverkningen mekaniserades. Den svenska uppfinningen av säkerhetständstickan gjorde rökandet enklare.
Under åren 1920–45 stod det svenska, statliga tobaksmonopolet för tio procent av statens inkomster.
Tobaksbolag som Philip Morris ville få fler att börja röka och sponsrade till exempel den populära serien Lucy Show i TV på 1960-talet.
För 50 år sedan rökte 50 procent av alla män och 10 procent av kvinnorna i Sverige. Idag är det 9 procent av männen och 11 procent av kvinnorna som röker varje dag.
1957 dog filmstjärnan Humphrey Bogart i lungcancer och 1964 visade Terry-rapporten på ett samband mellan cigarettrökning och lungcancer, vilket uppmärksammades stort.
År 1977 blev det obligatoriskt med varningstext på tobakspaketen.
Under 1990-talet förbjöds rökning på tåg, flygplan och skolgårdar. Arbetsplatser blev efterhand helt rökfria.
På gymnasiets årskurs två röker 28 procent av pojkarna och 29 procent av flickorna varje dag, nästan varje dag eller ibland. Siffrorna är de lägsta sedan mätningarna startade på 70-talet.
Cirka 26 procent av den vuxna manliga befolkningen i Sverige och 6 procent av den kvinnliga snusar dagligen eller ibland.


Strömmar av kärlek i Västerdalälven

$
0
0

ROMANTISKT. Marianne Strutzenblad berättar om sina föräldrars cykelutflykt sommaren 1937: ”Sven och Lisa Danielsson sitter här på en sten i Västerdalälven och njuter av livet. Två år senare blev det bröllop i Silvbergs kyrka i Dalarna. Tala om strömmar av kärlek”!
Inskickat av Marianne Strutzenblad, Koppslahyttan.

Lars har unik samling av transistorradior: ”Jag lyssnade och var såld direkt”

$
0
0

Lars Jonsson samlar på transistorradior och har 550 stycken hemma i en stuga i byn Huljen utanför Sundsvall. Han gillar designen med sina många former och färger.
– Jag blev frälst redan som nioåring, berättar Lars.

LARS FÖRSTA. Lättklädd, tidstypisk reklam för en Conserton transistorradio.
LARS FÖRSTA. Lättklädd, tidstypisk reklam för en Conserton transistorradio.

Under ett skollov i fjällen 1958 fick unge Lars, 9, plötsligt höra musik utanför den strömlösa sportstugan. Familjen fick besök och gästerna hade med sig transistorradion Conserton Max.
– Jag lånade den och lyssnade. Efter det var jag såld och ett livslångt intresse var väckt, berättar Lars. Hans pappas kompis hade radioaffär i Sundsvall och där fick han så småningom uppdraget att testa olika transistorradior i glesbygd för att se om dom fungerade. För intjänade pengar kunde Lars som 13-åring köpa sin första egna radio för en summa som motsvarar runt 3 700 kronor idag.

Det nya med transistorradion var att den gick på vanliga ficklampsbatterier och att transistorerna, som ersatte de gamla elektronrören, var mycket mindre. Därmed kunde de gamla otympliga ”radiomöblerna” ersättas med behändiga apparater som kunde tas med överallt. Utvecklingen kan jämföras med datoriseringen där små mobiltelefoner idag ersätter både radioapparater, kamera, dator och telefon. Transistorradions gyllene era sträcker sig mellan 1954 och slutet av 1960-talet, menar Lars. Då var modellerna som fränast. Först ut var Regency TR-1 som tillverkades i USA och som lanserades 1954. Det var en liten, ganska oansenlig apparat, men sen tog kreativa designers tag i produkten och efterhand kom det ut oräkneliga modeller. Ni ser några exempel här bredvid.
– Man försökte efterlikna bilens instrumentbräda, säger Lars som ett exempel. Även Stig Lindberg, mest känd för sin keramik, designade både transistor- och TV-apparater. Modellerna med sina djärva former och färger kunde heta olika, men det behövde inte vara olika tillverkare. Stora företag som Philips gav sina produkter olika namn, berättar Lars. Han hittar sina apparater på auktioner, på internet och via kontakter. Likasinnade hör av sig till Lars både för att sälja och för att få sina egna apparater värderade. Han svarar så många han hinner. Intresset är stort.
– Jag har ställt ut på Kulturmagasinet i Sundsvall och det kom rekordmånga besökare, säger han.

NUMMER ETT. En Regency TRI-1, den första transistorradion som kom 1954.
NUMMER ETT. En Regency TRI-1, den första transistorradion som kom 1954.

Människor minns inte bara själva prylen, såklart, utan också alla fantastiska stunder som lyssnare, till exempel ishockey-VM i Colorado Springs 1962 då Hyland vrålade ”pucken glider in i måååål” och Sverige blev världsmästare.
– Som samlare träffar man människor i olika miljöer och med olika minnen, det är bland det roligaste med den här hobbyn, säger Lars. Lars äger en komplett PV modell 1960 och när han kör omkring med den har han ofta ett par transistorradior med sig. Det är ett bra sätt att inleda samtal.
– Min fru Karin brukar säga att jag aldrig har lämnat 60-talet, säger Lars. Han har också en fin samling stenkakor av äldre datum. Amerikansk jazz från 20- och 50-tal och gamla inspelningar med svenska bondkomiker tillhör favoriterna. Träffa människor, säger du. Vad är det mer som gör det så kul att samla?

Lars funderar en stund och säger sen:
– Det ger tillfredsställelse att muta in ett område där man själv bestämmer och kan ordna och dona. Man blir harmonisk. Genom att läsa broschyrer och artiklar om gångna tiders teknikprylar får han också en historisk blick och en förståelse för hur samhället utvecklas. Det är inte alla förunnat och Lars Jonsson utför därmed en kulturhistorisk gärning åt oss andra.

Snyggt i läder. Till vänster en dansk Trans Arena från 1963, inspirerad av bilens instrumentpanel. Sedan en svensk Monark Samarkand i trä från 1966, en Philips från 1958 som kom i olika färger och en röd Centrum från 1964 i läder.
Snyggt i läder. Till vänster en dansk Trans Arena från 1963, inspirerad av bilens instrumentpanel. Sedan en svensk Monark Samarkand i trä från 1966, en Philips från 1958 som kom i olika färger och en röd Centrum från 1964 i läder.

Trångt om saligheten

Namn: Lars Jonsson, 67 år.
Bor: Huljen i Stöde socken utanför Sundsvall.
Familj: Hustrun Karin och utflugna döttrarna Elyn och Ida.
Bakgrund: Pensionär, har tidigare jobbat inom Telia och landstinget med olika uppgifter, bland annat som tekniker.
Samlarpassion: Har cirka 550 transistorradior som han förvarar i en stuga på 20 kvadratmeter. Det är trångt om saligheten!
Blir du nyfiken på hans samling: Ring Lars på 070-558 20 31 eller e-posta till radiogubben@gmail.com.
Adressen till hans webbsida: www.radiogubben.se.

FIN DESIGN. Från vänster en engelsk Ultra Transistor Six från 1959 som man kan se i engelska TV-serier om livet förr, sedan en tysk Telefunken 1957, den populära Centrum Mambo från 1958 och den norska Radionette från 1959.
FIN DESIGN. Från vänster en engelsk Ultra Transistor Six från 1959 som man kan se i engelska TV-serier om livet förr, sedan en tysk Telefunken 1957, den populära Centrum Mambo från 1958 och den norska Radionette från 1959.

Transistorn en genial uppfinning

Den första transistorradion var en Regency TR-1 med fyra transistorer. Senare modeller kunde ha upp till nio transistorer. Transistorn är en nyckelkomponent inom modern elektronik som utvecklades i USA på 1940-talet och anses vara en av 1900-talets viktigaste uppfinningar. Utvecklingen mot mindre, men överlägset kraftfullare produkter, har fortsatt. I dagens mobiltelefoner finns det miljontals transistorer.

Färdigsnackat i kiosken – en epok är över

$
0
0

Nu överröstar mobil­pratarna varandra i det offentliga rummet. Annat var det förr. Då fick den som ville ringa leta upp en telefonkiosk, stoppa i en 25-öring och lyfta bakelitluren. Den tiden är nu förbi.

Slutringt. Folke Ackerman visar upp en modell av den vackra pagodmodellen.
Slutringt. Folke Ackerman visar upp en modell av den vackra pagodmodellen.

Nu försvinner telefonkioskernas från gator och torg i Sverige efter 115 år. En som vet allt om denna utveckling – och avveckling – är före detta Televerksarbetaren Folke Ackerman.
– Pappa som var snickare anlitades flitigt av dåvarande Telegrafverket redan 1949, och själv började jag 1968 med att jobba natt med driftsövervakning av alla Stockholms läns telefonstationer, berättar han. Tio år senare blev jag anställd för att bland annat renovera och underhålla våra telefonkiosker i trä och metall.

Nu närmade sig telefonkioskerna sin storhetstid, de hade aldrig varit flera och arbetet med att laga rutor, byta telefonkataloger och måla om dem i orange var omfattande.
– Ytterligare tio år senare, vid slutet av 1980-talet, började användningen av mobiltelefoner ta fart vilket blev början till slutet för telefonkioskerna, säger Folke. De har dock blivit kvar tills idag när de flesta har en smartphone, vilket inneburit det definitiva slutet för den gamla tekniken.

Steg för steg. Pedagogisk beskrivning för hur man ringer från en telefonautomat.
Steg för steg. Pedagogisk beskrivning för hur man ringer från en telefonautomat.

Det var också länge sedan telefonkioskerna var en lönsam del av Televerkets, senare Telia Soneras, verksamhet. De har under senare år snarare betraktats som en service och trygghet för medborgarna.
– Går vi tillbaka 100 år så fick ju telefonisten gå in och bryta samtalet för att tala om att det var dags att lägga i en ny fem- eller tioöring, säger Folke. Och under min tid har vi ju, förutom all service och reparation, fått åka runt i skärgården och tömma apparater för att ha hela båten full med enkronor på vägen hem. Sådan administration och skötsel kostar pengar.

Konkurrensen mellan olika operatörer ser vi måhända som en relativt ny företeelse. Faktum är att den fanns redan 1914 när kunderna kunde välja mellan att ringa i Rikstelefons eller Allmänna Telefonbolagets kiosker.
– Valfriheten fanns där men det var kanske inget priskrig, säger Folke.

Klassisk hytt. Så här såg telefonkioskerna ut 1934 och en lång tid framåt.
Klassisk hytt. Så här såg telefonkioskerna ut 1934 och en lång tid framåt.

De telefonkiosker som ännu en tid står i våra tätorter ses nog inte som några smycken i det offentliga rummet. Det fanns dock en tid när man inte sparade på mödan för att göra dem både vackra och funktionella. Den första kiosken som togs fram i Sverige, den gröna Pagoden från 1901 med sitt tak i zinkfjäll, är ett exempel på det. På 1980-talet tog LM Ericsson fram exakta kopior av Pagoden, men med tak i stansad koppar,
– Den var estetiskt mycket genomarbetad och utrustad med paraplyställ, askkopp för cigarren och ett urtag i hyllan för att även korpulenta män skulle få plats där inne, berättar Folke Ackerman, som genom det hantverksföretag han startade 1990 tagit sig an att renovera de äldsta av de som finns kvar.
Den pågående avvecklingen av telefonkioskerna är kanske det mest konkreta tecknet på den teknik- och informationsrevolution vi genomgått.

(L)urhytt. Första telefonkiosken kom i Stockholm i slutet av 1800-talet. Den fick smeknamnet Pagoden.
(L)urhytt. Första telefonkiosken kom i Stockholm i slutet av 1800-talet. Den fick smeknamnet Pagoden.

Knappt någon ringde från en kiosk 2013

I Berlin började man 1881 använda ”offentliga fjärrsamtalsplatser”, där telefonerna fanns på till exempel postkontor och restauranger. Dessa skulle bli föregångare till telefonkioskerna.
Den äldsta och första telefonkiosken i landet är av modellen Pagod. Den började ritas år 1899 av ingenjören Celion vid Kungliga Telegrafverket och placerades 1901 i Humlegården i Stockholm.
I dag kan en originalkiosk av modellen Pagod ses vid bland annat Mosebacke torg i Stockholm.
På 1980-talet fanns över 44 000 telefonkiosker i landet, varefter de blivit allt färre. År 2010 fanns bara 2 700 av dem kvar.
Under 2016 kommer landets alla telefonkiosker att försvinna, men undantag av några av 1901 års modell som kommer att bevaras utan apparater av kulturhistoriska skäl.
Telia gjorde undersökning av våra telefonvanor 2013. På frågan om man ringt från en telefonkiosk under det senaste året svarade 98 procent nej.

Del 1: Sommar och semester förr

$
0
0

361873_Lplf-6_Omslagx

Sommaren som vi minns den är camping, dans och utflykter med cykel och bil. Bilderna i detta nummer av Minnenas Journal har vi hämtat ur en av våra underbara böcker om livet på landet förr, Semester och fritid. Böckerna bygger på läsarnas egna bilder och i år kommer bok nummer tio som heter Livet i byn. Beställ på webbshoppen.

 

Landbok06_s444x

Med vår Vauxhall i det gröna

FÖRSTA LEDIGHETEN. Sommaren 1956 tog Carl och Elna Karlsson och grabben Sven sin Vauxhall årsmodell -54 och åkte på sin första riktiga ledighet. ”Vi tog en paus vid Hooks herrgård på vägen norrut mot Vättern”, berättar Sven. Här är det fika som dukas fram.
Inskickat av Sven Karlsson, Holmsjö.

Landbok06_s358x

Med egen skuta på sjön Frillen

FLYDDE KÖPENHAMN. Klas Rasmusson har flytt Köpenhamn 1973 för att njuta av tystnaden och friden på sjön Frillen i Småland. Inte långt därifrån hade familjen ett sommarställe.
Inskickat av Eivor Sundqvist, Hyltebruk.

Landbok06_s418x

Bubblan tog oss till fjällen

FULLASTAD. Det gick att få plats med hur mycket som helst i en Folkabubbla. Karin Lindholm och hennes man Nils reste på semester till Åndalsnes, söder om Trondheim i Norge i början av 1960-talet. Vilken härlig frukost som serverades i det fria.
Inskickat av Karin Lindholm, Sollefteå.

Landbok06_s429x

Klassiska Rundan på en tur

MALMÖRESA. Alla Malmöbor som är lite äldre minns Rundan, den vackra rundturen på vattnet genom Malmö. Karin Borgström och hennes klasskamrater från Mala skola norr om Hässleholm åkte på skolresa till Malmö 1959 och fick då åka den klassiska turen.
Inskickat av Karin Borgström, Bjärnum.

Landbok06_s425bx

Trampade 60 mil på en vecka 

HJULKUL. Iréne Englund och Sune Seiborg är startklara för sin tandemtur som blir 60 mil lång. Sommaren 1954 är varm och skön och cykelturen startar i Gislaved och passerar Jönköping, Vadstena, Linköping, Åtvidaberg, Vimmerby, Vetlanda, Växjö och tillbaka till Gislaved.
Inskickat av Sune Seiborg, Växjö.

Miraklet i Montreal!

$
0
0

I OS 1976 utspelades en svensk bedrift då cyklisten Bernt Johansson bröts sig ut ur klungan och spurtade ensam mot mål. I boken Svenska sportklassiker berättar Björn Nordström och Lars Nylin om en regnig sportbragd vi aldrig glömmer.   

OS 1976: Bernt Johansson. Cykel. Linjelopp. 26/7. Mont Royal Circuit, Montreal, Kanada.
Det är ett oförglömligt ögonblick. Bilderna när 23-åriga Bernt Johansson eskorteras av mc-poliser och defilerar i mål som segrare i linjeloppet i cykel vid OS i Montreal är svensk idrottshistoria.
Västgöten från Tidavad visste var han skulle sätta in stöten. Två år tidigare hade han varit med när det svenska lagtempolaget körde hem VM-guld i Montreal. Redan då väcktes tanken på att i OS göra ett explosivt ryck i den sista mördarbacken på det avslutande varvet.

Att Bernt Johansson skulle ta medalj var långt ifrån givet. Men på tävlingsdagen kände han sig urstark. Från början till slut var han med och styrde loppet. Han var attackvillig och deltog i alla utbrytningsförsök. Flera gånger tog han initiativet och på det tionde varvet av  fjorton på den 12,5 kilometer långa banan bildades en tättrio, som dock blev uppåkt vid sista varvets början.
När klockan ringde för sista varvet var gänget tio man stort. Bernt Johansson hade slitit ont, men kände sig fortsatt pigg och bestämde sig för att försöka rycka i den långa backen fem kilometer före mål.
Plötsligt såg tv-tittarna hur en cyklist bröt sig loss ur tätklungan på den regnvåta asfalten och genast fick ett stort försprång. Det tog några sekunder innan kommentatorn Arne Hegerfors kunde tolka flygbilderna och uppfattade att det var Bernt Johansson som ryckt, men minuterna som följde levererade han ett klassiskt tv-referat.

När svensken nådde den sista backen över Mont Royal såg det för ett ögonblick ut som de jagande konkurrenterna var på väg i kapp. Men det hoptryckta perspektivet lurade ögat och när Bernt Johansson kom in på upploppsrakan möttes han av kanadensisk motorcykelpolis i V-formation som eskorterade honom i mål. Med armarna sträckta mot skyn skakade han på huvudet och ansiktet sprack upp i ett stort leende. Genomslaget i folkhemmet var enormt och när SVT 2012 lät tittarna rösta på 25 olika bidrag i tävlingen ”OS-klassikern” var det fortfarande Bernt Johanssons guld i Montreal som var det starkaste minnet.

Omslag Svenska sportklassiker
Omslag Svenska sportklassiker

Här kan du köpa boken

Titel: Svenska sportklassiker – 1 000 kända och okända ögonblick från 1912 till i dag.
Förlag: Norstedts.
Författare: Björn Nordström & Lars Nylin.
Pris: cirka 200 kronor.
Köpställe: bokus.com.

60-talet – så skaffar du stilen

$
0
0

Kortkort kjol, bikiniboom och psykedeliska mönster. Under det ljuva 60-talet började mode skapas av unga, för unga. 

60-talet kom som en chock för de stora modehusen. Plötsligt gick 50-talets haute couture och skräddarsydda kläder ur tiden. Nu inspirerades man av gatumodet och såg upp till ungdomskulturen och popkonsten. I världen pågick Vietnamkriget, människorättsrörelser och rymdkapplöpning. Samtidigt blossade en debatt upp i Sverige. Fick kvinnor verkligen bära långbyxor?

217580x

Kläder
Damer inspirerades av Jackie Kennedy. De ville bära höftbens­korta dräktjackor, Chanels klassiska dräkter eller något från Katja of Sweden. Bikinin, som gjort skandal under 1940-talet, blev nu populär och allt mer avslöjande. Samtidigt skapade byxmodet debatt: Kunde kvinnor verkligen visa upp sin rumpa på det sättet? Långbyxan förbjöds på arbetsplatser och på krogen. Trots det bar allt fler kvinnor det provocerande plagget. Gylfen skulle dock sitta på höften, någonting annat var alldeles för vågat.

0203330x

Klänningar & kjolar
Stjärnmodellen Twiggy slog igenom med sitt androgyna utseende och hennes raka flicksiluett blev idealet. Klänningar blev närmast kubistiska. De var raka, hade midjan på höften och hög Peter Pan-krage. Tyg kom i färgglada pasteller, psykedeliska tryck eller grafiska OP-mönster (Optical art). Minikjolen revolutionerade marknaden 1964. Under årtiondet blev den allt kortare och krympte från 64 centimeter till 34 centimeter.

0198448xx

Tonåringen
Modecentrum var inte längre Paris
utan ”Swingin’ London”. Nya unga designer tog över modescenen och artister som The Beatles och Mick Jagger inspirerade. Syntetiska material som nylonjersey och banlon gjorde kläderna tightare. I Sverige köpte tonåringar sina kläder från Överskottsbolaget och Impo. Det var trendigt att vara miljömedveten. Ungdomar använde vintagekläder och sydde om det som fanns till hands. Tonårspojkar och mods skaffade långt hår likt The Beatles, bar figursydda kavajer, arméjacka, kråsskjortor och sjalar.

Margareta Sjödin. Svensk skådespelerska och konstnär. 1960-tal

Underkläder
Strumpor, underkläder och korsetter
kom i allt fler färger och mönster tack vare nya syntetmaterial. Underkläder skulle knappt kännas och material som lycra gjorde dem mjuka och elastiska. Man började ifrågasätta behån och transparenta kläder blev trendiga. Det kortkorta kjolmodet krävde något som värmde benen. Strumpbyxan dök upp på marknaden i olika färger och mönster. Många flickor slutade därmed att använda strumpebandshållare och gördlar.

0436256x

Rymden
USA och Sovjet tävlade om
att upptäcka rymden. Kapplöpningen ut i det okända inspirerade modet. Futuristiska snitt, sparkdräktsoveraller och klänningar skapade av tidigare otänkbara material så som plastringar, kedjor och papper dök upp på modescenen. Hjälmhattar i futuristisk stil kunde ses på catwalken.

TR33928x

Accessoarer
Många kvinnor
inspirerades av Jackie Kennedys platta hattar: pillerburken. Till dräkten bar man skor med låg taxklack och handskar. Unga kvinnor bar platta lack- och läderboots med raka skaft. Halsband och skärp kom i geometriska mönster som cirklar och fyrkanter. I örsnibarna satt färgglada clips.

00026354x

Smink
Kvinnor eftersträvade
ett dockliknande utseende. Ögonen målades stora med eyeliner, lösögonfransar och ögonskugga i rosa, lila och blått. Eyelinern markerade ögats glob och likt Twiggy målade unga tjejer låtsas­ögonfransar under ögat. Kinderna markerades med en klick puderrouge. Munnen var ofta utan färg och målades med glans.

23196120x

Frisyrer
Grafiska frisyrer slog igenom.
Vidal Sassoon slog världen med häpnad när han skapade sin ”Five-point-cut”. Nu behövde man inte längre lägga håret eller locka det för att få form på frisyren; den kunde klippas fram. Frisyrerna blev allt högre.  För att få till volymen i beehivefrisyren stoppade man in alltifrån strumpor till bröd i håret. Öl användes som läggningsväts­ka, även av frisörer som Björn Axén. Medan män levde kvar i 50-talets välklippta frisyrer lät tonårspojkar håret växa. Det chockade vuxenvärlden. De ansåg att modsens hår var ovårdat, trots att pojkarna gick till frisören för att få till rätt volym.

Karin Boye – skaldinna med blick för livet

$
0
0

Få är de poeter vilkas diktning läses på dop såväl som på begravningar. En sådan är Karin Boye, som gick bort alldeles för tidigt. Hon hann skriva in sig i den svenska litteratur­historien och uppskattas än i dag av alla åldrar. 

Det är den 3 juli 1994. Fotbolls-VM i USA. Efter ett disciplinerat kvalspel har det svenska landslaget nått fram till åttondelsfinal mot Saudiarabien. Förbundskapten Tommy Svensson och hans assistent Tord Grip är oroade över att spelarna är nöjda med resultatet. Under EM på hemmaplan 1992 tyckte de sig känna en mättnad hos spelarna efter det att laget nått semifinal. För att undvika samma situation nu läser han en dikt för spelarna, Karin Boyes I rörelse, ur samlingen Härdarna (1922).

Den mätta dagen, den är aldrig störst.
Den bästa dagen är en dag av törst.
Nog finns det mål och mening i vår färd –
men det är vägen, som är mödan värd.
Det bästa målet är en nattlång rast,
där elden tänds och brödet bryts i hast.
På ställen, där man sover blott en gång,
blir sömnen trygg och drömmen full av sång.
Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.
Oändligt är vårt stora äventyr.

Målningen är gjord 1937 av Arne Cassel.
Målningen är gjord 1937 av Arne Cassel.

Sverige vinner matchen med 3–1, efter bland annat ett klassiskt mål av Kenneth Andersson. Hur mycket av förtjänsten som kan tilldelas Karin Boye är svårt att säga. Det säger ändå något om hur välkänd hon är och vilken suggesterande kraft hennes dikter besitter. Karin Maria Boye föddes den 26 oktober 1900 i Göteborg. Pappa Fritz var civilingenjör med tyska rötter; Karins farfar var den preussiske konsuln Eduard Boye, som med tiden blivit svensk medborgare. Mamma hette Signe Liljestrand och hade rötterna i Småland, ett arv som Karin själv satte större värde på än det tyska. Föräldrarna hade träffats på försäkringsbolaget Svea, som Eduard Boye vid tillfället var direktör för. Trots en åldersskillnad på 18 år fattade de tycke för varandra och gifte sig 1899. Året efter kom Karin och bröderna Ulf och Sven följde.

Karin med pappa Carl Fredrik, mamma Signe samt bröderna Sven och Ulf 1910.
Karin med pappa Carl Fredrik, mamma Signe samt bröderna Sven och Ulf 1910.

Uppväxten var klassiskt borgerlig. Familjen hade gott om pengar och Karin växte upp i en stor sjurumsvåning mitt i centrala Göteborg med tre jungfrur till sitt förfogande. På somrarna hyrde de sommarställen på Västkusten. Föräldrarna var politiskt intresserade, Fritz var liberal och humanist och Signe något av en kvinnorättskämpe. Båda läste mycket och det smittade givetvis av sig på Karin.

Samtidigt fanns det bekymmer bakom fasaden som för alltid skulle sätta spår hos Karin. Fritz hade problem med nerverna och hade periodvis varit inlagd. Han gick i förtidspension på grund av nervklenhet 1909 men återupptog arbetet senare. Mamma Signe hade efter sonen Ulfs födsel uppmanats av läkarna att dricka porter för att stärka sig. Portern var vid denna tid mycket stark och det hela utvecklades till ett missbruk. Någon egentlig fysisk kontakt förekom inte mellan föräldrar och barn, helt i enlighet med dåtidens ideal. När Karin vid ett tillfälle spontant kysste sin far på kinden skämdes hon omedelbart över det. Mor och dotter rörde sällan vid varandra. Det är inte svårt att föreställa sig att avsaknaden av fysisk ömhet präglade den redan tidigt känsliga Karin och som barn var hon också mycket allvarlig.

Karin Boye klädd som Lucia.
Karin Boye klädd som Lucia.

1907 började Karin Boye i Matilda Halls skola för flickor. Eftersom hon kunde läsa sedan länge låg hon långt före sina klasskamrater och hennes språkbegåvning syntes tydligt i det att hon gärna svarade på frågor på rim. Två år senare flyttade familjen till Stockholm, där familjen hyrde olika lägenheter i Vasastan. Först 1915 rotade de sig ordentligt, i den nybyggda Villa Björkebo i Huddinge. I samma veva visade sig de första tecknen på att Karins psykiska tillstånd var svagt. Hon hade anlag för att bli deprimerad, något som skulle följa henne livet igenom. Mamma Signe menade att dottern ”bar på en mental svaghet” som gjorde henne ”ömtåligare och mer hjälplös än många andra”. Samtidigt var moderns missbruk en ständig källa till ångest för Karin.  Karin försökte förmå sin mor att sluta dricka men utan att lyckas.

Flytten till Huddinge förde dock det positiva med sig att Karin fick ett eget rum där hon kunde vara i fred. Här kunde hon sitta ostört och skriva och tänka eller bara vara ensam, något hon hade ett stort behov av efter tiden i lägenhet med den övriga familjen tätt inpå. Det var här, i vindskammaren på Villa Björkebo, som hon åstadkom sina första, egenhändigt inbundna diktsamlingar. Förutom dikterna målade och tecknade hon samt skrev dramer. Det var också här som hennes religiösa grubblerier fick utlopp, något som ledde till att hon ”provade på” både buddismen och kristendomen.

Det var när Karin deltog i ett kristet studentmöte som hon träffade vad som skulle komma att bli hennes livs stora kärlek, teologen Anita Nathorst. Den sex år äldre Nathorst hade dessvärre enbart vänskapskänslor gentemot Karin. Det kom att bli något av ett tema i Karin Boyes liv: när hon hittat en person som stod henne nära fanns det alltid någon som stod denne närmare. Det var något hon ofta funderade över och hon uttryckte det kanske bäst i form av en rad i ett brev till en älskare: ”Jag undrar mycket vad det är hos somliga människor som gör att de blir öden för sina medmänniskor.”

En av våra stora. Karin Boye med pagefrisyr på 1930-talet. Med sitt absoluta gehör för språket har hon för alltid skrivit in sig i den svenska litteraturhistorien.
En av våra stora. Karin Boye med pagefrisyr på 1930-talet. Med sitt absoluta gehör för språket har hon för alltid skrivit in sig i den svenska litteraturhistorien.

Den första diktsamlingen kom 1922 och hette Moln. Den blev väl mottagen och ansågs influerad av Vilhelm Ekelund. Med den gjorde hon sig ett namn i Uppsala där hon för tillfället studerade språk och historia. Det var också i Uppsala som hon kom att bli politisk aktiv, främst genom sitt engagemang i tidningen Clarté. Visserligen inte lika uttalat socialistisk vid den tiden som senare hade den ändå en tydlig slagsida åt vänster. I Clarté publicerade hon några av sina mest kända verk, bland annat den ovan nämnda I rörelse. Det var även här hon träffade författaren Leif Björk, som hon kom att gifta sig med. Äktenskapet blev kort och tycks inte ha varit särskilt allvarligt menat men Karin Boye sade ändå i efterhand att det var en lycklig tid i hennes liv. 1928 reste hon med Clarté till Sovjetunionen, vilket var en besvikelse, eftersom resenärerna hölls i strama tyglar. Senare skulle hon minnas resan när hon skrev framtidsdystopin Kallocain. Trots återkommande depressioner fortsatte hon att skriva flitigt. 1924 kom nästa diktsamling, Gömda Land, där bland annat den kända Sköldmön återfinns:

Jag drömde om svärd i natt.
Jag drömde om strid i natt.
Jag drömde jag stred vid din sida
rustad och stark, i natt.

Karin Boye blev allt mer accepterad i svenskt litteraturliv och 1931 blev hon invald i Samfundet De Nio, där hon delade bord med storheter som Elin Wägner och Marika Stiernstedt. Samma år startade hon med vänner en ny litterär tidskrift vid namn Spektrum. Tidningen blev en – med litterära tidskrifters mått mätt – smärre succé, kanske till viss del beroende på Boyes översättning av TS Eliots The Waste Land som publicerades där. En av redaktionsmedlemmarna var den gifte Josef Riwkin, som hon förälskade sig i, men även denna affär rann ut i sanden. I början av 1932 reste Karin till Berlin, där hon också gick i psykoanalys.

Utkast. Karin Boyes manuskript till dikten Lättja ur De sju dödssynderna.
Utkast. Karin Boyes manuskript till dikten Lättja ur De sju dödssynderna.

I Berlin öppnade sig en ny värld för Karin Boye. Här kunde hon vara anonym och här fanns det klubbar för lesbiska att mötas på. Det var utanför en sådan hon träffade sin blivande livskamrat, den då 19-åriga Margot Hanel. Visserligen tog förhållandet slut när Karin flyttade hem till Sverige – hon inledde då ett förhållande med Gunnar Ekelöfs fru Gunnel Bergström – men 1933 återupptogs relationen. Då hjälpte Karin Margot till Sverige – då Margot var judinna på moderns sida hade det börjat brännas under fötterna på henne i och med Hitlers maktövertagande. Från och med nu levde Karin och Margot tillsammans, även om det inte var så öppet.

På det yrkesmässiga planet var 1930-talet en period av prosaskrivande för Karin Boye. 1931 kom romanen Astarte, som vann andra pris i en nordisk romanpristävling. Sedan följde tre romaner i snabb takt: Merit vaknar (1933), Kris (1934) och För lite (1936). Särskilt Kris har blivit en modern klassiker. Denna starkt självbiografiska roman baseras på upplevelser författarinnan hade på Folkskoleseminariet 1920–1921. Den är också en feministisk klassiker, i det att den behandlar kvinnlig bisexualitet på ett tämligen öppet vis. Liknande teman finns även i diktsamlingen För trädets skull (1936). Här finns klassiker som Mogen som en frukt och Ja visst gör det ont.

Eftersom de nu var två i hushållet Boye blev det dyrt att leva och 1936 tog Karin tjänst på internatskolan Viggbyholm. Att bli lärarinna var en gammal längtan hos Karin och hon trivdes med yrket och sörjde när hon tvingades sluta två år senare på grund av akut neuralgi – svåra armsmärtor. Viss ekonomisk lättnad blev det 1940, då romanen Kallocain släpptes. Den blev en stor framgång och gav henne även ett stipendium på 2 000 kronor. Vid det här laget hade Karin återupptagit kontakten med sin gamla vän Anita Nathorst, som vid tidpunkten var bosatt i Alingsås och döende i cancer. Allt oftare reste Karin dit och vakade över och skötte om sin stora kärlek.

Det var också i Alingsås som Karin Boye påträffades död, i april 1941. Vad som föranledde att hon tog sitt liv har det spekulerats mycket i, men givet hennes återkommande depressioner och vetskapen om att väninnan Anita Nathorst var döende var det inte helt oväntat för de närmaste. Den 23 april gav hon sig ut i Alingsåsskogen med en flaska vichyvatten och en stor dos sömnmedel. Hon hittades vid en sten den 27 april, hopkrupen i fosterställning. Den som hittade henne, en lantbrukare från trakten, sade att det såg ut som att hon sov.

Trots att det var över sjuttio år sedan läses Karin Boye fortfarande flitigt. Inom litteraturvetenskapen utkommer ständigt nya böcker om hennes diktning och hennes liv är undersökt ur alla möjliga vinklar i otaliga biografier. Många är de som velat göra henne till sin, som menar att hon i första hand bör ses som en symbol för en viss livsåskådning, läggning eller politisk ståndpunkt. Men Karin Boyes stora geni ligger i hennes universalitet. Det är den som gör att hon uppskattas av såväl tonåriga flickor som äldre gentlemen, som får henne att förekomma i både studentspex och svenska herrlandslagets uppladdning inför avgörande matcher. Det är det som gör att hon, trots ett kort och stundtals tragiskt liv, kommer att överleva oss alla.

Margot Hanel.
Margot Hanel.

Tog sitt liv då hon stod på topp

Namn: Karin Maria Boye.
Född: Den 26 oktober 1900 i Göteborg.
Död: Den 24 april 1941 i Alingsås genom självmord.
Familj: Gift med Leif Björk 1929–1935. Levde ihop med Margot Hanel 1934–1941.
Yrke: Författare.
Känd för:Ja, visst gör det ont när knoppar brister”, Kris, Kallocain och I rörelse.


”Fröken, Ni liknar Greta Garbo!”

$
0
0

Man skulle kunna tro att kvinnan på bilden är Greta Garbo men så är inte fallet, utan det är Karin Albihn (1912–1974) som sitter bredvid Karl-Ewert Christenson. Men det är inte så långsökt som det låter. Karin var 1931 med i en ”Look a like” tävling där det gällde att likna Greta Garbo och hon kom tvåa. Stockholms-Tidningen som anordnade denna tävling beställde en åtta minuter lång film som gick ut på att varje deltagare visade upp sig på scen, varvat med klipp på Greta Garbo. Filmen hette Fröken, Ni liknar Greta Garbo! och flickan som vann hette Eivor Nordström. I den namnkunniga juryn satt Victor Sjöström, Lars Hanson, Karin Molander och Anna Q. Nilsson, hon som var Hollywoods första storstjärna.

Karin Albihn, som utbildat sig till skådespelerska på Dramatens elevskola, fick 1934 än en gång gå in i rollen som Greta Garbo. Då fick hon huvudrollen i filmen Falska Greta, där hon spelar en maskinskriverska som förväxlas med Greta Garbo. Hon var bland annat med i Hasse Ekmans film Med dej i mina armar från 1940 och 1952 gjorde hon sin sista film, Adolf i toppform.

Mannen som sitter bredvid Karin, Karl-Ewert Christenson (1888–1965) var även han skådespelare men mest känd som revy- och sångtextförfattare. Han skrev cirka 4 000 texter där många har blivit klassiker och revykungen Ernst Rolf tog med många av hans texter i sina revyer på 1920-talet. Bland annat Barndomshemmet, Lägg dina sorger i en gammal säck och Bättre och bättre dag för dag. Den sistnämnda skrev Karl-Ewert tillsammans med Anita Halldén. Titeln anspelar på den franske psykologen Émile Coués metod att genom självsuggestion skapa sig ett bättre liv. (Läs versen nedan.) Tillsammans med Jules Sylvain skapade han titelmelodin till Sveriges första ljudfilm, Säg det i toner. Karin och Karl-Ewert samarbetade bland annat i filmen Falska Greta, där han skrev sången (tillsammans med Oscar Hemberg) Ni är ensam, jag är ensam men tillsammans blir vi två. Bättre kan det inte bli.  n

Falska Greta (1934) Filmografinr 1934/04

Bättre och bättre dag för dag

Nu för tiden var person håller på med suggestion.Och själv man avgör nu sitt väl och ve.
När den stora skrällen kom köpte jag en bok därom,
Hatten av för gamle herr Couée.
Jag lärt att hur åt helsike den hela än må gå
Ska man bara hålla huvu’t upp och säga så:
Bättre och bättre dag för dag,
Bättre och bättre dag för dag.
Bara glädje hjärtat rymmer,
Strunt i sorgerna och alla bekymmer!
Om än ställningen är svag, så sjung med välbehag:
Ah-ah-ah-ah-ah-ah-ah!
Det går bättre och bättre dag för dag.
Jämt och ständigt man oss glatt med krascher, skoj och extraskatt,
Humöret rent utav jag skulle mist,
Om jag inte, som ni sett, kunde ta det hela lätt,
Gudskelov att man är optimist.
När banker går kaputt och bringar andra med på fall.
Och själv jag följer med, så säger jag i alla fall:
Bättre och bättre dag för dag,
Bättre och bättre dag för dag.
Alla får vi våra slängar,
Lyckan hänger inte bara på pengar!
Vid vart grundligt nederlag så hoppfullt sjunger jag:
Ah-ah-ah-ah-ah-ah-ah!
Det går bättre och bättre dag för dag.
Vi har haft en diskussion, om hon kan väcka vår passion,
Den kvinna som är över trettio år.
Frågan är ju delikat, men som verklig diplomat
Så löser jag den lätt som ni förstår.
Nog kan en liten backfisch bjuda oss ett svärmeri,
Men ska jag vara ärlig tror jag kvinnorna dock bli
Bättre och bättre dag för dag,
Bättre och bättre dag för dag.
Dom blir också mera trogna,
När dom hunnit, som man säger, bli mogna!
När du tar dom överlag, så sjung med välbehag:
Ah-ah-ah-ah-ah-ah-ah!
Dom blir bättre och bättre dag för dag.

(Kompositör Mark Strong. Text Anita Halldén, Karl-Ewert.)

 

Del 2: Sommar och semester förr

$
0
0

361873_Lplf-6_Omslagx

Sommaren som vi minns den är camping, dans och utflykter med cykel och bil. Bilderna i detta nummer av Minnenas Journal har vi hämtat ur en av våra underbara böcker om livet på landet förr, Semester och fritid. Böckerna bygger på läsarnas egna bilder och i år kommer bok nummer tio som heter Livet i byn. Beställ på webbshoppen!

Landbok06_s438cx

Många glassar sålda trots allt

LÄSKANDE. Siv Frendin står på fästningstorget i Karlsborg och lockar kunder till sitt glasstånd 1950. Fästningen drar turister i massor så Siv fick nog några glassar sålda trots att det ser tomt ut på bilden.
Inskickat av Stig Larsson, Väring.

Landbok06_D4bx

Trappan till himlen bär

SPÄNNANDE RESA.  ”1956 besökte vi Döda fallet i Ragunda där min far tog en bild på min mor Agnes Lang och Adelia Berglund nedanför den hiskeliga trappan. Mina föräldrar gjorde många semesterresor sedan de köpt en Vauxhall Velox 1952”, berättar sonen Torbjörn, som tyckte resorna var roliga när han var i tonåren.
Inskickat av Torbjörn Lang, Märsta.

Landbok06_s312ax

Titta, vilken rolig husbil!

SEMESTERLYA. ”Husbilen är byggd i masonit på en Scania lastbil. Den kallades för Kroons semesterlya”, berättar Lilly Kroon. Familjen Kroon och några personer till semestrade med husbilen 1958 och på campingplatsen blev många avundsjuka när det ösregnade och marken runt tälten blev rena lervällingen. Då var det skönt att ta stegen till huset på flaket. På bilden är det Albin Kroon som svingar hammaren.
Inskickat av Lilly Kroon, Häradsbäck.

Landbok06_s371x

Här kommer pappa på besök

ANTIK MC. Vilken härlig, antik motorcykel. Ingamaj Carlssons pappa kommer 1971 körande för att hälsa på sin dotter som här provsitter  bakpå med papiljotter. I den raketbetonade sidovagnen sitter Per Arne Carlsson.
Inskickat av Bert Svensson, Vårgårda.

Landbok06_s368ax

Spel upp, du glade speleman!

SYSKONDANS. Systrarna Doris Johansson och Linnea Kjelleryd tar sig en svängom i gröngräset i Strålsnäs när Thore Johansson bjuder upp till dans med toner från sitt dragspel. ”Min lillebror Örving ser ut att vara finklädd och redo för dans han också”, skriver Florence Wirengren.
Inskickat av Florence Wirengren, Björkvik.

De okända skogshuggarna från Sverige

$
0
0

Farligaste yrket. Utvandringshistorier har vi gott om, men här är en okänd sådan.
– I över trettio år bodde jag i den skogklädda delen av Oregon, USA, berättar författaren och forskaren Lars Nordström.  Överallt stötte jag på de hundraåriga, långsamt multnande stubbarna från de gamla jätteträden. Historiska fotografier visade hur det en gång sett ut  i denna försvunna trollskog. Där hade skandinaverna slitit! Och om dem hade nästan ingen skrivit något.

Nu har Lars Nordström gjort det. Hans bok skildrar den frenetiska avverkningen av de gamla urskogarna längs Columbiafloden från 1880-talet fram till depressionen 1930. I skogshuggarlägren var svenskarna, finländarna och norrmännen i klar majoritet. Man skrattade och svor med trilskande dragdjur, tuffa förmän och tjutande ångvisslor. Skogshuggarna hade USA:s farligaste yrke, berättar Lars Nordström.
– Möten och samtal med barn till de svenska skogshuggarna har varit fascinerande. När kaffekopparna ställdes åt sidan och fotoalbumen lades fram på bordet, vaknade de gamla historierna till liv igen, säger Lars Nordström.

Titel: Skogshuggarna i Fjärran västerns skogar.
Förlag: Votum & Gullers förlag.
Författare: Lars Nordström.
Köpställe: www.votumforlag.se.

Utställning: Kungligt porslin från Rörstrand

$
0
0

SAMLARE. Det svenska kungahuset har haft många kopplingar till Rörstrand under dess nära 300 år långa verksamhet. Kung Oskar II var en stor samlare av 1700-talsfajans, Prins Eugen gjorde beställningar från Rörstrand till sitt hem på Waldemarsudde. Gustav VI Adolf intresserade sig för Carl-Harry Stålhanes stengods producerat vid Rörstrand och på senare år har Prins Carl Philip medverkat i framtagningen av serien ”Svenska Rödlistan”. Nu visas ett urval i en unik utställning.

Titel: Kungligt porslin från Rörstrand.
Plats: Rosersbergs slott i Sigtuna kommun.
Datum: Till 25 september.
Tider: Lördag–söndag, klockan 11.00–16.00.

Minns gengasen och gamla skönheter

$
0
0

Massor av evenemang. Augusti är full av härliga motorfester för nostalgiker. Motormuseets dag i Vännäs är ett exempel. Det är en familjetillställning med bilar, traktorer, lastbilar och mopeder i massor. Få många fler tips på www.classicmotor.se

Evenemang: Motormuseets dag, Vännäs.
Datum: 21 augusti
Tid: 11–16
Mer information: www.vannasmotormuseum.se

Viewing all 2076 articles
Browse latest View live