Quantcast
Channel: Minnenas Journal
Viewing all 2076 articles
Browse latest View live

Greta Molander: Hon kallades ett råskinn bakom ratten

$
0
0

Hon föddes med silversked i mun men förlorade allt i Kreugerkraschen. Då byggde hon upp ett nytt liv som rallystjärna och blev en celebritet världen över. Greta Molander behöll sin tävlingslicens i åtta decennier. 

Rallylegenden Greta Molander ansågs av många vara ett riktigt ”råskinn” som tävlade från 30-talet fram till 1970-talet. När hon gick bort 93 år gammal hade hon haft sin tävlingslicens under hela åtta decennier och vunnit de flesta tävlingsgrenar hon ställt upp i. Greta Gunhild Lovisa Molander föddes i Ystad den 23 augusti 1908 och avled i Sandefjord i Norge den 20 mars 2002. Föräldrarna drev Hotell Continental du Sud och det var där, i rum 42, som hon kom till världen. Senare flyttade hon till Nyköping där hon växte upp. 

Båda hennes föräldrar gick bort 1927 och Greta var bara 19 år när hon blev föräldralös och lämnad med ett stort arv. Bland annat en 7-rumslägenhet, tre bilar och hemhjälp. Dessvärre gjorde hon dåliga investeringar och 1932 hade den rika arvingen mist allt. Hon var en av många som placerat pengar i Kreugerkoncernen och tvingades nu sälja det mesta hon ägde. Men hon valde att behålla en av bilarna. Redan som tonåring hade hon lärt sig köra bil, vilket var ovanligt för en kvinna på den tiden. Efter skolan flyttade hon till Stockholm och det var där hon gjorde sin rallydebut i Veckojournalens Dambiltävling 1929. Hon körde då sin pappas stora LaSalle, en Cadillac, som tidigare körts av chaufför.

Gillar saab.Greta hade stor framgång med sin Saab 92 i Monte Carlo-rallyt.

Den gången kom hon sist men hon hade ändå fått blodad tand när det gällde rally. En bilfirma lånade henne sedan en Plymouth så att hon kunde ställa upp i ett lopp med prispengar då hon vann. Enligt henne själv så behövde hon pengarna. Efter det var resultaten nästan alltid i topp. Internationell tävlingsdebut blev det i Monte Carlorallyt i januari 1933. Hösten samma år vann hon sitt livs viktigaste seger, Rikspokalen. Och då inte bara damklassen utan totalt. En tuff tävling som i status kunde jämföras med att ta hem ett helt SM i våra dagar och därmed blev hon nationellt erkänd. Monte Carlo-rallyt blev för henne en favorit. 1937 fick hon sitt riktiga internationella genombrott under hennes femte Monte Carlo-rally då hon vann damklassen Coupe des Dames-trofén med en Plymouth. 

Greta var långt före sin tid. Hennes blonderade hår och modiga ovanliga livsstil gjorde henne snart till en av Sveriges mest omtalade kvinnor. Hon gjorde sådant som andra inte vågade och blev inte bara känd i Europa utan även berömd i USA. I USA levde hon jetsetliv med kändisar och gick på de fina festerna. Hon var på fisketur med Ernest Hemingway och umgicks med Clark Gable. Greta var en minst sagt äventyrlig kvinna. Ibland reste hon med väninnan och kartläsaren Helga Åhrberg-Lundberg runt i världen, ibland reste hon ensam. 1935 körde hon genom hela USA med en bil som hon fått låna av Chryslerchefen. Året före hade hon och Helga gjort en vansinnesresa. De körde bil till Haifa i Palestina via Frankrike, Spanien och med båt över till Marocko. Därifrån via Algeriet, Tunisien, Libyen, Egypten, över Suezkanalen, Sinaiöknen… Inget dåligt äventyr för två ensamma svenskor då delar av Nordafrika dessutom var ockuperat.

Beundrad. Greta startade 1959 års Monte Carlorally i Stockholm med sin Saab 93.

Under sina resor tecknade hon och skrev humoristiska reseskildringar i helt egen stil. Hon trivdes lika bra bland beduinerna i öknen som bland stjärnorna i Hollywood. Ändå var det i Norge som hon hittade kärleken i den två år yngre norske författaren Kaare Jahn Barth. Greta kallade honom ofta för Petrus. Planerna hade varit att gifta sig med en rik äldre herre men före bröllopet åkte hon till Tyin Hoyfjellshotell över påsken. Där hon träffade Kaare och valde därmed bort livet i Cannes mot att bo i byns äldsta hus tillsammans med honom i Sandefjord. De lär ha haft en ovanligt modern och fördomsfri syn på samliv och äktenskap. Det hände att i alla fall Greta flirtade med andra och tillät sig romantiska äventyr. Det här var åren efter andra världskriget och tuffa år i Norge. Greta fängslades under några hemska veckor av Gestapo då det påstås att hon förolämpat en tysk officer. Hon lär även ha låtit några vänner ur motståndsrörelsen ”hålla sig undan” i hennes lägenhet. När Saabs nyproducerade bilmodell skulle ut på marknaden 1950 valde man att lansera den genom att låta två 92:or delta i årets Monte Carlo-rally. Som förare till en av dem valdes Greta Molander. Rolf Mellde till den andra. Saab 92:a hade en 2-cylindrig tvåtaktsmotor på 764cc ihop med en treväxlad växellåda och framhjulsdrift. Standard var 25 hk motoreffekt men i trimmad version hade Greta runt 35 hk. Det blev starten på ett 15 år långt samarbete mellan Greta och Saab.

Äventyrare. Hon hade stor aptit på äventyr. Här med sin kartläsare och väninna Helga Lundberg.

Första gången hon vann det svenska rallyts damklass var 1951. Året därpå var det åter dags för henne att vinna den åtråvärda Coupe des Damespokalen i Monte Carlo men den här gången med en Saab. Hon trivdes bra som deras testförare och gav dem mycket god publicitet. 1953 vann hon även damklassen i det första Europamästerskapet i rally. I den norska programserien Dette er ditt liv från 1986 erkänner Greta hur hon alltid kört om hela bilkön framför till exempel en tågbom. ”Ingen ställer sig ända längst fram och därför finns där alltid en plats över som jag tar”, förklarade hon glatt. Det är känt att hon körde fort även privat. Även då hon kom upp i åldern. Sista gången som hon medverkade i Monte Carlo-rallyts damklass var 1962. Däremot startade hon flera år senare i 1973 års Monte Carlo-rally med sin Saab, 65 år gammal, då hon tillsammans med norrmannen Gunnar Fadum vann den mixade klassen.

Men Greta var inte enbart en mycket skicklig rallyförare och äventyrare utan även författare med egen stil. Under stora delar av sitt liv skrev hon kåserier i dagspressen, gav ut reseskildringar från sina många resor och skrev barnböcker som hon själv illustrerade. Under en tid drev hon även hälsohem i Sandefjord. 78 år gammal gjorde hon comeback med sin Plymouth 1936 när Svenska Bilsportförbundet 50-årsjubilerade. Året därpå, 1987, var hon på plats i Monaco och firade 50-årsjubileum av hennes första vinst i Monte Carlo-rallyt med samma bil. Greta Molander skrev rallyhistoria och blev legend. Som 83-åring deltog hon i Monte Carlo Challenge som är ett lopp för veteranrallybilar. Hon var en föregångskvinna på flera sätt. Äventyrlig, humoristiskt, alltid positiv och glad.

Mångkunnig. Hon skrev både reseskildringar och barnböcker med egna illustrationer.

Valde Norge framför Cannes
Namn: Greta Gunhild Lovisa Molander.
Född: 23 augusti 1908 i Ystad.
Död: 20 mars 2002 i Sandefjord, Norge.
Familj: Gifte sig 1938 med författaren Kaare Barth och bosatte sig i Norge.
Yrke: Rallyförare och författare av reseskildringar och barnböcker. 


Fikastund i skuggan av berget

$
0
0

Kafferast. Frida, Göran och Edvard Flodin har tagit ledigt och gjorde 1952 en utflykt till klitten i Trönö. Självklart bjuds det på kaffe.
Inskickat av Gunvor Persson, Rengsjö. 

Kungliga vigslar vi minns: Kronprinsessan Märtha & norske kronprins Olav 1929

$
0
0

Den 21 mars 1929 i Vår Frelsers kirke i Oslo.
När bröllopet stod drog diplomaterna en lättnadens suck. Ett giftermål mellan Sverige och Norge skulle vara tecknet på att såren efter unionsupplösningen hade läkt. Men giftermålet hade bara med kärlek att göra, inte politik. Till bröllopet bar Märtha myrtenkrona fäst ovanpå en fantastisk slöja i två lager, siden under och spets ovanpå. Brudbuketten var ett stort knippe vita liljor. Paret fick sedermera tre barn: Ragnhild, Astrid och Harald.

Hjälptes åt på gårdarna

$
0
0

Skickar några bilder från arbetet på landet förr. Bild nummer ett är från 1937 och visar min far Karl och en grannkvinna. Hon hade blivit änka och han hjälpte henne ibland med olika jordbrukssysslor. Den andra bilden visar hur han själv får hjälp med att gallra foderbetor. Det är från beredskapsåren, omkring 1941–42. Sista bilden är från cirka 1949. Vi hade några år tidigare fått elektrisk ström och vedklyvaren innebar ett stort uppsving i vedhanteringen.
Inskickat av Gunnar Blom, Vetlanda. 

Här gallrar man betor tillsammans.

Vilka är flickorna?

$
0
0

Snygg honnör. Är det någon som känner igen flickorna och vet när är bilden tagen? Det är beredskapstid och de verkar befinna sig någonstans vid kusten eller vid en sjö. Jag hade två bröder som gjorde värnplikten vid I 6 i Kristianstad respektive I 16 i Halmstad. Kanske är bilderna därifrån?
Inskickat av Kenneth Björck. 

En tupp i hönsgården

$
0
0

Tidstypiska kläder. Här står min far, Evert Nilsson, och året är omkring 1924–1925. Min far föddes 1919 och bilden är tagen i Hålanda, nära Nygård i Västergötland.
Inskickat av Lars-Ewe Nilsson, Mölndal. 

Det hände förr: För 70 år sedan -1948

$
0
0

”Sibiriens Ängel” Elsa Brändström dör 59 år gammal. Brändström var en svensk lärare och krigssjuksköterska som under första och andra världskriget kämpade för krigsfångars och flyktingar rättigheter.

1950-talet: Kerstin och Göran: Hon dansade en sommar totalförbjöds i flera länder

$
0
0

Filmen blev en skandalsuccé för sina nakenscener. Plötsligt blev den svenska synden ett begrepp världen över. Filmen vann en Guldbjörn vid Filmfestivalen i Berlin 1952.

Mordbrand. Ulla Jacobsson och Folke Sundquist i Hon dansade en sommar, scenen är då ladan bränns ned där de skulle uppföra sin pjäs. Men prästens fördömande fick någon att bränna ned den.

Ung bitterljuv kärlek i somrig inramning har alltid förfört biopubliken. Hon dansade en sommar, i regi av Arne Mattsson 1951 blev en dundersuccé när den kom och är än i dag den svenska film som setts av flest människor på bio. Rollerna som den melankoliska Kerstin och studenten Göran gjordes av Ulla Jacobsson och Folke Sundquist. De båda hade en otrolig kemi och deras erotiska sommarbad har gått till historien som en av de mest kända svenska filmscenerna. Filmen var inledningen på vad som kommit att kallas ”den svenska synden” och totalförbjöds i några länder på grund av sitt sexuella innehåll. 

Med dagens mått mätt framstår dock Kerstins och Görans innerliga kärlekssaga som tämligen oskuldsfull. Andra kärleksfilmer från 1950-talet: Till glädje (1950), Sommaren med Monika (1953), Sjunde himlen (1956) och Het är min längtan (1956).

Produktiv. Per Olof Ekström skrev boken Sommardansen 1949 som filmen baserades på. Han skrev närmare 50 böcker.

På väg till spelningen såg vi något fruktansvärt

$
0
0

Darriga ben. Under läroverkstiden i Eskilstuna i mitten av 60-talet, började jag spela med The New Original Stringband. Repertoaren var Old Time-musik, bluegrass och hootenanny till gitarr, fiol, mandolin, autoharp och banjo. Vi spelade på pubar, fritidsgårdar, festplatser och till och med på fängelser. Här syns vi under tävlingen ”Vi som vill upp” på Barnens Dag i Kumla 1966, från vänster Leif Bergkvist, Leif Jacobsson och Håkan Gustavsson och i bakgrunden domaren Magnus Banck. Vad som inte syns är, att vi på väg till spelningen, bara timmen innan detta kort togs, passerat en fruktansvärd trafikolycka med fem omkomna. Det var således med darriga ben vi äntrade scenen. Högre studier på skilda orter gjorde att gruppen splittrades omkring 1970. Jag fortsatte själv som trubadur, men visst saknade man tiden med ”spelkompisar” på scenen. Bilden tog Börje Gavér.
Inskickat av Leif Jacobsson Malmköping. 

Kungliga vigslar vi minns: Prinsessan Sibylla & arvprins Gustav Adolf 1932

$
0
0

Den 19 juni 1932, Coburg, Tyskland.
Det var 1930-tal i Tyskland och staden Coburg hade Adolf Hitler som sin hedersmedborgare. Det märktes. Kortegevägen kantades av en hedersvakt bestående av både grå Stahlhelmare och brunklädda nazister och vid slottet paraderade Lantpolizei med karbiner över axlarna. På kvällen efter vigseln firades det med militärparad med fackeltåg. Borgmästare Schwede skötte den borgerliga vigseln. Han beskrevs i pressen som ”en ung och tillsynes ivrig hitlerian”. Franz Schwede ville viga paret iklädd sin nationalsocialistiska uniform. Han övertalades till sist att byta till civil klädsel. Brudgummen bar en ljusblå hästgardesuniform och bruden var klädd i en långärmad klänning med V-ringning. Hon bar också samma slöja som drottning Victoria gifte sig i. Bröllopet var fullt av dramatik. En tärna, en av de tyska prinsessorna, svimmade och fick tas om hand av en sanitetssoldat i sakristian och på vägen ut skämde Bulgariens kung ut sig. Han gastade ilsket att han borde gå först ut eftersom han var kung, knuffade bryskt undan storfurstinnan Victoria Melita och tog hennes bil.

75 år sedan skolfotot togs

$
0
0

Förväntansfulla barn. Detta är en bild på mig och mina skolkamrater i klass två 1938. Skolan ligger i Ilsbo, cirka en mil norr om Hudiksvall i Hälsingland. Jag står som nummer två i övre raden från vänster.
Inskickat av Bernt Sune Sundberg, Saltsjö-Boo. 

Artillerister avlöste kavallerister

$
0
0

Högtidligt. Försommaren 1946 var jag med och gick högvakt på Stockholms slott. Bilden är från vaktavlösningen. Det var nionde bataljonen vid Svea artilleriregemente som avlöste kavalleriregementet K 1.
Inskickat av Karl-Gustav Karlsson, Stigtomta.

Bakgrund: Mångårig högvakt
Stockholms slott har haft en permanent vaktstyrka ända sedan Gustav Vasas dagar. Fram till mitten av 1800-talet ansvarade den även för ordning och brandförsvar i Stockholm. Vaktstyrkan, 100–200 man, hämtades från början från livgardet men under senare delen av 1800-talet engagerades även andra förband från Stockholm. På 1900-talet utökades högvakten till att omfatta hela försvarsmakten. 1943 gick för första gången hemvärnet högvakt, sedan dess har även andra frivilliga försvarsorganisationer vaktat slottet. 1999 utgjordes vaktstyrkan för första gången av enbart kvinnor, medlemmar i lottakåren.

Eva friade då Lennart körde så lugnt

$
0
0

Imponerad. Lennart och Eva Karlsson ska till att provköra nya bilen, en Ford Junior, även kallad Jojo, en sommardag 1947. De körde till Vingåker i Södermanland och dottern Elizabeth skriver: ”Lennart körde så lugnt och fint att Eva imponerades till den grad att de gifte sig på kuppen.”
Inskickat av Elizabeth Karlsson Byström, Nynäshamn. 

Det hände förr: 60 år sedan–1958

$
0
0

Sverige gör succé i fotbolls-VM, men förlorar finalen mot Brasilien den 29 juni.

Efterlysning! Stolt pojke fick följa med på loket

$
0
0

Vad heter lokföraren? Stig Hällzon från Örebro har skickat in två bilder som är tagna på sommaren 1939 i en liten ort norr om Karlsborg. Det är Stig som står bredvid lokföraren och han vädjar till läsarna om någon vet hans namn. (Finns det någon som vet så skicka namnet till Minnenas Journal.) På det andra kortet syns ett rejält flyttblock, en stenbumling som forslats dit, av Inlandsisen.
Inskickat av Stig Hällzon, Örebro. 


12 snilleblixtar som gjorde skillnad: Tetran blev världens mest sålda uppfinning

$
0
0

Med mjölktetran skapade Ruben Rausing och hans medarbetare en världssuccé. Tetra Pak är i dag ett av världens största företag men Ruben ville skapa en familjedynasti vilket uteslöt uppfinnaren. 

Text Karl Zetterberg Foto Sjöberg Bild 

Tetran är en av vår tids mest geniala uppfinningar men utan Erik Wallenbergs snille och Erik Torudds förmåga att sälja produkten vet ingen om hur det blivit med succén. Ruben upprepade ständigt sitt nej till de alla förslag han fick höra. det var först då hans fru sa till honom:  ”Har ni försökt?”. Då ändrade sig Ruben och orden kom att bli hans ledstjärna. 

Efter det blev han mer öppen för att han själv inte ensam kunde lösa alla problem och en av de som bjöds in i hans närmsta krets var Erik Wallenberg. Då endast 28 år men han visade på en lösning som höll hela vägen. En förkyld Wallenberg gick hem och skissade utifrån olika former – och så fick han snilleblixten: att av ett enda stycke papper vika en tetraeder och fylla den med mjölk, i en och samma process. Förpackningen behövde bara förslutas på tre ställen och kunde tillverkas av ett enda ark papper, med minimalt materialspill. Wallenberg insåg att han funnit lösningen, men Ruben Rausing var ännu inte övertygad. ”Nej, nej, inte de där”, var hans spontana reaktion på de förpackningar som skulle göra honom till mångmiljardär.

Koncentration. Det var inte alla gånger lätt att hälla upp mjölk i de nya tetrorna. Klämde små fingrar för mycket for mjölken all världens väg.

En annan av Ruben Rausings framsynta anställningar, försäljningschefen Erik Torudd, kom med nästa briljanta lösning. Att forma papperet till en tub, fylla den med mjölk och först därefter försluta den i portionsförpackningar. Istället för att som nu först vika, sedan fylla och försluta. Den här typen av kontinuerlig fyllning var praktisk, hygienisk och så billig att man höll sig inom gränserna för de statliga regleringarna. 

Tetrans segertåg till trots insåg Rausing att nya produkter måste tas fram. En rektangulär eller kvadratisk form var mer praktisk än en pyramid, både vad gällde distribution och förvaring. Efter intensivt internt arbete kom Tetra Brik 1963. Den aseptiska (steril) varianten kom 1969 och blev snart företagets flaggskepp. Genom att tillföra aseptisk teknik försvann behoven av kylkedja, vilket gjorde tillverkningen lönsam och även anpassad för varmare klimat. Detta öppnade upp marknader över hela världen. Då började också de riktigt stora pengarna rulla in. I dag finns Tetra Pak i varje land världen över och skapar miljardinkomster för dynastin Rausing. Uppfinningen minimerade smittande och dödande bakterier i hanteringen av mjölk och andra drycker. Tetra Pak hade med sin uppfinning erövrat världen.
Källa: Boken Tetra: historien om dynastin Rausing och Daniel Esterfors artikel om Tetra Pak. 

Familjen Rausing är en av Europas rikaste
För närvarande är Tetra Pak det största matförpackningsföretaget i världen. Det ägs ännu av familjen Rausing, genom Tetra Laval, vilket bildades 1993 efter en sammanslagning av Tetra Pak och Alfa Laval två år tidigare. Företaget fortsätter dra in stora pengar, och familjen är en av Europas rikaste. 1995 köpte Gad Rausings barn Finn, Jörn och Kirsten sin farbror Hans hälft av Tetra Laval. När Gad dog 2 000 ärvde de även den andra hälften och kontrollerar nu hela företaget. Ruben Rausings dröm om en familjedynasti lever i bästa välmåga.

Erik Wallenberg fick äran men ingen förmögenhet
Att Ruben Rausing tog åt sig äran för Tetra Paks storsäljande förpackningar har befläckat hans eftermäle. Samtidigt var det han som skapade möjligheten att ta fram dem. Många stora innovatörer har tagit åt sig äran av andras arbete, med vetskapen att om de inte hade funnits hade innovationerna aldrig kunnat uppstå. Och alla Ruben Rausings anställda var just anställda, vilket medförde att deras idéer tillhörde honom. Holger Crafoord och Erik Torudd belönades med aktier i företaget, men båda köptes ut i god tid innan Tetra Pak blev ett miljardföretag. 1991 mottog Erik Wallenberg Ingenjörsvetenskapsakademins stora guldmedalj för sin uppfinning. En klen tröst med tanke på hur stor och inkomstbringande hans uppfinning blev.

Visionär. Ruben Rausing lyckades driva fram en lösning om hur man skulle förpacka mjölk i portion och utan smittrisk, tack vare briljanta medarbetare.

Skapade en stormrik dynasti tack vare sina visioner
Namn: Ruben Andersson, senare Rausing.
Född: 17 juni 1895 i Råå i Raus församling.
Död: 10 augusti 1983 på Simontorp i Sjöbo församling.
Familj: Maka Amelie Elisabeth Varenius och barnen Gad Rausing, Hans Rausing och Sven Rausing.
Yrke: Utbildades på Handelshögskolan I Stockholm. Bildade tillsammans med Erik Åkerlund företaget Åkerlund & Rausing. Grundade Tetra Pak där den banbrytande uppfinningen tillverkades.

Ruben hade en vision om att lösa världssvälten
Ruben Rausing var ambitiös, driven, framåtseende men kunde vara hänsynslös när det krävdes och skapade många fiender. Men han var också generös, särskilt vad gällde att finansiera utvecklandet av ny teknik, och under 1970-talet engagerade han sig djupt i utplånandet av världssvälten. 

Kungliga vigslar vi minns: Prinsessan Ingrid & danska kronprins Frederik 1935

$
0
0

Den 24 maj 1935 i Storkyrkan i Stockholm.
Storkyrkan var pyntad med blå riddarsporrar, Frederik hade mörkblå kaptensuniform och Ingrid hade en brosch på brudklänningen av crepe satin – en tusensköna av platina och diamanter. När nuvarande drottningen i Danmark,  Margrethe, gifte sig 1967 bar hon samma brosch mitt fram på klänningslivet. Pressen rapporterade från vigseln att ”prinsessan Ingrid var, som det anstår en brud, blek” samt att brudgummen försökte tala svenska så gott han kunde, vilket inte gick så värst bra. Efter bröllopet kopplade paret av med en två veckors bröllopsresa till Rivieran.

Systrarna hjälpte barnfamiljer

$
0
0

Gillade jobbet. Det har gått 53 år sedan jag och min tvillingsyster Birgitta började på hemsysterskolan Kvibergsnäs i Göteborg. Vi kom från Korsnäs i Dalarna. Efter utbildningen började Birgitta och jag 1962 att arbeta som hemsystrar i Norrköping. Jag tyckte om vårt arbete – att assistera barnfamiljer som behövde hjälp hemma vid sjukdom. 1965 flyttade jag, min man Janne och barnen Stefan och Maria till Västervik. Året därpå började jag som hemsyster i kommunen. Efter studier i Örebro blev jag senare hemtjänstassistent. De sista åtta åren före pensionen 2004 arbetade jag på Mimergården, en dagverksamhet för demenssjuka. Birgitta, som nu heter Niska i efternamn, bor utanför Luleå.
Inskickat av Berith Johansson, Västervik.

Tore poserar på ett ben

$
0
0

Balansakt. Det här tycker jag är en rolig bild. Den föreställer min mor och hennes syskon. När den skulle knäppas ställde fotografen upp sin stativkamera framför barnen. Morbror Tore, född 1912, skojade till det och stod på ett ben (han är pojken till vänster).
Inskickat av Britt Berg, Svenstavik.

Det hände förr: 80 år sedan–1938

$
0
0

Ludvig ”Lubbe” Nordström inleder i oktober sina berömda radioföredrag om Lort-Sverige.

Viewing all 2076 articles
Browse latest View live