Ptroo, nu ska vi fika. Min farfar John Jonsson (född 1898) kör ved med hästarna Flora och Bläsan från Saladamm till Kungsgatan i Sala, en sträcka på en mil. Bilden är tagen på vintern 1946 utanför Konditori Ideal i Sala.
Inskickat av Ewy Jonsson, Vittinge.
Ett snyggt och skickligt travat vedlass
Det hände förr: För 80 år sedan–1938
Den 10 oktober inleder författaren Lubbe Nordström sin epokgörande radioserie om Lort-Sverige där han avslöjar hur många människor i landet fortfarande bor i smutsiga, eländiga bostäder.
Skördefolket tar en välbehövlig paus
Paus i skördearbetet. Göran Eneström har skickat in två bilder från trakterna runt Hässleholm på 1940-talet. På den ena bilden har alla tagit en välbehövlig paus i arbetet med att hässja hö. På bilden sitter Göran Eneström längst till höger bredvid sin mor Sally. Därefter sitter drängen Hugo Svensson. Längst bak på räfsan sitter Zara Olsson. Övriga skördegubbar är inte omnämnda med namn. På den andra bilden syns ryktaren Fritz Jönsson ringa i klockan för att påtala att maten står på bordet.
Inskickat av Göran Eneström, Hässleholm.
Oljekatastrofen 1958: ”Vi trodde hela Moheda skulle explodera”
Explosionen krävde tre människoliv och ortsborna trodde ett tag att hela Moheda skulle fara i luften vid katastrofen för 60 år sedan.
Text Torbjörn Österholm Foto Privat
I Klintaberget, vid Moheda i Småland, låg ett av försvarets cirka 40 beredskapslager med drivmedel. Viktiga bland annat för att klara behovet av bränsle i en kris, ett hot som var nog så överhängande under kalla krigets dagar. Den 23 juli 1958 ska några anställda rengöra cisterner. Då är man tvungen att först vädra ut farliga gaser. På grund av ett åskväder tidigare är depåns fläktar avstängda, men nu sätts de på igen och då bildades det gnistor som kom i kontakt med bensinångorna. Explosionen blev fruktansvärd och tre arbetare omkom. Miljontals liter bränsle från den skadade anläggningen rann ut i naturen. Flera vattendrag förorenades och bensinångorna låg tjocka över Moheda.

Räddningsmanskapet hade ett livsfarligt uppdrag när man först måste täta läckorna och sedan tömma hela anläggningen på drivmedel. Ortsbefolkningen förbjöds att tända eld eller använda elektriska apparater i de drabbade områdena.
– Vi trodde att hela Moheda skulle fara i luften, minns vittnet Kerstin Berg i en intervju med Smålands-Posten 2017. Hon stod själv och kokade tvätt i källaren när en militär knackade på dörren och beordrade henne att sluta omedelbart.
– Det var som ett krigstillstånd. Poliser, militärer och hemvärn var överallt i samhället. Ingen fick köra in i Moheda, berättar hon.
Bland de värnpliktiga som beordrades ut var den då 18-årige Ove Alriksson vid Kronobergs regemente.
– Vi var de första som kom ut till Moheda, berättar han i Smålands-Posten, och de möttes av en fruktansvärd syn.
– Oljan forsade ut i samhället, i ledningar och diken och på flera platser bildades sjöar av olja.
– Det var tur att det regnade. Tänk om det hade varit soligt och 25–30 grader. Då hade det nog exploderat på flera ställen, säger Kerstin Berg. Katastrofen blev en världsnyhet dessa sommardagar 1958, men Mohedaborna har fått leva med efterspelet ända in i nutid. Så sent som 2017 avslutade försvaret den senaste saneringen efter explosionen.
Kungliga vigslar vi minns: Prinsessan Birgitta & prins Johann Georg av Hohenzollern 1961
Den 25 maj 1961 i Rikssalen, Stockholm, och i Sigmaringens kyrka några dagar senare.
När den näst äldsta av Hagasessorna fick sin Hansi var det Sveriges första TV-sända kungliga bröllop. Det största spänningsmomentet var att höra om bruden skulle klara av att dra alla brudgummens tio namn utan att staka sig – Johann Georg Carl Leopold Eitel-Friedrich Meinrad Maria Hubertus Michael. Bruden bar ett kamédiadem som hennes mamma Sibylla fick i bröllopspresent av prins Eugen och en brudklänning av elfenbensvit duchesse. På festen efter vigseln dansade paret bland annat till låten Cheek to cheek.
Fint uppställda inför fotografen
Förevigade. Här står familjen Thorsén framför sitt hus Ekedal i Långaryd i Småland. Alla har tagit på sig sina bästa kläder och är nu redo för fotografering. Far August står med dottern Lilly på armen och mor Blenda bredvid till höger. Flickan längst till vänster är grannens dotter som också ville bli fotograferad. De små flickorna i förgrunden är Ebba, Astrid och Alli. Astrid, född 1910, var den som gifte sig. Hon fick sju barn och är min mor.
Inskickat av Gulla Ivarsson, Landeryd.
Tystnad, tagning!
Filminspelning. 1953 hade filmen Arbetets melodi premiär. Den gjordes av Starfilm och var beställd av Ekonomisk Information som var ett samarbetsorgan för arbetsmarknadens parter och staten. Syftet med denna semidokumentära film var att ge glimtar från olika yrkesområden och ge ungdomar vägledning inför sitt yrkesval. Filmen regisserades av Rune Hagberg och Torgny Anderberg skrev manuset. Skådespelaren Rune Halvarsson medverkade. Den spelades in vid bland annat Berga lantbruksskola i Västerhaninge där den här bilden är tagen. Filmen visades som förfilm till Alla tiders 91:an Karlsson och lär ha setts av nästan en halv miljon biobesökare.
Inskickat av Fred Holm, Alingsås.
Det hände förr: 40 år sedan–1978
Ola Ullsten väljs som svensk statsminister och bildar en folkpartistisk minoritetsregering.
Skomakaren som gjorde allt tvärtom
Vändskomakare. Arvid Persson var vändskomakare i Kumla. En vändskomakare tillverkade skon på avan och vände sedan hantverket till rätan. Skomakaryrket i Örebro med omnejd var stort långt in på 1960-talet men bilden är tagen 1952.
Bilden är inskickad av Hans Persson, son till skomakare Arvid.
Det hände förr: 50 år sedan–1968
Bröderna Pettersson (Fåglum) tar OS-silver i Mexiko i cykelns lagtempolopp.
En sorglig kärlekssaga som däckade publiken
Bo Widerberg lyckades skapa en magi i filmen Elvira Madigan då han enbart använde naturligt ljus. Filmen hyllades långt utanför våra gränser bland annat för de fantastiska skådespelarinsatserna.
Text Helena Marcusson Foto Sjöberg Bild
Sorgeliga saker hända. Än i våra dar minsann. Sorgeligast är dock denna – den om fröken Madigan.” Så lyder början av visan om verklighetens Elvira Madigan och Sixten Sparre och deras tragiska kärlekshistoria. Elvira (egentligen Hedvig Jensen) var lindanserska och Sixten en gift kavallerilöjtnant. Deras kärlek var dödsdömd från början, men de kunde inte hålla sig ifrån varandra. För att kunna leva tillsammans rymde de till Danmark där deras lycka dock blev kort. När pengarna tog slut sköt Sixten först Elvira och sedan sig själv.

Den dystra historien har blivit film två gånger. Först 1943 i regi av Åke Ohberg som också spelade den manliga huvudrollen mot Eva Henning. Sedan 1967 i en ytterst hyllad version av Bo Widerberg med Tommy Berggren och Pia Degermark i titelrollerna. I stora delar av filmen ackompanjeras parets uttrycksfulla kärlekshistoria av Mozarts pianokonsert nummer 21, som efter filmen blev känd som ”Elvira Madigan-temat”.
Pia Degermark belönades för bästa skådespelerska i Cannes och nominerades till en statyett vid Golden Globe-galan, där filmen också nominerades för bästa utländska film. Andra kärleksfilmer från 1960-talet: Kärlekens decimaler (1960), Änglar, finns dom? (1961), Käre John (1964).

Kungliga vigslar vi minns: Prinsessan Désirée & Niclas Silfverschiöld 1964
Den 5 juni 1964 i Storkyrkan, Stockholm.
Prinsessan Désirée gifte sig i samma klänning som sin syster Birgitta, för traditionens skull. Hon hade en fyra meter lång slöja och bar även hon mamma Sibyllas kamédiadem. Kyrkan var pyntad med björkar och syren. Efter vigseln åkte paret från kyrkan i en bil de fått låna av General Motors. På festen efteråt bjöds det på en femrätters middag avslutad med bröllopskroken. Det sirliga bakverket fick monteras ner inför transporten. När det kom fram fick personalen lägga pussel med bitarna som klistrades ihop med smält socker.
Bara Tore valde den militära banan
Glada grabbar. Jag växte upp på soldattorpet i Näset i Dalsland. I familjen var vi 13 syskon, nio pojkar och fyra flickor. Två dog strax efter födseln. Barnen på bilden är födda på 20-talet. Det är från vänster Mårten, Sune (han var barn till vår äldsta syster men växte upp med oss som en bror på Näset), Bertil, Oskar och jag som heter Tore. Jag är den ende av pojkarna som blev militär och slutade som officer, kapten, innan jag gick i pension. Bara jag lever i dag.
Inskickat av Tore Sörquist, Gävle.
Svindlande svenskar
En världsberömd bild. Elva arbetare har klättrat ut på en järnbalk för att äta lunch – 250 meter ovan marken. Det som gör bilden extra intressant är att två av killarna är svenskar.
Den berömda bilden togs 1932 och var ett reklamjippo för själva bygget, RCA sBuilding. Den svenska vinkeln är att de två killarna i mitten (nummer fem och sex från vänster) heter Albin Svensson och John Johansson. Båda hemmahörande i Okome i Halland. Det började med att Eivor Oldgren upptäckte bilden i en reklamtidning och kände igen sin farbror John Johansson. För Hallands Nyheter berättade hon att hon visat bilden för en kusin, Britt-Marie Johansson Dufva, som utbrast: ”Men det där är ju min far!” John Johansson åkte till USA 1925 och kom hem igen tio år senare. Han arbetade som snickare och var bland annat med om att bygga Empire State Building. Britt-Marie berättar för Hallands Nyheter att på 1970-talet hade hennes far pratat om bilden och ville gärna se den. Han dog 1982 utan att ha fått se det berömda fotografiet. I sammanhanget ska också nämnas att det är fler som gjort anspråk på att vara släkt med männen på balken. Men sannolikt är att de två i mitten kom från Okome.
Gummorna har flitiga fingrar
Lika som bär. Den här härliga bilden är tagen i mitten av 1940-talet i Vängelsby, Fjällsjö i Ångermanland. Tyvärr har jag inte namnen på de två underbara gamla gummorna som sitter på trappen och stickar och virkar.
Inskickat av Christer Holmberg, Viksjö.
Lilians liv var en saga
Lilian Craig var den frånskilda gruvarbetardottern som mot alla odds till sist fick sin prins Bertil. De träffades 1943 men fick vänta i över 30 år på att gifta sig.

Hon föddes 1915 som Lilian Davies i staden Swansea i Wales, Storbritannien. Uppväxten var enkel, pappan var gruvarbetare och lämnade tidigt familjen. Som tonåring flyttade Lilian till London för att jobba som modell och göra mindre filmroller. 1940 gifte hon sig med den skotske skådespelaren Ivan Craig som strax efter bröllopet blev inkallad och skickad till Nordafrika. Lilian arbetade under kriget i en radiofabrik och på ett sjukhus för sårade soldater. Sitt livs kärlek, prins Bertil, träffade hon i London 1943 då han var svensk marinattaché.
Efter krigsslutet blev det snabbt skilsmässa mellan Lilian och Ivan, som träffat en ny kvinna. Lilian var fri men det skulle dröja över 30 år innan hon kunde gifta sig med sin prins. Ett äktenskap var omöjligt av flera skäl. Om prins Bertil gifte sig med en utländsk kvinna utan kunglig börd skulle han förlora både prinstiteln och arvsrätten till kronan. Detta hade redan hänt hans bröder Sigvard och Carl Johan. I och med att arvprinsen Gustaf Adolf dött i en flygolycka 1947 hotades successionen i Bernadottedynastin. Prins Bertil måste gå in som ”reserv” tills Carl Gustaf blev myndig.
Att paret bodde ihop på Villa Solbacken på Djurgården i Stockholm var länge en offentlig hemlighet. Först 1976, då kung Carl Gustaf gift sig, kunde prins Bertil be om lov att själv få gifta sig. Paret fick 21 år tillsammans som gifta och de sägs ha varit mycket lyckliga. Prinsessan Lilian var en populär person inom kungafamiljen, omtyckt för sin humor och värme. Denna grand old lady förgyllde de officiella uppdragen, inte minst Nobelfesten. Hon blev 97 år.

Det hände förr: För 60 år sedan – 1958
Den 6 oktober sänds Mosebacke Monarki för första gången i radio och blir en populär långkörare, senare också i TV. Livet i den påhittade nationen gestaltas av bland andra Hasse Alfredson och Hatte Furuhagen.
Pelle krökte rygg för hästen
Hovleverantör. Pelle Persson, ”Pelle i Borg”, var hovslagare på fritiden och hjälper här Hans Mickelson i Borg, Norrala socken (Hälsingland) att sko en häst på 1950-talet.
Inskickat av Inga-Lisa Berglöw, Norrala.
Kungliga vigslar vi minns: Prinsessan Margaretha & John K Ambler 1964
Den 30 juni 1964 i Gärdslösa kyrka, Öland.
Det skvallrades före vigseln om varför Margaretha inte valde kyrkan i Räpplinge i stället, en kyrka som många ansåg skulle passa bättre. En illasinnad teori var att hon var sur. Prinsessan Margaretha skulle ha velat skänka två palmer från Solliden till Räpplinge kyrka men gåvan ratades eftersom det skulle bli för dyrt att hålla kyrkan varm nog för att hålla plantorna vid liv. Kanske var Sverige bortskämt med prinsessbröllop när det väl blev Margarethas tur. Aftonbladets första sida gastade ”Varför log inte Krusse?” med bild på Nikita Crusjtjov på besök i Danmark. Bröllopet hamnade långt bak i tidningen. Margaretha bar en enkel, långärmad klänning, spetsslöja och Gärdslösa kyrkas egen krona. Dagen bjöd både på romantik och dramatik. Sibyllas chaufför körde över högerfoten på en polis och drottning Louise fick en smäll av en kamera i huvudet så pass att hon vinglade till och grinade illa. Framför bröllopsföljet lyckades en republikan köra fram sin Fiat 600, fullklottrad med slagord som ”Ned med monarkin!”.
Algot körde en Avance
Bilden av traktorn Avance är tagen 1920. Motorn var en tändkulemotor av samma typ som användes i båtar och vid stationär drift av bland annat tröskverk. Avance såldes i 427 exemplar och var en koloss på fyra ton. Traktorföraren är min far Algot Andersson, född 1893, och anställd på Ekebyhofs slott på Ekerö i Mälaren. Han gick en motorplogskötarkurs på Ultuna samma år.
Inskickat av Henry Andersson, Täby.